Rakovina tlustého střeva: Jaké máte možnosti preventivních prohlídek?

Rakovina tlustého střeva: Jaké máte možnosti preventivních prohlídek?
zdroj: Adobe Stock

Rakovina tlustého střeva je jedním z nejčastějších typů rakoviny. A přitom lze tomuto onemocnění zodpovědně předcházet. Stačí znát prevenci a nebát se pravidelně chodit k lékaři na prohlídky. Co našemu střevu škodí?

Rakovina tlustého střeva zasahuje tlusté střevo a konečník, což jsou konečné části trávicího traktu. Její záludnost tkví mimo jiné v tom, že ve většině případů začíná nenápadně. Zprvu se objevují benigní shluky buněk známých jako adematózní polypy. Ty mohou být velmi malé a vyvolávat stejně málo symptomů. Časem se ale z některých z nich může vyklubat pokročilé stádium rakoviny.

Nejúčinnějších bojem je prevence
Právě proto lékaři doporučují pravidelné screeningové testy, které pomáhají rakovině tlustého střeva předcházet tím, že rakovinotvorné polypy identifikují a odstraní dříve, než se změní v maligní formy. Před rakovinou kolorekta se chránit lze. Odpovědí je jak jinak než prevence. Použijte těchto osm tipů jako vodítko ke snížení rizika. Začněte s jedním nebo dvěma a postupně přidávejte. Převezměte nad svým zdravím kontrolu aktivně a nečekejte, až se vyskytne problém, který bude potřeba řešit.

1. Pravidelně navštěvujte screening
Nejlepším způsobem, jak se před rakovinou tlustého střeva chránit, je absolvovat pravidelně screeningové testy. Ty ji mohou zachytit v raném, a ještě léčitelném stádiu, když najdou abnormálně zvětšené polypy, které mohou být předzvěstí blížící se rakoviny. Existuje jich celá řada, některé jsou snadné a je třeba je provádět častěji, jiné jsou komplikovanější, postačí je ale podstoupit jednou za čas. O druhu testu, který podstoupíte, rozhodují jednak vaše preference, jednak samozřejmě i anamnéza.

Většina lidí by měla screening zahájit ve věku 50 let, někdy bývá doporučováno už od 45 let. Lidé s rodinnou anamnézou rakoviny tlustého střeva nebo jiných důležitých faktorů mohou začít ještě dříve a měli by testy navštěvovat častěji. Z možností testů můžete vybrat fekální okultní test - absolvuje se každý rok, je rychlý a snadný, jeho úkolem je najít skrytou krev ve stolici, která může být známkou rakoviny. Lékaři přinesete vzorky stolice, které jsou následně odeslány do laboratoře a testovány. Každých 10 let byste měli absolvovat kolonoskopii, při níž malá ohebná trubice s kamerou na konci zkoumá celou délku tlustého střeva. Bývá také dalším krokem testování, když je ve stolici nalezena krev. Každých 5 let je čas na virtuální kolonoskopii, jejímž výstupem je přesný trojrozměrný obraz vnitřku kolorekta. Během testu se do konečníku vloží malá trubice, který jej jemně nafoukne. Vlastní skenování trvá jen pár minut. Flexibilní sigmoidoskopie je metoda podobná kolonoskopii – zkoumá ale jen dolní část tlustého střeva a měla by se absolvovat každých 5 let.

2. Udržujte zdravou hmotnost
S nárůstem hmotnosti a obezitou je spojováno nejméně 11 různých typů rakoviny, včetně rakoviny kolorekta. Vaší ideální váhou je pravděpodobně hmotnost, kterou jste vykazovali kolem 18 let. Začněte, protože to je krok, který se počítá. Nespěchejte, dejte si na čas, jezte zdravě a hýbejte se. A sledujte, jak jdou kila dolů. Nevíte si rady nebo vám to nejde? Poraďte se s odborníkem.

3. Nekuřte
Kouření výrazně zvyšuje riziko onemocnění srdce, mrtvice a emfyzému. Kromě toho je hlavní příčinou 14 různých typů rakoviny, rakovinu tlustého střeva nevyjímaje. Skutečné výhody nekuřáctví pocítíte nedlouho po odložení poslední cigarety.

4. Buďte fyzicky aktivní
Pravidelný pohyb snižuje riziko mnoha závažných onemocnění, včetně rakoviny tlustého střeva, a poskytuje skvělou psychickou oporu. Jakékoliv množství fyzické aktivity je lepší než žádné, ale je dobré denně absolvovat minimálně 30 minut, ideálně více. I kdyby se mělo jednat o pěší cestu do práce, z práce, nebo obojí. Vyberte si sport, který vás baví a realizujte se v něm. Může se jednat o rychlou chůzi, běh, kolo, plavání, tanec apod.

5. Popíjejte střídmě
Alkohol je zvláštní záležitost, pokud jde o zdraví. V omezeném množství může prospívat, ale zároveň zvyšuje riziko mnoha závažných onemocnění, včetně rakoviny tlustého střeva. Pokud pijete mírně – sklenka denně pro ženy, 2 sklenky denně pro muže, nemusíte přestávat. Pokud ale nepijete, není důvod začínat. A pokud pijete denně více, měli byste množství a frekvenci přehodnotit.

6. Omezte konzumaci červeného zpracovaného masa
Příliš mnoho červeného masa, jako jsou steaky, hamburgery a vepřové zvyšuje riziko rakoviny kolorekta. Ještě více jej zvyšuje maso zpracované, jako je slanina, klobásy a obecně uzeniny. Snažte se týdně nejíst více než 3 porce. Pokud to bude méně, bude to ještě lepší. Konzumace zpracovaných masných výrobků prokazatelně tlustému střevu škodí.

7. Zajistěte si dostatek vápníku a vitamínu D
Existují dobré důkazy o tom, že dostatečné množství vápníku a vitamínu D může pomoci při ochraně před rakovinou tlustého střeva. Přijímejte denně 1000–1200 miligramů vápníku a přibližně 1000 UI vitamínu D. Bývá doporučováno i testování na nedostatek vitamínu D, zejména u jedinců, kteří mají zvýšené riziko jeho nedostatku. Jedná se o seveřany, seniory, lidi s nadváhou nebo s tmavší kůží.

8. Kyselina listová a její aktivní forma – folát
I u folátu bylo mnoha studiemi prokázáno, že může riziko rakoviny kolorekta snižovat. Zařaďte do svého jídelníčku velké množství listové zeleniny a zeleniny obecně. Je to doslova lék a prevence k celé široké škále onemocnění.

Pozor i na další rizika
Ačkoliv je rakovina tlustého střeva zčásti kontrolovatelná prevencí, stále existuje řada důležitých rizikových faktorů, které kontrolovat nelze. Vědět, které z nich se na vás vztahují, pomáhá porozumět rizikům a podniknout kroky k jejich snížení. Pokud máte pocit, že některé z nich splňujete, poraďte se s odborníkem. Jedná se o věk vyšší než 60 let, rodinná anamnéza rakoviny tlustého střeva nebo náchylnost na zánětlivá onemocnění střev.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...