Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?
zdroj: Adobe Stock

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů, mléčných výrobků a mořských plodů. Je překvapivě mírný a přátelský. Možná proto je čím dál tím více oblíbenější. V čem tento výživový styl spočívá?

Flexibilní a vegetariánství. Kombinace těchto dvou slov tvoří název již několik let známého stravovacího systému, který preferuje konzumaci rostlinných potravin, ale nevyhýbá se ani těm živočišným. Flexitariánství nabývá na oblíbenosti od roku 2009, kdy se pod záštitou odborníka na výživu Dawna Jasksona Blatnera objevilo ve formě knihy představující 5týdenní stravovací plán zahrnující snídaně, obědy, večeře a svačiny. Tento směr byl představem jako cesta za úbytkem hmotnosti, prevencí nemocnění, dlouhověkostí a celkovým ozdravením.

Žádná drastická omezení
Flexitariánství je, jak název napovídá, úžasně flexibilní. Neexistují v něm žádná kalorická omezení nebo pokyny týkající se makroživin (sacharidy, bílkoviny, tuky) či poměrů rostlinných a živočišných potravin. Měli byste si pouze hlídat kalorickou hodnotu jednotlivých denních jídel a to tak, aby vás zasytila a vy abyste nehladověli. Na snídani zde připadá nějakých 300 kcal, na oběd 400 kcal, na večeři 500 kcal a na svačiny 150 kcal. Celkový součet kalorií činí 1 500 kcal, což je podle autora příjem ideální pro ty, kteří chtějí zhubnout. Vedle ztráty přebytečných kil je cílem flexitariánství zařadit do stravy více ovoce, zeleniny a rostlinných alternativ masa, jako jsou fazole, čočka, ořechy a semena. Naopak mu jde o omezení konzumace zpracovaných potravin a rafinovaného cukru.

Pro psychickou pohodu, zdravé srdce i skvěle fungující metabolismus
Jedním z důvodů, proč je flexitariánství doporučováno i odborníky z řad výživářů, je skutečnost, že pomáhá lidem těžit z výhod vegetariánství, aniž by je přitom hnala do extrému a nabádala k úplnému vyloučení masa. Studie stále dokazují, že vegetariánské stravování je spojeno se snižováním rizika srdečních chorob, mrtvice, vysokého krevního tlaku a nádorových onemocnění, zejména pak rakoviny tlustého střeva. Souhrn víceletých výzkumů zaměřených na polo-vegetariánské stravování ukazuje z roku 2017 ukazuje, že takový jídelníček vede ke zlepšení metabolického zdraví, snížení rizika cukrovky druhého typu, a dokonce že vede ke krátkodobé ale i dlouhodobé ztrátě hmotnosti. Další studie tvrdí, že je flexitariánství při snižování tělesné hmotnosti dokonce účinnější než oblíbená středomořská strava nebo že dokáže zlepšit i psychickou pohodu.

Ohleduplná umírněnost s úctou k přírodě
Na rozdíl od jiných diet, které se zaměřují především na to, co jíst NEMŮŽETE, se flexitariánství zaměřuje na to, co jíst MŮŽETE s důrazem na zdravé potraviny. Existuje pět skupin flexitariánských potravin, které tvoří skladbu příslušného stravování:

  1. Nové maso jsou v tomto významu výživového stylu luštěniny – zejména fazole a sója (tofu a tempeh).
  2. Škrobové i neškrobové druhy ovoce a zeleniny.
  3. Celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny, jako je quinoa, hnědá rýže, ječmen, oves, proso, kukuřice.
  4. Mléčné výrobky zahrnující i rostlinné alternativy mléka a jogurtu, a potom klasicky mléko, kefír a sýry.
  5. Koření a bylinky podtrhující chuť potravin, patří sem i sladidla, octy a také zdravé tuky, jako je avokádo, ořechy, semena a oleje.

Co se masa týče, pak byste v rámci flexitariánství měli volit udržitelnější zdroje bílkovin, jako jsou vejce a maso z volně žijících zvířat, která jsou chována ekologicky a v důstojných a férových životních podmínkách. Flexitariánství podporuje také konzumaci mořských plodů. K čemu nevybízí je konzumace alkoholu, zpracovaného masa, rychlého občerstvení a přidaných cukrů.

tip redakce ▾
 
Img

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé druhy rýže na svém obalu mají a jiné ne? My...

Racionální strava bez absence esenciálních živin
Připomínky odpůrců rostlinné stravy, týkající se její domnělé neschopnosti poskytnout lidskému organismu dostatek živin nutných pro jeho správné fungování, na flexitariánství neplatí. To totiž, díky tomu, že nezakazuje konzumaci živočišných produktů a masa, poskytuje dostatek zinku, železa, vápníku a vitaminu B12 a také makroživin. Nástup na flexitariánství navíc není nijak složité. Začínejte postupně. Omezte příjem masa na polovinu a nahraďte ho rostlinnými bílkovinami, jako jsou fazole, čočka či tofu. Plňte talíře větším množstvím ovoce a zeleniny a dejte šanci celozrnným obilovinám a pseudoobilovinám.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...