V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?
zdroj: Adobe Stock

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice obchodů se zdravou výživou. Vinný kámen, psyllium, xanthanová guma a agar dokáží hotové zázraky – pomohou vytvořit gel, nakypřit a nebo slepit. Seznamte se!

Pečení s vinným kamenem je snadné
Vinný kámen vzniká přirozenou chemickou reakcí na dně láhve nebo sudu vína. Není to žádná vada, naopak svědčí o šetrném zpracování vína. Na pečení ho používaly už naše babičky. Až později ho nahradil kypřicí prášek s fosfáty. Pečení s práškem do pečiva, ve kterém fosfáty nahrazuje vinný kámen je prakticky stejné. Vždy ale mějte na paměti, že reaguje už při pokojové teplotě a vlhkosti, takže hotové těsto dejte do trouby co nejdříve. Fosfáty v běžném kypřicím prášku mohou mít na svědomí pomalý a postupný úbytek vápníku v těle. Kypřicí prášek s vinným kamenem je prakticky stejně účinný, jako klasický. Do receptu použijte přibližně 1,5 násobek doporučeného množství.

Psyllium je bohatý zdroj vlákniny
Psyllium je rozpustná vláknina, získaná vyčištěním obalů semínek jitrocele indického. Slouží jako doplněk vlákniny ve stravě, takže k jejímu doplnění postačí jen čajová lžička denně. Za tímto účelem můžete smíchat lžičku psyllia ve vodě a nalačno vypít. Má své využití i v kuchyni, kde dokáže snadno nahradit vajíčko. Prášek smíchaný s vodou vytvoří gelovou substanci, která má v těstě stejné vlastnosti jako vejce. Jedno „vejce“ vytvoříte smícháním jedné polévkové lžíce psyllia se dvěma lžícemi vody.

Xanthanová guma nahradí lepek
Dalším pomocníkem v kuchyni je xanthanová guma, kterou ocení především celiaci a obecně osoby, které se vyhýbají lepku. Stejně jako u psyllia vznikne po smíchání s vodou gelová substance, která má ale trochu jiné vlastnosti. Nenahradí vajíčko, ale zpevňuje strukturu těsta, váže vodu a zadržuje vzduch, takže výsledný moučník bude podobný jako s použitím běžné mouky. Při jejím použití pečlivě dodržujte předepsané množství. Na 400 g bezlepkové mouky postačí čajová lžička xanthanové gumy. Při vyšším množství by mohlo být těsto gumové.

Agar si zamilují i děti
Agar je v podstatě želatina na rostlinné bázi. Je získávána z rozemletých mořských řas, takže kromě svých vlastností má výhody i díky vysokému obsahu minerálních látek a bílkovin. Prášek agaru můžete použít všude tam, kde byste využili běžnou želatinu. Hodí se na přípravu marmelád, dortů, ale i slaných aspiků. Je bezbarvá a nemá žádnou chuť. Jeho využití v kuchyni ocení i děti, protože smícháním agaru s džusem můžete vytvořit jednoduché a zdravé gumové bonbony.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...