Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?
zdroj: Adobe Stock

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů, mléčných výrobků a mořských plodů. Je překvapivě mírný a přátelský. Možná proto je čím dál tím více oblíbenější. V čem tento výživový styl spočívá?

Flexibilní a vegetariánství. Kombinace těchto dvou slov tvoří název již několik let známého stravovacího systému, který preferuje konzumaci rostlinných potravin, ale nevyhýbá se ani těm živočišným. Flexitariánství nabývá na oblíbenosti od roku 2009, kdy se pod záštitou odborníka na výživu Dawna Jasksona Blatnera objevilo ve formě knihy představující 5týdenní stravovací plán zahrnující snídaně, obědy, večeře a svačiny. Tento směr byl představem jako cesta za úbytkem hmotnosti, prevencí nemocnění, dlouhověkostí a celkovým ozdravením.

Žádná drastická omezení
Flexitariánství je, jak název napovídá, úžasně flexibilní. Neexistují v něm žádná kalorická omezení nebo pokyny týkající se makroživin (sacharidy, bílkoviny, tuky) či poměrů rostlinných a živočišných potravin. Měli byste si pouze hlídat kalorickou hodnotu jednotlivých denních jídel a to tak, aby vás zasytila a vy abyste nehladověli. Na snídani zde připadá nějakých 300 kcal, na oběd 400 kcal, na večeři 500 kcal a na svačiny 150 kcal. Celkový součet kalorií činí 1 500 kcal, což je podle autora příjem ideální pro ty, kteří chtějí zhubnout. Vedle ztráty přebytečných kil je cílem flexitariánství zařadit do stravy více ovoce, zeleniny a rostlinných alternativ masa, jako jsou fazole, čočka, ořechy a semena. Naopak mu jde o omezení konzumace zpracovaných potravin a rafinovaného cukru.

Pro psychickou pohodu, zdravé srdce i skvěle fungující metabolismus
Jedním z důvodů, proč je flexitariánství doporučováno i odborníky z řad výživářů, je skutečnost, že pomáhá lidem těžit z výhod vegetariánství, aniž by je přitom hnala do extrému a nabádala k úplnému vyloučení masa. Studie stále dokazují, že vegetariánské stravování je spojeno se snižováním rizika srdečních chorob, mrtvice, vysokého krevního tlaku a nádorových onemocnění, zejména pak rakoviny tlustého střeva. Souhrn víceletých výzkumů zaměřených na polo-vegetariánské stravování ukazuje z roku 2017 ukazuje, že takový jídelníček vede ke zlepšení metabolického zdraví, snížení rizika cukrovky druhého typu, a dokonce že vede ke krátkodobé ale i dlouhodobé ztrátě hmotnosti. Další studie tvrdí, že je flexitariánství při snižování tělesné hmotnosti dokonce účinnější než oblíbená středomořská strava nebo že dokáže zlepšit i psychickou pohodu.

Ohleduplná umírněnost s úctou k přírodě
Na rozdíl od jiných diet, které se zaměřují především na to, co jíst NEMŮŽETE, se flexitariánství zaměřuje na to, co jíst MŮŽETE s důrazem na zdravé potraviny. Existuje pět skupin flexitariánských potravin, které tvoří skladbu příslušného stravování:

  1. Nové maso jsou v tomto významu výživového stylu luštěniny – zejména fazole a sója (tofu a tempeh).
  2. Škrobové i neškrobové druhy ovoce a zeleniny.
  3. Celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny, jako je quinoa, hnědá rýže, ječmen, oves, proso, kukuřice.
  4. Mléčné výrobky zahrnující i rostlinné alternativy mléka a jogurtu, a potom klasicky mléko, kefír a sýry.
  5. Koření a bylinky podtrhující chuť potravin, patří sem i sladidla, octy a také zdravé tuky, jako je avokádo, ořechy, semena a oleje.

Co se masa týče, pak byste v rámci flexitariánství měli volit udržitelnější zdroje bílkovin, jako jsou vejce a maso z volně žijících zvířat, která jsou chována ekologicky a v důstojných a férových životních podmínkách. Flexitariánství podporuje také konzumaci mořských plodů. K čemu nevybízí je konzumace alkoholu, zpracovaného masa, rychlého občerstvení a přidaných cukrů.

tip redakce ▾
 
Img

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé druhy rýže na svém obalu mají a jiné ne? My...

Racionální strava bez absence esenciálních živin
Připomínky odpůrců rostlinné stravy, týkající se její domnělé neschopnosti poskytnout lidskému organismu dostatek živin nutných pro jeho správné fungování, na flexitariánství neplatí. To totiž, díky tomu, že nezakazuje konzumaci živočišných produktů a masa, poskytuje dostatek zinku, železa, vápníku a vitaminu B12 a také makroživin. Nástup na flexitariánství navíc není nijak složité. Začínejte postupně. Omezte příjem masa na polovinu a nahraďte ho rostlinnými bílkovinami, jako jsou fazole, čočka či tofu. Plňte talíře větším množstvím ovoce a zeleniny a dejte šanci celozrnným obilovinám a pseudoobilovinám.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...
Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí...