Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu po celý rok? Asi si dokážete sami odpovědět, že ne. Na jakou formu zeleniny tedy vsadit?
Lokální vs. dovážená zelenina
Bylo by nesprávné se domnívat, že kvantita vítězí nad kvalitou. Dovážená a cizokrajná zelenina je často mnohem chudší na vitamíny, než lokální vypěstovaná a typická pro naší oblast. S rozmachem exportu a importu si nyní v našich supermarketech můžeme zakoupit i plody, jejichž přirozené prostředí je od nás na kontinenty daleko. Cesta od utrhnutí plodu až po konzumaci v naší domácnosti je často dlouhá, s nestabilními teplotními podmínkami. Nejvíce asi trpí vitamín C, který je na změny teplot a přístup kyslíku náchylný velmi. Tak jako tak nám ale zelenina poskytuje i jiné zdravotní benefity v podobě vlákniny a polyfenolických látek, které nejsou na dopravu a skladování tak citlivé a pro které se rozhodně vyplatí zeleninu konzumovat.
Jakou zeleninu tedy jíst v zimě?
Zima nemusí být bohatá na syrovou zeleninu a ovoce ve stejné míře jako např. v létě – to ani pro nás není přirozené a hlavně syrová zelenina je velmi ochlazující. Rozhodně bychom měli ctít roční období a sezónnost. Když už chceme jíst v zimě to co na jaře nebo v létě, je dobré se předpřipravit udělat si třeba vlastní zavařenou nebo naloženou zeleninu, zamrazit si sosy z rajčat, pyré z dýně, uskladnit si podzimní kořenovou zeleninu a nebo si nakládat vlastní kysané zelí či si připravit nebo koupit pickles, kvašenou zeleninu. Poslední dvě zmíněné jsou asi opravdu nejlepší formy zeleniny pro zimu.
A co zelenina mražená?
K mražené zelenině mají lidé převážně nedůvěru a to je škoda. Paradoxně se často jedná o mnohem kvalitnější zeleninu, než je taková, co najdeme volně v supermarketech. Najděte si své ověřené produkty, která vám vyhovují a nebojte se ani zařadit zeleninu sterilizovanou. Občasné použití vám určitě neuškodí. V létě také myslete na zimu a udělejte si zásoby do mrazáku ideálně z vlastních zdrojů nebo z kvalitní BIO zeleniny. Skladování v mrazáku také samozřejmě ničí obsah vitamínů, za předpokladu, že jsou ale plody hluboce zmraženy a spotřebujete je do 6 měsíců, uchovají si ještě minimálně 80 % toho, co měly před zmražením.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
