Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?
zdroj: Adobe Stock

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že rajče je zdravější než vepřové maso? Nemůžeme. Proč? To vysvětluje myšlení clean food.

V čem spočívá trend čistého stravování?
Trendy ve výživě se střídají jako roční období. Vždy po nějaké době se vymění a ke slovu se zase dostane úplně jiný přistup, zpravidla ten, který se nejvíc liší a tím je zajímavý. Nebylo by lepší ale ve stravě najít nějakou dlouhodobou rovnováhu a zamyslet se nad reálnou kvalitou potravin a podle toho je vybírat? Tomu se říká udržitelný trend ve výživě!

Hlavní myšlenkou čistého stravování je právě potlačení zájmu o výživovou hodnotu z hlediska energie a jednotlivých živin a naopak preference zájmu o kvalitu a čistotu jednotlivých potravin. Clean food radí jíst jen opravdové potraviny na úkor těch, které jsou sice možná zdravé, ale jsou zpracované nebo zatížené pesticidy, cizorodými látkami a aditivy. Na otázku, jestli je zdravější GMO sójový karbanátek se skleníkovým polníčkem či BIO hovězí steak či poctivá bublanina z domácích surovin, pak není jednoznačná odpověď.

Jak jíst čistě?
Tento přístup k nám, jako většina moderních výživových stylů, přišel ze západu, nicméně tam se dostává často do extrému. Jakýkoliv přístup k jídlu dohnaný do krajních mezí může vyústit v nějakou podobu poruchy příjmu potravy. Zde se nabízí orthorexie, čili patologická závislost na zdravé stravě. Jak se tedy snažit jíst čistě tak, aby to bylo udržitelné a přínosné?

1. V prvé řadě se zajímejte o původ potravin a snažte se upřednostňovat lokální produkci. Rozlišujte také supermarkety, farmářské prodejny, lokální producenty a jejich prodejny a zajímejte se o místa, kam si přímo pro produkty můžete přímo zajet. je rozdíl mezi UHT mlékem a čerstvým mlékem od maloprodejce. Je rozdíl mezi králíkem ze supermarketu a králíkem od souseda.

2. Čtěte etikety potravin a zajímejte se obecně o složení. Dejte si univerzální pravidlo, že 80 % vaší stravy bude složeno z čerstvých potravin a průmyslově vyrobených produktů, které mají složení o maximálně pěti ingrediencích (samozřejmě nemyslíme doma uvařené pokrmy). Zbylých 20% je benevolentních, ale i tak se snažte.

3. Nemějte pocit, že musíte kupovat celý rok veškeré ovoce a zeleninu, co nám naše obchody nabízejí. Respektujte sezónnost a nesnažte se za každou cenu zařazovat exotické potraviny.

4. Pamatujte, že BIO je určitá známka kvality, ale i BIO rajčata mohou zplesnivět nebo vlastně ani BIO nebýt. Kontrolujte potraviny co do plísní a různých nežádoucích artefaktů, jako jsou třeba klíčky na bramborách či shnilá dužina banánu či avokáda. Pečlivě si ověřujte certifikaci potravin.

5. V neposlední řadě se vyhýbejte hotovým pokrmům, které jsou zamražené či zakonzervované a stačí je rozpéci či ohřáti. Tyto pokrmy nikdy nebudou tím nejlepším, co ve svém jídelníčku můžete mít.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...

Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...