Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že rajče je zdravější než vepřové maso? Nemůžeme. Proč? To vysvětluje myšlení clean food.
V čem spočívá trend čistého stravování?
Trendy ve výživě se střídají jako roční období. Vždy po nějaké době se vymění a ke slovu se zase dostane úplně jiný přistup, zpravidla ten, který se nejvíc liší a tím je zajímavý. Nebylo by lepší ale ve stravě najít nějakou dlouhodobou rovnováhu a zamyslet se nad reálnou kvalitou potravin a podle toho je vybírat? Tomu se říká udržitelný trend ve výživě!
Hlavní myšlenkou čistého stravování je právě potlačení zájmu o výživovou hodnotu z hlediska energie a jednotlivých živin a naopak preference zájmu o kvalitu a čistotu jednotlivých potravin. Clean food radí jíst jen opravdové potraviny na úkor těch, které jsou sice možná zdravé, ale jsou zpracované nebo zatížené pesticidy, cizorodými látkami a aditivy. Na otázku, jestli je zdravější GMO sójový karbanátek se skleníkovým polníčkem či BIO hovězí steak či poctivá bublanina z domácích surovin, pak není jednoznačná odpověď.
Jak jíst čistě?
Tento přístup k nám, jako většina moderních výživových stylů, přišel ze západu, nicméně tam se dostává často do extrému. Jakýkoliv přístup k jídlu dohnaný do krajních mezí může vyústit v nějakou podobu poruchy příjmu potravy. Zde se nabízí orthorexie, čili patologická závislost na zdravé stravě. Jak se tedy snažit jíst čistě tak, aby to bylo udržitelné a přínosné?
1. V prvé řadě se zajímejte o původ potravin a snažte se upřednostňovat lokální produkci. Rozlišujte také supermarkety, farmářské prodejny, lokální producenty a jejich prodejny a zajímejte se o místa, kam si přímo pro produkty můžete přímo zajet. je rozdíl mezi UHT mlékem a čerstvým mlékem od maloprodejce. Je rozdíl mezi králíkem ze supermarketu a králíkem od souseda.
2. Čtěte etikety potravin a zajímejte se obecně o složení. Dejte si univerzální pravidlo, že 80 % vaší stravy bude složeno z čerstvých potravin a průmyslově vyrobených produktů, které mají složení o maximálně pěti ingrediencích (samozřejmě nemyslíme doma uvařené pokrmy). Zbylých 20% je benevolentních, ale i tak se snažte.
3. Nemějte pocit, že musíte kupovat celý rok veškeré ovoce a zeleninu, co nám naše obchody nabízejí. Respektujte sezónnost a nesnažte se za každou cenu zařazovat exotické potraviny.
4. Pamatujte, že BIO je určitá známka kvality, ale i BIO rajčata mohou zplesnivět nebo vlastně ani BIO nebýt. Kontrolujte potraviny co do plísní a různých nežádoucích artefaktů, jako jsou třeba klíčky na bramborách či shnilá dužina banánu či avokáda. Pečlivě si ověřujte certifikaci potravin.
5. V neposlední řadě se vyhýbejte hotovým pokrmům, které jsou zamražené či zakonzervované a stačí je rozpéci či ohřáti. Tyto pokrmy nikdy nebudou tím nejlepším, co ve svém jídelníčku můžete mít.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
