Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby
zdroj: Adobe Stock

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací tělo do rovnováhy a jejich použití je navíc mimořádně snadné. Vyrobte si pomocí tibetské houby domácí kefír, který často tolerují i alergici na laktózu.

Tibetskou houbu vám darují a navíc poradí zkušení uživatelé
Tibetská kefírová houba svým vzhledem připomíná růžičky květáku. Nekoupíte ji v žádném supermarketu. Sázkou na jistotu je odběr od jednoho z mnoha uživatelů (jejich mapu najdete na internetu), kteří se s vámi o tento zázrak přírody rádi podělí. Je to tedy podobné jako s kváskem. Původně se ale Tibetská houba používala pro uchování mléka. Na počátku 20. století však započaly výzkumy, které prokázaly velmi pozitivní účinek na lidské zdraví. A tak se rozšířila prakticky do celého světa a je používána až dodnes.

Připravte si kefír doma
Nápoj z tibetské houby připravíte tak, že jednu až dvě polévkové lžíce houbiček smícháte s půl litrem studeného mléka. To potom necháte stát do druhého dne při pokojové teplotě, aby v něm mohly začít fermentační procesy, které se postarají o přeměnu cukrů na kyseliny, které dodávají nápoji charakteristickou chuť a zdravotní potenciál. Při fermentaci také vzniká ethanol, kterého kefír obsahuje ve finále zhruba 1-2 % a oxid uhličitý, který se zase postará o perlivost.

TIP
V průběhu fermentace občas nápoj zamíchejte, aby se k tibetské houbě dostalo všechno mléko. Nepoužívejte k tomu kovové lžičky.

Univerzální lék
Tibetskou houbu někteří nazývají lékem na dlouhověkost. Dokáže totiž léčit nebo zmírnit příznaky celé řady onemocnění, a to od akutních problémů, až po chronické nemoci. Byly prokázány pozitivní účinky na nervové a srdeční onemocnění, ekzémy, střevní potíže a mnoho dalšího. Pravidelná konzumace posiluje imunitní systém a tak se tělo snáze vypořádá například s náporem chřipkové epidemie. Detoxikuje organismus a popíjení kefírového nápoje působí i jako přirozené antibiotikum.

tip redakce ▾
 
Img

Jak podpořit stravou střevní mikroflóru?

První měsíce nového roku vždy patří různým výzvám, odlehčování a péči o sebe po zatěžkávacím prosinci. Velmi oblíbený je suchý únor, ve kterém se zříkáme veškerého alkoholu. Zaměřte...

Pozor na nevolnosti a dobu konzumace
Ačkoliv mohou kefírový nápoj užívat všichni (s výjimkou dětí a těhotných kvůli obsahu alkoholu), ne každému „sedne“. Díky procesu přirozeného kvašení mohou mléko pít i lidé s intolerancí laktózy. V rámci detoxikačních účinků houby se mohou zpočátku projevit zažívací problémy a nevolnost. Je to zcela přirozené a svým způsobem žádoucí, ale je potřeba s tím počítat. Kefír byste také neměli pít stále, ale maximálně dvacet dní v kuse. Poté už si na něho tělo zvykne a nemá takový efekt. Pokud se u vás nevolnost projevuje déle než pět dní, kúru raději přerušte a začněte zase příští měsíc. Žádné závažné negativní účinky ovšem nebyly vědeckými studiemi potvrzeny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...
Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného...