Vitamín A a těhotenství: Proč by měly být ženy v tomto směru opatrné?

Vitamín A a těhotenství: Proč by měly být ženy v tomto směru opatrné?
zdroj: Adobe Stock

Jedním ze stěžejních témat těhotenství je snaha o dostatečné doplňování vitamínů a minerálních látek. Je ale doplňování všech vitamínů v podobě doplňků stravy bezpečné? Lze optimální množství získat pouze ze stravy? Na tyto i další otázky přinášíme odpovědi.

Vitamín A je antioxidant, který je pro prospívání matky i dítěte nezbytný. Je jednou z mnoha látek, které se významně podílí na celkovém chodu organismu. Pomáhá tělu udržovat homeostázu vnitřního prostředí, působí preventivně vůči chudokrevnosti, hraje roli při vývoji tkání a růstu buněk, stejně jako na vývoji kostí, zubů, kůže a hlavně je důležitým prekurzorem pro rhodopsin, zrakový pigment. Denní doporučená dávka tohoto vitamínu pro dospělého člověka je 800 μg, pro těhotné a kojící ženy je to potom o něco málo více.

Vitamín A a jeho prekurzory
Vitamín A tělo získává dvěma způsoby. Buď přímo ze stravy a to konkrétně z živočišných produktů jako jsou játra, mléčné výrobky, maso a ryby, nebo ho získává nejprve jeho prekurzor z řad karotenoidů (betakaroten, lykopen...), který v játrech na vitamín A přemění. Karotenoidy nalezneme v mnoha oranžových, červených a žlutých druzích ovoce a zeleniny. V obou případech ale platí, že se vitamín A ukládá v játrech.

Potravinové zdroje jsou nejlepší
Vitamín A je tedy snadno dostupný z celé řady potravin ať už přímo nebo v podobě prekurzorů, které si tělo podle potřeby přemění. Nejlepší způsob, jak v těhotenství podpořit zdraví matky i vyvíjejícího se dítěte, je proto během těhotenství konzumovat stravu bohatou na rostlinné prekurzory vitamínu A a přirozeně živočišné produkty. Nejlepší jsou např. mrkve, sladké brambory (batáty), brokolice, meruňky, špenát, dýně, maso, mléko a vejce. Jen játra se v těhotenství nedoporučují, právě pro vysoký obsah tohoto vitamínu.

Pozor na vitamín A v podobě doplňků stravy
Při hledání informací o potřebě vitamínu A v těhotenství se pravděpodobně setkáte s několika zdroji, které uvádějí, že konzumace vitamínu A v těhotenství může způsobit vrozené vady zahrnující malformace (znetvoření, vrozená odchylka vznikající během prenatálního vývoje) oka, lebky, plic a srdce. Některé studie tuto skutečnost opravdu potvrdily, byly ale prováděny za situace, kdy zkoumané subjekty užívaly vysoké množství syntetických, ve vodě nerozpustných forem vitamínu A, tedy z „nepřirozených“ zdrojů.

Pozor na doplňky stravy
Studie publikovaná v roce 2000 v časopise American Journal of Clinical Nutrition uvádí, že před rokem 1970 bylo zaznamenáno pouze nějakých 20 případů týkající se škodlivého vlivu na plod důsledkem vysokého příjmu vitamínu A v těhotenství. Institut Linus Pauling uvádí, že při dávkách vitaminu A-retinolu z doplňků pod 3 000 μg / den nebylo pozorováno žádné zvýšení rizika vzniku vrozených vad spojených s vitamínem A. Vzhledem k tomu, že řada potravin v USA je obohacena o vitamín A-retinol, těhotné ženy by se měly vyvarovat multivitaminových doplňků, které obsahují více než 1500 μg vitamínu A.

I nedostatek má rizika
Nedostatek vitamínu A se ale na zdravém vývoji plodu může také projevit. Plody žen, které jím trpí, vykazují zvýšené riziko rozvoje tzv. xeroftalmie, tloustnutí rohovky a spojivek oka a také neschopnost produkovat slzy.

Všeho s rozumem a bude to dobré
Vitamín A je pro matku i dítě v těhotenství nezbytnou látkou. Strava těhotných by proto měla zahrnovat celou řadu potravinových zdrojů vitamínu A a hlavně betakarotenu a dalších rostlinných prekurzorů. O případném zařazení vhodných potravinových doplňků nebo v případě jakýchkoliv obav a dotazů se neváhejte obrátit na odborníka, který řekne, co a jak a pomůže vybrat to nejlepší řešení pro vás i vaše dítě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!