Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená
zdroj: Adobe Stock

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu po celý rok? Asi si dokážete sami odpovědět, že ne. Na jakou formu zeleniny tedy vsadit?

Lokální vs. dovážená zelenina
Bylo by nesprávné se domnívat, že kvantita vítězí nad kvalitou. Dovážená a cizokrajná zelenina je často mnohem chudší na vitamíny, než lokální vypěstovaná a typická pro naší oblast. S rozmachem exportu a importu si nyní v našich supermarketech můžeme zakoupit i plody, jejichž přirozené prostředí je od nás na kontinenty daleko. Cesta od utrhnutí plodu až po konzumaci v naší domácnosti je často dlouhá, s nestabilními teplotními podmínkami. Nejvíce asi trpí vitamín C, který je na změny teplot a přístup kyslíku náchylný velmi. Tak jako tak nám ale zelenina poskytuje i jiné zdravotní benefity v podobě vlákniny a polyfenolických látek, které nejsou na dopravu a skladování tak citlivé a pro které se rozhodně vyplatí zeleninu konzumovat.

Jakou zeleninu tedy jíst v zimě?
Zima nemusí být bohatá na syrovou zeleninu a ovoce ve stejné míře jako např. v létě – to ani pro nás není přirozené a hlavně syrová zelenina je velmi ochlazující. Rozhodně bychom měli ctít roční období a sezónnost. Když už chceme jíst v zimě to co na jaře nebo v létě, je dobré se předpřipravit udělat si třeba vlastní zavařenou nebo naloženou zeleninu, zamrazit si sosy z rajčat, pyré z dýně, uskladnit si podzimní kořenovou zeleninu a nebo si nakládat vlastní kysané zelí či si připravit nebo koupit pickles, kvašenou zeleninu. Poslední dvě zmíněné jsou asi opravdu nejlepší formy zeleniny pro zimu.

A co zelenina mražená?
K mražené zelenině mají lidé převážně nedůvěru a to je škoda. Paradoxně se často jedná o mnohem kvalitnější zeleninu, než je taková, co najdeme volně v supermarketech. Najděte si své ověřené produkty, která vám vyhovují a nebojte se ani zařadit zeleninu sterilizovanou. Občasné použití vám určitě neuškodí. V létě také myslete na zimu a udělejte si zásoby do mrazáku ideálně z vlastních zdrojů nebo z  kvalitní BIO zeleniny. Skladování v mrazáku také samozřejmě ničí obsah vitamínů, za předpokladu, že jsou ale plody hluboce zmraženy a spotřebujete je do 6 měsíců, uchovají si ještě minimálně 80 % toho, co měly před zmražením.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...