V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?
zdroj: Adobe Stock

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice obchodů se zdravou výživou. Vinný kámen, psyllium, xanthanová guma a agar dokáží hotové zázraky – pomohou vytvořit gel, nakypřit a nebo slepit. Seznamte se!

Pečení s vinným kamenem je snadné
Vinný kámen vzniká přirozenou chemickou reakcí na dně láhve nebo sudu vína. Není to žádná vada, naopak svědčí o šetrném zpracování vína. Na pečení ho používaly už naše babičky. Až později ho nahradil kypřicí prášek s fosfáty. Pečení s práškem do pečiva, ve kterém fosfáty nahrazuje vinný kámen je prakticky stejné. Vždy ale mějte na paměti, že reaguje už při pokojové teplotě a vlhkosti, takže hotové těsto dejte do trouby co nejdříve. Fosfáty v běžném kypřicím prášku mohou mít na svědomí pomalý a postupný úbytek vápníku v těle. Kypřicí prášek s vinným kamenem je prakticky stejně účinný, jako klasický. Do receptu použijte přibližně 1,5 násobek doporučeného množství.

Psyllium je bohatý zdroj vlákniny
Psyllium je rozpustná vláknina, získaná vyčištěním obalů semínek jitrocele indického. Slouží jako doplněk vlákniny ve stravě, takže k jejímu doplnění postačí jen čajová lžička denně. Za tímto účelem můžete smíchat lžičku psyllia ve vodě a nalačno vypít. Má své využití i v kuchyni, kde dokáže snadno nahradit vajíčko. Prášek smíchaný s vodou vytvoří gelovou substanci, která má v těstě stejné vlastnosti jako vejce. Jedno „vejce“ vytvoříte smícháním jedné polévkové lžíce psyllia se dvěma lžícemi vody.

Xanthanová guma nahradí lepek
Dalším pomocníkem v kuchyni je xanthanová guma, kterou ocení především celiaci a obecně osoby, které se vyhýbají lepku. Stejně jako u psyllia vznikne po smíchání s vodou gelová substance, která má ale trochu jiné vlastnosti. Nenahradí vajíčko, ale zpevňuje strukturu těsta, váže vodu a zadržuje vzduch, takže výsledný moučník bude podobný jako s použitím běžné mouky. Při jejím použití pečlivě dodržujte předepsané množství. Na 400 g bezlepkové mouky postačí čajová lžička xanthanové gumy. Při vyšším množství by mohlo být těsto gumové.

tip redakce ▾
 
Img

Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Lepek plní velmi těžko zastupitelnou funkci v pečení. Nahrazení jeho role jde vždy jen částečné a výsledek nikdy nebude zcela dokonalý. S trochou cviku a toho správného know how budete...

Agar si zamilují i děti
Agar je v podstatě želatina na rostlinné bázi. Je získávána z rozemletých mořských řas, takže kromě svých vlastností má výhody i díky vysokému obsahu minerálních látek a bílkovin. Prášek agaru můžete použít všude tam, kde byste využili běžnou želatinu. Hodí se na přípravu marmelád, dortů, ale i slaných aspiků. Je bezbarvá a nemá žádnou chuť. Jeho využití v kuchyni ocení i děti, protože smícháním agaru s džusem můžete vytvořit jednoduché a zdravé gumové bonbony.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...
Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného...