Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky. Jak se liší od klasického droždí? A lze ho použít k přípravě kynutého těsta?
Lahůdkové droždí jsou pekařské kvasnice, tak, jak je znáte, které se ale inaktivují a suší až do podoby sypkých drožďových vloček. Pro svou plnou chuť umami se používá k dochucení nejrůznějších pokrmů – od polévek, přes pomazánky až po různé omáčky a zapékané pokrmy. Mimo chuti ale vyniká hlavně svým příznivým nutričním složením. Jen si dejte pozor na jeho použití – nejedná se o droždí sušené, které se běžně používá jako náhrada čerstvého droždí. Z lahůdkového vám těsto nenakyne.
Zdroj bílkovin a vitamínů
Lahůdkové droždí je přímo nabité vitamíny, minerály a živinami. Kromě skvělé chuti je tak ceněno pro významnou nutriční hodnotu. Najdete v něm všechny vitamíny B komplexu kromě B12, jejíž obsah je velmi sporný. Na 100 g lahůdkového droždí připadá téměř 50 g bílkovin, takže jedna lžíce obsahuje až 5 g bílkovin.
Snižuje hladinu cholesterolu
V lahůdkovém droždí převládají dva typy sacharidů a jedním z nich jsou betaglukany. Betaglukany snižují hladinu cholesterolu. Podle jedné studie po konzumaci 15 g lahůdkového droždí denně (cca 1 a půl polévkové lžíce) klesla účastníkům studie hladina cholesterolu až o 6 %.
Pozitivní vliv na imunitu i střeva
Lahůdkové droždí je zdrojem selenu, prvku, který je součástí antioxidačních enzymů. Selenu máme obecně ve stravě málo, proto se každý dobrý zdroj v jídelníčku hodí. Lahůdkové droždí pochází z kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Výzkumy naznačují, že tento kmen může být schopen podporovat imunitní systém a snižovat záněty. Jedna studie dokonce potvrdila prospěšné probiotické účinky. Lahůdkové droždí obsahuje téměř 30 g vlákniny na 100 g, slouží tedy také jako prebiotikum.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
