Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?
zdroj: Adobe Stock

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že rajče je zdravější než vepřové maso? Nemůžeme. Proč? To vysvětluje myšlení clean food.

V čem spočívá trend čistého stravování?
Trendy ve výživě se střídají jako roční období. Vždy po nějaké době se vymění a ke slovu se zase dostane úplně jiný přistup, zpravidla ten, který se nejvíc liší a tím je zajímavý. Nebylo by lepší ale ve stravě najít nějakou dlouhodobou rovnováhu a zamyslet se nad reálnou kvalitou potravin a podle toho je vybírat? Tomu se říká udržitelný trend ve výživě!

Hlavní myšlenkou čistého stravování je právě potlačení zájmu o výživovou hodnotu z hlediska energie a jednotlivých živin a naopak preference zájmu o kvalitu a čistotu jednotlivých potravin. Clean food radí jíst jen opravdové potraviny na úkor těch, které jsou sice možná zdravé, ale jsou zpracované nebo zatížené pesticidy, cizorodými látkami a aditivy. Na otázku, jestli je zdravější GMO sójový karbanátek se skleníkovým polníčkem či BIO hovězí steak či poctivá bublanina z domácích surovin, pak není jednoznačná odpověď.

Jak jíst čistě?
Tento přístup k nám, jako většina moderních výživových stylů, přišel ze západu, nicméně tam se dostává často do extrému. Jakýkoliv přístup k jídlu dohnaný do krajních mezí může vyústit v nějakou podobu poruchy příjmu potravy. Zde se nabízí orthorexie, čili patologická závislost na zdravé stravě. Jak se tedy snažit jíst čistě tak, aby to bylo udržitelné a přínosné?

1. V prvé řadě se zajímejte o původ potravin a snažte se upřednostňovat lokální produkci. Rozlišujte také supermarkety, farmářské prodejny, lokální producenty a jejich prodejny a zajímejte se o místa, kam si přímo pro produkty můžete přímo zajet. je rozdíl mezi UHT mlékem a čerstvým mlékem od maloprodejce. Je rozdíl mezi králíkem ze supermarketu a králíkem od souseda.

2. Čtěte etikety potravin a zajímejte se obecně o složení. Dejte si univerzální pravidlo, že 80 % vaší stravy bude složeno z čerstvých potravin a průmyslově vyrobených produktů, které mají složení o maximálně pěti ingrediencích (samozřejmě nemyslíme doma uvařené pokrmy). Zbylých 20% je benevolentních, ale i tak se snažte.

3. Nemějte pocit, že musíte kupovat celý rok veškeré ovoce a zeleninu, co nám naše obchody nabízejí. Respektujte sezónnost a nesnažte se za každou cenu zařazovat exotické potraviny.

4. Pamatujte, že BIO je určitá známka kvality, ale i BIO rajčata mohou zplesnivět nebo vlastně ani BIO nebýt. Kontrolujte potraviny co do plísní a různých nežádoucích artefaktů, jako jsou třeba klíčky na bramborách či shnilá dužina banánu či avokáda. Pečlivě si ověřujte certifikaci potravin.

tip redakce ▾
 
Img

Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Počet lidí, kteří onemocní rakovinou neustále narůstá. Může za to nezdravý životní styl, absence pohybu, stále více znečištěné životní prostředí, ale i faktory jako je kouření, alkohol...

5. V neposlední řadě se vyhýbejte hotovým pokrmům, které jsou zamražené či zakonzervované a stačí je rozpéci či ohřáti. Tyto pokrmy nikdy nebudou tím nejlepším, co ve svém jídelníčku můžete mít.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...
Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí...