Vitamín A a těhotenství: Proč by měly být ženy v tomto směru opatrné?

Vitamín A a těhotenství: Proč by měly být ženy v tomto směru opatrné?
zdroj: Adobe Stock

Jedním ze stěžejních témat těhotenství je snaha o dostatečné doplňování vitamínů a minerálních látek. Je ale doplňování všech vitamínů v podobě doplňků stravy bezpečné? Lze optimální množství získat pouze ze stravy? Na tyto i další otázky přinášíme odpovědi.

Vitamín A je antioxidant, který je pro prospívání matky i dítěte nezbytný. Je jednou z mnoha látek, které se významně podílí na celkovém chodu organismu. Pomáhá tělu udržovat homeostázu vnitřního prostředí, působí preventivně vůči chudokrevnosti, hraje roli při vývoji tkání a růstu buněk, stejně jako na vývoji kostí, zubů, kůže a hlavně je důležitým prekurzorem pro rhodopsin, zrakový pigment. Denní doporučená dávka tohoto vitamínu pro dospělého člověka je 800 μg, pro těhotné a kojící ženy je to potom o něco málo více.

Vitamín A a jeho prekurzory
Vitamín A tělo získává dvěma způsoby. Buď přímo ze stravy a to konkrétně z živočišných produktů jako jsou játra, mléčné výrobky, maso a ryby, nebo ho získává nejprve jeho prekurzor z řad karotenoidů (betakaroten, lykopen...), který v játrech na vitamín A přemění. Karotenoidy nalezneme v mnoha oranžových, červených a žlutých druzích ovoce a zeleniny. V obou případech ale platí, že se vitamín A ukládá v játrech.

Potravinové zdroje jsou nejlepší
Vitamín A je tedy snadno dostupný z celé řady potravin ať už přímo nebo v podobě prekurzorů, které si tělo podle potřeby přemění. Nejlepší způsob, jak v těhotenství podpořit zdraví matky i vyvíjejícího se dítěte, je proto během těhotenství konzumovat stravu bohatou na rostlinné prekurzory vitamínu A a přirozeně živočišné produkty. Nejlepší jsou např. mrkve, sladké brambory (batáty), brokolice, meruňky, špenát, dýně, maso, mléko a vejce. Jen játra se v těhotenství nedoporučují, právě pro vysoký obsah tohoto vitamínu.

Pozor na vitamín A v podobě doplňků stravy
Při hledání informací o potřebě vitamínu A v těhotenství se pravděpodobně setkáte s několika zdroji, které uvádějí, že konzumace vitamínu A v těhotenství může způsobit vrozené vady zahrnující malformace (znetvoření, vrozená odchylka vznikající během prenatálního vývoje) oka, lebky, plic a srdce. Některé studie tuto skutečnost opravdu potvrdily, byly ale prováděny za situace, kdy zkoumané subjekty užívaly vysoké množství syntetických, ve vodě nerozpustných forem vitamínu A, tedy z „nepřirozených“ zdrojů.

Pozor na doplňky stravy
Studie publikovaná v roce 2000 v časopise American Journal of Clinical Nutrition uvádí, že před rokem 1970 bylo zaznamenáno pouze nějakých 20 případů týkající se škodlivého vlivu na plod důsledkem vysokého příjmu vitamínu A v těhotenství. Institut Linus Pauling uvádí, že při dávkách vitaminu A-retinolu z doplňků pod 3 000 μg / den nebylo pozorováno žádné zvýšení rizika vzniku vrozených vad spojených s vitamínem A. Vzhledem k tomu, že řada potravin v USA je obohacena o vitamín A-retinol, těhotné ženy by se měly vyvarovat multivitaminových doplňků, které obsahují více než 1500 μg vitamínu A.

I nedostatek má rizika
Nedostatek vitamínu A se ale na zdravém vývoji plodu může také projevit. Plody žen, které jím trpí, vykazují zvýšené riziko rozvoje tzv. xeroftalmie, tloustnutí rohovky a spojivek oka a také neschopnost produkovat slzy.

Všeho s rozumem a bude to dobré
Vitamín A je pro matku i dítě v těhotenství nezbytnou látkou. Strava těhotných by proto měla zahrnovat celou řadu potravinových zdrojů vitamínu A a hlavně betakarotenu a dalších rostlinných prekurzorů. O případném zařazení vhodných potravinových doplňků nebo v případě jakýchkoliv obav a dotazů se neváhejte obrátit na odborníka, který řekne, co a jak a pomůže vybrat to nejlepší řešení pro vás i vaše dítě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...