V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice obchodů se zdravou výživou. Vinný kámen, psyllium, xanthanová guma a agar dokáží hotové zázraky – pomohou vytvořit gel, nakypřit a nebo slepit. Seznamte se!
Pečení s vinným kamenem je snadné
Vinný kámen vzniká přirozenou chemickou reakcí na dně láhve nebo sudu vína. Není to žádná vada, naopak svědčí o šetrném zpracování vína. Na pečení ho používaly už naše babičky. Až později ho nahradil kypřicí prášek s fosfáty. Pečení s práškem do pečiva, ve kterém fosfáty nahrazuje vinný kámen je prakticky stejné. Vždy ale mějte na paměti, že reaguje už při pokojové teplotě a vlhkosti, takže hotové těsto dejte do trouby co nejdříve. Fosfáty v běžném kypřicím prášku mohou mít na svědomí pomalý a postupný úbytek vápníku v těle. Kypřicí prášek s vinným kamenem je prakticky stejně účinný, jako klasický. Do receptu použijte přibližně 1,5 násobek doporučeného množství.
Psyllium je bohatý zdroj vlákniny
Psyllium je rozpustná vláknina, získaná vyčištěním obalů semínek jitrocele indického. Slouží jako doplněk vlákniny ve stravě, takže k jejímu doplnění postačí jen čajová lžička denně. Za tímto účelem můžete smíchat lžičku psyllia ve vodě a nalačno vypít. Má své využití i v kuchyni, kde dokáže snadno nahradit vajíčko. Prášek smíchaný s vodou vytvoří gelovou substanci, která má v těstě stejné vlastnosti jako vejce. Jedno „vejce“ vytvoříte smícháním jedné polévkové lžíce psyllia se dvěma lžícemi vody.
Xanthanová guma nahradí lepek
Dalším pomocníkem v kuchyni je xanthanová guma, kterou ocení především celiaci a obecně osoby, které se vyhýbají lepku. Stejně jako u psyllia vznikne po smíchání s vodou gelová substance, která má ale trochu jiné vlastnosti. Nenahradí vajíčko, ale zpevňuje strukturu těsta, váže vodu a zadržuje vzduch, takže výsledný moučník bude podobný jako s použitím běžné mouky. Při jejím použití pečlivě dodržujte předepsané množství. Na 400 g bezlepkové mouky postačí čajová lžička xanthanové gumy. Při vyšším množství by mohlo být těsto gumové.
Agar si zamilují i děti
Agar je v podstatě želatina na rostlinné bázi. Je získávána z rozemletých mořských řas, takže kromě svých vlastností má výhody i díky vysokému obsahu minerálních látek a bílkovin. Prášek agaru můžete použít všude tam, kde byste využili běžnou želatinu. Hodí se na přípravu marmelád, dortů, ale i slaných aspiků. Je bezbarvá a nemá žádnou chuť. Jeho využití v kuchyni ocení i děti, protože smícháním agaru s džusem můžete vytvořit jednoduché a zdravé gumové bonbony.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
