Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená
zdroj: Adobe Stock

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu po celý rok? Asi si dokážete sami odpovědět, že ne. Na jakou formu zeleniny tedy vsadit?

Lokální vs. dovážená zelenina
Bylo by nesprávné se domnívat, že kvantita vítězí nad kvalitou. Dovážená a cizokrajná zelenina je často mnohem chudší na vitamíny, než lokální vypěstovaná a typická pro naší oblast. S rozmachem exportu a importu si nyní v našich supermarketech můžeme zakoupit i plody, jejichž přirozené prostředí je od nás na kontinenty daleko. Cesta od utrhnutí plodu až po konzumaci v naší domácnosti je často dlouhá, s nestabilními teplotními podmínkami. Nejvíce asi trpí vitamín C, který je na změny teplot a přístup kyslíku náchylný velmi. Tak jako tak nám ale zelenina poskytuje i jiné zdravotní benefity v podobě vlákniny a polyfenolických látek, které nejsou na dopravu a skladování tak citlivé a pro které se rozhodně vyplatí zeleninu konzumovat.

Jakou zeleninu tedy jíst v zimě?
Zima nemusí být bohatá na syrovou zeleninu a ovoce ve stejné míře jako např. v létě – to ani pro nás není přirozené a hlavně syrová zelenina je velmi ochlazující. Rozhodně bychom měli ctít roční období a sezónnost. Když už chceme jíst v zimě to co na jaře nebo v létě, je dobré se předpřipravit udělat si třeba vlastní zavařenou nebo naloženou zeleninu, zamrazit si sosy z rajčat, pyré z dýně, uskladnit si podzimní kořenovou zeleninu a nebo si nakládat vlastní kysané zelí či si připravit nebo koupit pickles, kvašenou zeleninu. Poslední dvě zmíněné jsou asi opravdu nejlepší formy zeleniny pro zimu.

tip redakce ▾
 
Img

Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Letošní léto nám přineslo obzvlášť velkou úrodu. Na bohatství zeleniny a ovoce si tak přišli i majitelé menších zahrádek. Háček je ale v tom, že plody dozrávají naráz a spousta z nás...

A co zelenina mražená?
K mražené zelenině mají lidé převážně nedůvěru a to je škoda. Paradoxně se často jedná o mnohem kvalitnější zeleninu, než je taková, co najdeme volně v supermarketech. Najděte si své ověřené produkty, která vám vyhovují a nebojte se ani zařadit zeleninu sterilizovanou. Občasné použití vám určitě neuškodí. V létě také myslete na zimu a udělejte si zásoby do mrazáku ideálně z vlastních zdrojů nebo z  kvalitní BIO zeleniny. Skladování v mrazáku také samozřejmě ničí obsah vitamínů, za předpokladu, že jsou ale plody hluboce zmraženy a spotřebujete je do 6 měsíců, uchovají si ještě minimálně 80 % toho, co měly před zmražením.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...