Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?
zdroj: Adobe Stock

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování je ale potřeba správně uchopit. Je to opravdu cesta ke zdraví pro všechny?

Před 10 lety bylo všeobecné povědomí o celiakii a o lepku obecně výrazně menší než dnes. Všichni se vesele ládovali pečivem, těstovinami, pizzou a koláči a bylo jim dobře. Víceméně... Dnes je všeobecným trendem, že se o jídle více přemýšlí a co se hodně řeší je lepek a laktóza. S tím souvisí i dostupnost poněkud méně tradičních potravin, jako jsou třeba speciální výrobky pro celiaky. Jásají nejen celiaci, ale také všichni, kteří se z jakéhokoliv důvodu rozhodli lepku také vyhýbat. Je to ale opravdu taková hitparáda stravovat se potravinami uměle bezlepkovými? Možná, že si sami odpovíte, že ne, že je cesta možná někde jinde...

Vyřazovat lepek nemusí každý
V první řadě je třeba si uvědomit, že lepek není jen pečivo, těstoviny a mouka. Lepek se v řadě potravin nachází jako doplněk či látka pro zlepšení struktury apod., stejně jako v některých nápojích, jako je třeba pivo. Je tedy nutné naučit se číst etikety a zadní strany obalů. No a potom už přichází na řadu další bod programu a sice výběr potravin. Ačkoliv je dnes bezlepková dieta velmi moderní, a ačkoliv lepek skutečně může ve střevech nadělat pořádnou paseku, u lidí, kteří netrpí celiakií, alergií či intolerancí na lepek, není zcela bezlepková dieta nutná, a dokonce se už vyskytují názory, že dokonce není ani žádoucí. Intoleranci na lepek si dokonce můžeme vytvořit sami tím, že se ho budeme dobrovolně zdržovat. Faktem ale je, že to, co prospívá každému nejvíce, je rovnováha a rozumný a uvážlivý přístup bez zbrklých restrikcí. Z toho důvodu ještě nikdy nikomu neuškodilo omezit vyloženě lepkové potraviny a zaměřit se na ty přirozeně bezlepkové. A to slovíčko přirozeně je důležité. Uměle bezlepkové potraviny vás zdravými neudělají, ba naopak, můžete z nich přirozeně ještě přibrat.

Vhodných potravin bez lepku je celá řada
Ať už jste tedy nuceni lepek vyřadit ze stravy z důvodů zdravotních, nebo jen chcete udělat něco pro své tělo a odlehčit stávající jídelníček, je dobré vědět, že i tak si můžete dovolit spoustu povolených a vhodných potravin, které jsou mnohem výživnější a chuťově možná i uspokojivější, než jsou potraviny obsahující lepek nebo potraviny uměle bezlepkové. Začátky jsou těžké, tak je to se vším, i s bezlepkovou dietou. Jakmile si ale osvojíte základní znalost problematiky, najedete na nějaký stálý režim, přestane se vám zdát, že něco uměle šroubujete a najednou vám dojde, že to, co činíte, činíte přirozeně a s lehkostí. Do začátku je však samozřejmě nutná chuť, dále potom i úsilí a vytrvalost.

Vhodné potraviny při bezlepkové dietě
Máte pocit, že vás bezlepkové stravování omezuje? Mnoho lidí si bez pečiva nedokáže představit svůj jídelníček, ale věřte, že to jde. Stačí jen rozšířit svůj omezený repertoár a vytěsnit myšlenky na to, že k večeři si musíte vždy něco na něco namazat. Čím méně zpracovaných potravin v jídelníčku budete mít, tím méně vás lepek bude strašit. Neříkáme, abyste si nedopřáli bezlepkový chléb sem tam k večeři, upečte si ale vlastní, z opravdových surovin a bez deproteinovaného pšeničného škrobu, který tvoří základ velkého množství výrobků.]

Jaké potraviny jsou přirozeně bezlepkové?

Zelenina – dbejte na čistotu, sezónnost a kvalitu
Ovoce – dbejte na čistotu, sezónnost a kvalitu
Bezlepkové obiloviny a pseudoobiloviny – jáhly, amarant, pohanka, rýže (hnědá i bílá), bezlepkové ovesné vločky, quinoa
Luštěniny – fazole, cizrna, čočka, hrách, adzuki, mungo... všechny luštěniny jsou přirozeně bezlepkové! luštěninové chipsy
Brambory, batáty
Sójové výrobky
– tofu, tempeh, miso a natto (fermentované sójové produkty)
Ořechy a semínka – jsou syté, bohaté na vlákninu a mononenasycené mastné kyseliny a bílkoviny; snižují krevní tlak, redukují LDL cholesterol: kešu, mandle, ořechy vlašské, pekanové, lískové, makadamové, para, slunečnicová, dýňová a sezamová semínka apod.
Oleje – extra panenský olivový, avokádový, z vlašských ořechů, kokosový, kakaové máslo, olej z lněného semínka, makadamových ořechů a sezamu, konopný olej, dýňový olej, řepkový nebo slunečnicový
Maso a vejce – kuřecí maso (nejlépe bio a z volného chovu), krůtí, hovězí, vepřové, pštrosí maso, zvěřina, ryby, mořské plody, vejce (včetně žloutků); pozor si dejte na masné výrobky, ve kterých často lepek sekundárně je, čtěte etikety a vybírejte si


Mléčné výrobky (ideálně konzumujeme v co nejméně zpracované podobě) – mléko, kefíry, zákysy, jogurt (plnotučné, nedochucené, neslazené, bez přidaného cukru a kukuřičného škrobu), máslo
Sýry – nízkotučné a středně tučné sýry např. cottage, mozarella, balkánský sýr, termizovaný sýr lučina, geravis, eidam apod.
Dochucovadla (ano, jde to i zdravě) – hořčice (dijonská, kremžská, plnotučná), wasabi, křen, tapenády, salsa, majonéza, ocet (bílý, červený vinný, jablečný, balsamikový), worchesterová omáčka, tamari (kontrolujte složení!)
Sladké dobroty – sušené ovoce, hořká čokoláda a kvalitní výrobky z ní

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Rostlinné proteinové koncentráty a jejich použití v jídelníčku

Rostlinné proteinové koncentráty a jejich použití v jídelníčku

Bílkoviny, neboli proteiny, jsou základní složkou potravy. Denně by měly tvořit nejméně 15 až 30 % celkového energie. Pro jejich doplnění...
Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold byl velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Až později ho nahradil špenát. Obě rostliny jsou však trochu jiné a to nejen...