Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby
zdroj: Adobe Stock

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací tělo do rovnováhy a jejich použití je navíc mimořádně snadné. Vyrobte si pomocí tibetské houby domácí kefír, který často tolerují i alergici na laktózu.

Tibetskou houbu vám darují a navíc poradí zkušení uživatelé
Tibetská kefírová houba svým vzhledem připomíná růžičky květáku. Nekoupíte ji v žádném supermarketu. Sázkou na jistotu je odběr od jednoho z mnoha uživatelů (jejich mapu najdete na internetu), kteří se s vámi o tento zázrak přírody rádi podělí. Je to tedy podobné jako s kváskem. Původně se ale Tibetská houba používala pro uchování mléka. Na počátku 20. století však započaly výzkumy, které prokázaly velmi pozitivní účinek na lidské zdraví. A tak se rozšířila prakticky do celého světa a je používána až dodnes.

Připravte si kefír doma
Nápoj z tibetské houby připravíte tak, že jednu až dvě polévkové lžíce houbiček smícháte s půl litrem studeného mléka. To potom necháte stát do druhého dne při pokojové teplotě, aby v něm mohly začít fermentační procesy, které se postarají o přeměnu cukrů na kyseliny, které dodávají nápoji charakteristickou chuť a zdravotní potenciál. Při fermentaci také vzniká ethanol, kterého kefír obsahuje ve finále zhruba 1-2 % a oxid uhličitý, který se zase postará o perlivost.

TIP
V průběhu fermentace občas nápoj zamíchejte, aby se k tibetské houbě dostalo všechno mléko. Nepoužívejte k tomu kovové lžičky.

Univerzální lék
Tibetskou houbu někteří nazývají lékem na dlouhověkost. Dokáže totiž léčit nebo zmírnit příznaky celé řady onemocnění, a to od akutních problémů, až po chronické nemoci. Byly prokázány pozitivní účinky na nervové a srdeční onemocnění, ekzémy, střevní potíže a mnoho dalšího. Pravidelná konzumace posiluje imunitní systém a tak se tělo snáze vypořádá například s náporem chřipkové epidemie. Detoxikuje organismus a popíjení kefírového nápoje působí i jako přirozené antibiotikum.

Pozor na nevolnosti a dobu konzumace
Ačkoliv mohou kefírový nápoj užívat všichni (s výjimkou dětí a těhotných kvůli obsahu alkoholu), ne každému „sedne“. Díky procesu přirozeného kvašení mohou mléko pít i lidé s intolerancí laktózy. V rámci detoxikačních účinků houby se mohou zpočátku projevit zažívací problémy a nevolnost. Je to zcela přirozené a svým způsobem žádoucí, ale je potřeba s tím počítat. Kefír byste také neměli pít stále, ale maximálně dvacet dní v kuse. Poté už si na něho tělo zvykne a nemá takový efekt. Pokud se u vás nevolnost projevuje déle než pět dní, kúru raději přerušte a začněte zase příští měsíc. Žádné závažné negativní účinky ovšem nebyly vědeckými studiemi potvrzeny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!