Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?
zdroj: Adobe Stock

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování je ale potřeba správně uchopit. Je to opravdu cesta ke zdraví pro všechny?

Před 10 lety bylo všeobecné povědomí o celiakii a o lepku obecně výrazně menší než dnes. Všichni se vesele ládovali pečivem, těstovinami, pizzou a koláči a bylo jim dobře. Víceméně... Dnes je všeobecným trendem, že se o jídle více přemýšlí a co se hodně řeší je lepek a laktóza. S tím souvisí i dostupnost poněkud méně tradičních potravin, jako jsou třeba speciální výrobky pro celiaky. Jásají nejen celiaci, ale také všichni, kteří se z jakéhokoliv důvodu rozhodli lepku také vyhýbat. Je to ale opravdu taková hitparáda stravovat se potravinami uměle bezlepkovými? Možná, že si sami odpovíte, že ne, že je cesta možná někde jinde...

Vyřazovat lepek nemusí každý
V první řadě je třeba si uvědomit, že lepek není jen pečivo, těstoviny a mouka. Lepek se v řadě potravin nachází jako doplněk či látka pro zlepšení struktury apod., stejně jako v některých nápojích, jako je třeba pivo. Je tedy nutné naučit se číst etikety a zadní strany obalů. No a potom už přichází na řadu další bod programu a sice výběr potravin. Ačkoliv je dnes bezlepková dieta velmi moderní, a ačkoliv lepek skutečně může ve střevech nadělat pořádnou paseku, u lidí, kteří netrpí celiakií, alergií či intolerancí na lepek, není zcela bezlepková dieta nutná, a dokonce se už vyskytují názory, že dokonce není ani žádoucí. Intoleranci na lepek si dokonce můžeme vytvořit sami tím, že se ho budeme dobrovolně zdržovat. Faktem ale je, že to, co prospívá každému nejvíce, je rovnováha a rozumný a uvážlivý přístup bez zbrklých restrikcí. Z toho důvodu ještě nikdy nikomu neuškodilo omezit vyloženě lepkové potraviny a zaměřit se na ty přirozeně bezlepkové. A to slovíčko přirozeně je důležité. Uměle bezlepkové potraviny vás zdravými neudělají, ba naopak, můžete z nich přirozeně ještě přibrat.

Vhodných potravin bez lepku je celá řada
Ať už jste tedy nuceni lepek vyřadit ze stravy z důvodů zdravotních, nebo jen chcete udělat něco pro své tělo a odlehčit stávající jídelníček, je dobré vědět, že i tak si můžete dovolit spoustu povolených a vhodných potravin, které jsou mnohem výživnější a chuťově možná i uspokojivější, než jsou potraviny obsahující lepek nebo potraviny uměle bezlepkové. Začátky jsou těžké, tak je to se vším, i s bezlepkovou dietou. Jakmile si ale osvojíte základní znalost problematiky, najedete na nějaký stálý režim, přestane se vám zdát, že něco uměle šroubujete a najednou vám dojde, že to, co činíte, činíte přirozeně a s lehkostí. Do začátku je však samozřejmě nutná chuť, dále potom i úsilí a vytrvalost.

Vhodné potraviny při bezlepkové dietě
Máte pocit, že vás bezlepkové stravování omezuje? Mnoho lidí si bez pečiva nedokáže představit svůj jídelníček, ale věřte, že to jde. Stačí jen rozšířit svůj omezený repertoár a vytěsnit myšlenky na to, že k večeři si musíte vždy něco na něco namazat. Čím méně zpracovaných potravin v jídelníčku budete mít, tím méně vás lepek bude strašit. Neříkáme, abyste si nedopřáli bezlepkový chléb sem tam k večeři, upečte si ale vlastní, z opravdových surovin a bez deproteinovaného pšeničného škrobu, který tvoří základ velkého množství výrobků.]

Jaké potraviny jsou přirozeně bezlepkové?

Zelenina – dbejte na čistotu, sezónnost a kvalitu
Ovoce – dbejte na čistotu, sezónnost a kvalitu
Bezlepkové obiloviny a pseudoobiloviny – jáhly, amarant, pohanka, rýže (hnědá i bílá), bezlepkové ovesné vločky, quinoa
Luštěniny – fazole, cizrna, čočka, hrách, adzuki, mungo... všechny luštěniny jsou přirozeně bezlepkové! luštěninové chipsy
Brambory, batáty
Sójové výrobky
– tofu, tempeh, miso a natto (fermentované sójové produkty)
Ořechy a semínka – jsou syté, bohaté na vlákninu a mononenasycené mastné kyseliny a bílkoviny; snižují krevní tlak, redukují LDL cholesterol: kešu, mandle, ořechy vlašské, pekanové, lískové, makadamové, para, slunečnicová, dýňová a sezamová semínka apod.
Oleje – extra panenský olivový, avokádový, z vlašských ořechů, kokosový, kakaové máslo, olej z lněného semínka, makadamových ořechů a sezamu, konopný olej, dýňový olej, řepkový nebo slunečnicový
Maso a vejce – kuřecí maso (nejlépe bio a z volného chovu), krůtí, hovězí, vepřové, pštrosí maso, zvěřina, ryby, mořské plody, vejce (včetně žloutků); pozor si dejte na masné výrobky, ve kterých často lepek sekundárně je, čtěte etikety a vybírejte si


Mléčné výrobky (ideálně konzumujeme v co nejméně zpracované podobě) – mléko, kefíry, zákysy, jogurt (plnotučné, nedochucené, neslazené, bez přidaného cukru a kukuřičného škrobu), máslo
Sýry – nízkotučné a středně tučné sýry např. cottage, mozarella, balkánský sýr, termizovaný sýr lučina, geravis, eidam apod.
Dochucovadla (ano, jde to i zdravě) – hořčice (dijonská, kremžská, plnotučná), wasabi, křen, tapenády, salsa, majonéza, ocet (bílý, červený vinný, jablečný, balsamikový), worchesterová omáčka, tamari (kontrolujte složení!)
Sladké dobroty – sušené ovoce, hořká čokoláda a kvalitní výrobky z ní

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

Hořčík neboli magnézium je čtvrtým nejhojnějším minerálem v lidském těle a je zapojený do více než 300 enzymatických procesů v našem...