Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu
zdroj: Adobe Stock

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme hned několik typů rozinek, které se liší barvou, velikostí, ale i chutí.

Rozinky se používají v kuchyních po celém světě – jak ve sladkých, tak i ve slaných pokrmech. Navzdory jejich popularitě ale stále panuje zmatek týkající se rozdílů mezi jednotlivými druhy a to zejména mezi rozinkami a sultánkami. Jejich názvosloví se napříč světem liší. Například v USA se termín raisin používá na obojí a sultánky se pak odlišují přízviskem gold čili zlatý. V jiných zemích, jako je třeba Spojené království Velké Británie a Severního Irska, se rozinky a sultánky liší podle typu hroznu a užitého zpracování.

Klasické rozinky
Rozinky se suší přibližně po dobu 3 týdnů. Během tohoto procesu tmavnou, což jim dává jejich charakteristickou čokoládově hnědou barvu. Velikost, chuť a barva rozinek se odvíjí od odrůdy hroznů, která byla pro jejich výrobu užita. V USA třeba se typicky vyrábějí z odrůdy Thompson, v Austrálii zase z větších odrůd, jako jsou Mascat, Lexia a Maltham Cross. Proto jsou často větší než sultánky. Jinak mají tmavou barvu, měkkou texturu, sladkou chuť a zpravidla bývají ze všech druhů největší.

Sultánky
Sultánky, na rozdíl od rozinek, se obvykle před samotným procesem sušení nakládají do roztoku na bázi oleje, což má následné sušení urychlit. Proto bývají často světlejší než rozinky a korintky. V Austrálii se někdy vyrábí bez sušicího roztoku, což dobu sušení prodlouží na obvyklé 3 týdny tři týdny a ony dostanou typickou tmavě hnědou barvu. Takové sultánky bývají nazývány sultánkami přírodními. Vyrábějí se ze zelených bezsemenných hroznů, zejména odrůdy Thompson. Bývají menší, ale sladší než rozinky a korintky.

Korintky
Korintky se vyrábějí sušením malých, bezsemenných hroznů odrůd Černý Korint nebo Zante. Suší se až tři týdny. Mají sladkou a intenzivní chuť.

Nutriční vlastnosti a použití
Ve všech případech se tedy jedná o sušené hrozny, jen o různé druhy. Rozinky a sultánky jsou měkké, sladké a šťavnaté, zatímco korintky jsou tvrdší a mají velmi intenzivní sladkou chuť. Největší ze všech tří jsou rozinky. Ačkoliv jejich výživový profil se nepatrně liší, v základu je velmi podobný. Všechny druhy sušených hroznů vynikají vysokým obsahem vlákniny, draslíku a antioxidantů. Oproti čerstvým plodům mají více cukru a méně vitaminu C. Díky příznivému složení mohou rozinky, sultánky i korintky posloužit jako zdravá alternativa sladkostí. Kvůli vysokému obsahu cukru a kalorií byste je však měli konzumovat střídmě. Na jednu porci bohatě postačí jedna hrst, výborné jsou v nejrůznějších kaších, v jablečném závinu nebo v jogurtu. Když je namočíte na noc do vody a pak je v ní rozmixujete, poslouží jako sladká hmota plná vlákniny k ochucení různých dortů či koláčů.

Pozor na alergeny
Rozinky, stejně jako další sušené ovoce, jsou často konzervovány oxidem siřičitým E220, což je jeden z alergenů, který můžeme najít pod čílem 12. Snažte se tedy kupovat takové, které konzervované nejsou – ano, jde to! Pokud kupujete rozinky chemicky ošetřené, vždy je propláchněte pod horkou vodou, usušte a teprve posléze použijte nebo konzumujte. Rozinky také můžete namočit do octové vody a poté je dobře propláchnout.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...