Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky. Jak se liší od klasického droždí? A lze ho použít k přípravě kynutého těsta?
Lahůdkové droždí jsou pekařské kvasnice, tak, jak je znáte, které se ale inaktivují a suší až do podoby sypkých drožďových vloček. Pro svou plnou chuť umami se používá k dochucení nejrůznějších pokrmů – od polévek, přes pomazánky až po různé omáčky a zapékané pokrmy. Mimo chuti ale vyniká hlavně svým příznivým nutričním složením. Jen si dejte pozor na jeho použití – nejedná se o droždí sušené, které se běžně používá jako náhrada čerstvého droždí. Z lahůdkového vám těsto nenakyne.
Zdroj bílkovin a vitamínů
Lahůdkové droždí je přímo nabité vitamíny, minerály a živinami. Kromě skvělé chuti je tak ceněno pro významnou nutriční hodnotu. Najdete v něm všechny vitamíny B komplexu kromě B12, jejíž obsah je velmi sporný. Na 100 g lahůdkového droždí připadá téměř 50 g bílkovin, takže jedna lžíce obsahuje až 5 g bílkovin.
Snižuje hladinu cholesterolu
V lahůdkovém droždí převládají dva typy sacharidů a jedním z nich jsou betaglukany. Betaglukany snižují hladinu cholesterolu. Podle jedné studie po konzumaci 15 g lahůdkového droždí denně (cca 1 a půl polévkové lžíce) klesla účastníkům studie hladina cholesterolu až o 6 %.
Pozitivní vliv na imunitu i střeva
Lahůdkové droždí je zdrojem selenu, prvku, který je součástí antioxidačních enzymů. Selenu máme obecně ve stravě málo, proto se každý dobrý zdroj v jídelníčku hodí. Lahůdkové droždí pochází z kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Výzkumy naznačují, že tento kmen může být schopen podporovat imunitní systém a snižovat záněty. Jedna studie dokonce potvrdila prospěšné probiotické účinky. Lahůdkové droždí obsahuje téměř 30 g vlákniny na 100 g, slouží tedy také jako prebiotikum.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?
Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...
Čtěte dál