Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby
zdroj: Adobe Stock

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací tělo do rovnováhy a jejich použití je navíc mimořádně snadné. Vyrobte si pomocí tibetské houby domácí kefír, který často tolerují i alergici na laktózu.

Tibetskou houbu vám darují a navíc poradí zkušení uživatelé
Tibetská kefírová houba svým vzhledem připomíná růžičky květáku. Nekoupíte ji v žádném supermarketu. Sázkou na jistotu je odběr od jednoho z mnoha uživatelů (jejich mapu najdete na internetu), kteří se s vámi o tento zázrak přírody rádi podělí. Je to tedy podobné jako s kváskem. Původně se ale Tibetská houba používala pro uchování mléka. Na počátku 20. století však započaly výzkumy, které prokázaly velmi pozitivní účinek na lidské zdraví. A tak se rozšířila prakticky do celého světa a je používána až dodnes.

Připravte si kefír doma
Nápoj z tibetské houby připravíte tak, že jednu až dvě polévkové lžíce houbiček smícháte s půl litrem studeného mléka. To potom necháte stát do druhého dne při pokojové teplotě, aby v něm mohly začít fermentační procesy, které se postarají o přeměnu cukrů na kyseliny, které dodávají nápoji charakteristickou chuť a zdravotní potenciál. Při fermentaci také vzniká ethanol, kterého kefír obsahuje ve finále zhruba 1-2 % a oxid uhličitý, který se zase postará o perlivost.

TIP
V průběhu fermentace občas nápoj zamíchejte, aby se k tibetské houbě dostalo všechno mléko. Nepoužívejte k tomu kovové lžičky.

Univerzální lék
Tibetskou houbu někteří nazývají lékem na dlouhověkost. Dokáže totiž léčit nebo zmírnit příznaky celé řady onemocnění, a to od akutních problémů, až po chronické nemoci. Byly prokázány pozitivní účinky na nervové a srdeční onemocnění, ekzémy, střevní potíže a mnoho dalšího. Pravidelná konzumace posiluje imunitní systém a tak se tělo snáze vypořádá například s náporem chřipkové epidemie. Detoxikuje organismus a popíjení kefírového nápoje působí i jako přirozené antibiotikum.

Pozor na nevolnosti a dobu konzumace
Ačkoliv mohou kefírový nápoj užívat všichni (s výjimkou dětí a těhotných kvůli obsahu alkoholu), ne každému „sedne“. Díky procesu přirozeného kvašení mohou mléko pít i lidé s intolerancí laktózy. V rámci detoxikačních účinků houby se mohou zpočátku projevit zažívací problémy a nevolnost. Je to zcela přirozené a svým způsobem žádoucí, ale je potřeba s tím počítat. Kefír byste také neměli pít stále, ale maximálně dvacet dní v kuse. Poté už si na něho tělo zvykne a nemá takový efekt. Pokud se u vás nevolnost projevuje déle než pět dní, kúru raději přerušte a začněte zase příští měsíc. Žádné závažné negativní účinky ovšem nebyly vědeckými studiemi potvrzeny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...