Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?
zdroj: Adobe Stock

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů, mléčných výrobků a mořských plodů. Je překvapivě mírný a přátelský. Možná proto je čím dál tím více oblíbenější. V čem tento výživový styl spočívá?

Flexibilní a vegetariánství. Kombinace těchto dvou slov tvoří název již několik let známého stravovacího systému, který preferuje konzumaci rostlinných potravin, ale nevyhýbá se ani těm živočišným. Flexitariánství nabývá na oblíbenosti od roku 2009, kdy se pod záštitou odborníka na výživu Dawna Jasksona Blatnera objevilo ve formě knihy představující 5týdenní stravovací plán zahrnující snídaně, obědy, večeře a svačiny. Tento směr byl představem jako cesta za úbytkem hmotnosti, prevencí nemocnění, dlouhověkostí a celkovým ozdravením.

Žádná drastická omezení
Flexitariánství je, jak název napovídá, úžasně flexibilní. Neexistují v něm žádná kalorická omezení nebo pokyny týkající se makroživin (sacharidy, bílkoviny, tuky) či poměrů rostlinných a živočišných potravin. Měli byste si pouze hlídat kalorickou hodnotu jednotlivých denních jídel a to tak, aby vás zasytila a vy abyste nehladověli. Na snídani zde připadá nějakých 300 kcal, na oběd 400 kcal, na večeři 500 kcal a na svačiny 150 kcal. Celkový součet kalorií činí 1 500 kcal, což je podle autora příjem ideální pro ty, kteří chtějí zhubnout. Vedle ztráty přebytečných kil je cílem flexitariánství zařadit do stravy více ovoce, zeleniny a rostlinných alternativ masa, jako jsou fazole, čočka, ořechy a semena. Naopak mu jde o omezení konzumace zpracovaných potravin a rafinovaného cukru.

Pro psychickou pohodu, zdravé srdce i skvěle fungující metabolismus
Jedním z důvodů, proč je flexitariánství doporučováno i odborníky z řad výživářů, je skutečnost, že pomáhá lidem těžit z výhod vegetariánství, aniž by je přitom hnala do extrému a nabádala k úplnému vyloučení masa. Studie stále dokazují, že vegetariánské stravování je spojeno se snižováním rizika srdečních chorob, mrtvice, vysokého krevního tlaku a nádorových onemocnění, zejména pak rakoviny tlustého střeva. Souhrn víceletých výzkumů zaměřených na polo-vegetariánské stravování ukazuje z roku 2017 ukazuje, že takový jídelníček vede ke zlepšení metabolického zdraví, snížení rizika cukrovky druhého typu, a dokonce že vede ke krátkodobé ale i dlouhodobé ztrátě hmotnosti. Další studie tvrdí, že je flexitariánství při snižování tělesné hmotnosti dokonce účinnější než oblíbená středomořská strava nebo že dokáže zlepšit i psychickou pohodu.

Ohleduplná umírněnost s úctou k přírodě
Na rozdíl od jiných diet, které se zaměřují především na to, co jíst NEMŮŽETE, se flexitariánství zaměřuje na to, co jíst MŮŽETE s důrazem na zdravé potraviny. Existuje pět skupin flexitariánských potravin, které tvoří skladbu příslušného stravování:

  1. Nové maso jsou v tomto významu výživového stylu luštěniny – zejména fazole a sója (tofu a tempeh).
  2. Škrobové i neškrobové druhy ovoce a zeleniny.
  3. Celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny, jako je quinoa, hnědá rýže, ječmen, oves, proso, kukuřice.
  4. Mléčné výrobky zahrnující i rostlinné alternativy mléka a jogurtu, a potom klasicky mléko, kefír a sýry.
  5. Koření a bylinky podtrhující chuť potravin, patří sem i sladidla, octy a také zdravé tuky, jako je avokádo, ořechy, semena a oleje.

Co se masa týče, pak byste v rámci flexitariánství měli volit udržitelnější zdroje bílkovin, jako jsou vejce a maso z volně žijících zvířat, která jsou chována ekologicky a v důstojných a férových životních podmínkách. Flexitariánství podporuje také konzumaci mořských plodů. K čemu nevybízí je konzumace alkoholu, zpracovaného masa, rychlého občerstvení a přidaných cukrů.

Racionální strava bez absence esenciálních živin
Připomínky odpůrců rostlinné stravy, týkající se její domnělé neschopnosti poskytnout lidskému organismu dostatek živin nutných pro jeho správné fungování, na flexitariánství neplatí. To totiž, díky tomu, že nezakazuje konzumaci živočišných produktů a masa, poskytuje dostatek zinku, železa, vápníku a vitaminu B12 a také makroživin. Nástup na flexitariánství navíc není nijak složité. Začínejte postupně. Omezte příjem masa na polovinu a nahraďte ho rostlinnými bílkovinami, jako jsou fazole, čočka či tofu. Plňte talíře větším množstvím ovoce a zeleniny a dejte šanci celozrnným obilovinám a pseudoobilovinám.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...