Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu
zdroj: Adobe Stock

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme hned několik typů rozinek, které se liší barvou, velikostí, ale i chutí.

Rozinky se používají v kuchyních po celém světě – jak ve sladkých, tak i ve slaných pokrmech. Navzdory jejich popularitě ale stále panuje zmatek týkající se rozdílů mezi jednotlivými druhy a to zejména mezi rozinkami a sultánkami. Jejich názvosloví se napříč světem liší. Například v USA se termín raisin používá na obojí a sultánky se pak odlišují přízviskem gold čili zlatý. V jiných zemích, jako je třeba Spojené království Velké Británie a Severního Irska, se rozinky a sultánky liší podle typu hroznu a užitého zpracování.

Klasické rozinky
Rozinky se suší přibližně po dobu 3 týdnů. Během tohoto procesu tmavnou, což jim dává jejich charakteristickou čokoládově hnědou barvu. Velikost, chuť a barva rozinek se odvíjí od odrůdy hroznů, která byla pro jejich výrobu užita. V USA třeba se typicky vyrábějí z odrůdy Thompson, v Austrálii zase z větších odrůd, jako jsou Mascat, Lexia a Maltham Cross. Proto jsou často větší než sultánky. Jinak mají tmavou barvu, měkkou texturu, sladkou chuť a zpravidla bývají ze všech druhů největší.

Sultánky
Sultánky, na rozdíl od rozinek, se obvykle před samotným procesem sušení nakládají do roztoku na bázi oleje, což má následné sušení urychlit. Proto bývají často světlejší než rozinky a korintky. V Austrálii se někdy vyrábí bez sušicího roztoku, což dobu sušení prodlouží na obvyklé 3 týdny tři týdny a ony dostanou typickou tmavě hnědou barvu. Takové sultánky bývají nazývány sultánkami přírodními. Vyrábějí se ze zelených bezsemenných hroznů, zejména odrůdy Thompson. Bývají menší, ale sladší než rozinky a korintky.

Korintky
Korintky se vyrábějí sušením malých, bezsemenných hroznů odrůd Černý Korint nebo Zante. Suší se až tři týdny. Mají sladkou a intenzivní chuť.

Nutriční vlastnosti a použití
Ve všech případech se tedy jedná o sušené hrozny, jen o různé druhy. Rozinky a sultánky jsou měkké, sladké a šťavnaté, zatímco korintky jsou tvrdší a mají velmi intenzivní sladkou chuť. Největší ze všech tří jsou rozinky. Ačkoliv jejich výživový profil se nepatrně liší, v základu je velmi podobný. Všechny druhy sušených hroznů vynikají vysokým obsahem vlákniny, draslíku a antioxidantů. Oproti čerstvým plodům mají více cukru a méně vitaminu C. Díky příznivému složení mohou rozinky, sultánky i korintky posloužit jako zdravá alternativa sladkostí. Kvůli vysokému obsahu cukru a kalorií byste je však měli konzumovat střídmě. Na jednu porci bohatě postačí jedna hrst, výborné jsou v nejrůznějších kaších, v jablečném závinu nebo v jogurtu. Když je namočíte na noc do vody a pak je v ní rozmixujete, poslouží jako sladká hmota plná vlákniny k ochucení různých dortů či koláčů.

tip redakce ▾
 
Img

Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice je typicky vánoční koření, které vždy provoní celou kuchyň. Pro mnohé lidi je tím pravým symbolem Vánoc. Neobejde se bez ní jablečný závin, skořicové sušenky, ale ani perník...

Pozor na alergeny
Rozinky, stejně jako další sušené ovoce, jsou často konzervovány oxidem siřičitým E220, což je jeden z alergenů, který můžeme najít pod čílem 12. Snažte se tedy kupovat takové, které konzervované nejsou – ano, jde to! Pokud kupujete rozinky chemicky ošetřené, vždy je propláchněte pod horkou vodou, usušte a teprve posléze použijte nebo konzumujte. Rozinky také můžete namočit do octové vody a poté je dobře propláchnout.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...