Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou
zdroj: Adobe Stock

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky, zase slouží jako mikro-důležité sloučeniny, bez kterých by naše tělo nedokázalo fungovat. Jestli našemu zdraví stravou nějak pomáháme, pak je to hlavně obsahem polyfenolů v našem jídelníčku. Proč?

Polyfenoly jsou látky, které jsou obaženy v rostlinách. Jsou to sloučeniny s nejrůznějšími účinky a významné množství látek jsou antioxidanty. Dokáží tělu pomoci bojovat s celou řadou nepříjemných onemocnění a potíží, jako je rakovina, osteoporóza, diabetes a onemocnění srdce. Zasahují do nejrůznějších dějů v našem organismu a dokáží dokonce zvrátit první karcinogenní procesy, které by třeba mohly skončit nádorem. Na druhou stranu je potřeba zdůraznit, že mohou vyvolat i některé nežádoucí vedlejší účinky, jako je genotoxicita, potíže se štítnou žlázou nebo mohou interagovat s jinými léky na předpis. To ale spíše v případech, že je užíváte formou doplňků stravy v koncentrované podobě. Vždy je tedy lepší si je dopřávat hlavně prostřednictvím ovoce, zeleniny, čajů a bylin.

Biologické účinky polyfenolů v těle ovlivňuje řada faktorů. K nim patří samozřejmě samotný metabolismus, absorpce ve střevech a jejich biologická dostupnost. Některé potraviny mají těchto sloučenin více, některé méně. Existuje několik tisíc druhů polyfenolických látek, které jsou rozděleny do několika skupin a tříd. My vám nyní představíme zajímavé potraviny, které je obsahují ve velké míře a které stojí za to konzumovat.

Hřebíček
Studie z roku 2010 zveřejnila 100 potravin rostlinného původu s největším obsahem polyfenolů. Hned na prvním místě se objevil hřebíček. Ve 100 gramech obsahuje přes 15 g polyfenolických látek! V závěsu za ním byla máta (11 960 mg / 100 g) a anýz (5 460 mg / 100 g). Hřebíček má všestranné využití jak v kuchyni, tak pro výrobu různých tinktur a nálevů.

Kakao a čokoláda s vysokým podílem kakaa
S 3 448 mg / 100 g obsadilo čtvrté místo kakao. Na osmém místě se potom uvelebila tmavá čokoláda s 1 664 mg / 100 g. Mléčná čokoláda se v seznamu objevila také, kvůli nízkému obsahu kakaa ale skončila až na 32. místě.

Bobulovité ovoce
Na polyfenoly je bohatá i řada bobulí. Patří mezi ně oblíbené a snadno dostupné plody, jako je černý rybíz (758 mg / 100 g), borůvky (560 mg / 100 g), jahody (235 mg / 100 g) a maliny (215 mg / 100 g). V létě, jejich přirozené sezóně, si tedy těchto plodů dopřávejte co nejvíce!

Nebobulovité ovoce
Bobule nejsou jediným ovocem s vysokým množstvím polyfenolů. Podle Amerického časopisu Journal of Clinical Nutrition jich poměrně dost nabízí i jiné, nebobulovité druhy. Jedná se hlavně o švestky (377 mg / 100 g), třešně (274 mg / 100 g) a jablka (136 mg / 100 g).

Fazole
Fazole obsahují velké množství nutričně hodnotných živin. Zřejmě tedy nebude žádným překvapením, že se v nich nachází i cenné množství polyfenolů. U černých fazolí je to (59 mg / 100 g) a u fazolí bílých (51 mg / 100 g).

Ořechy
Hodně kalorií, ale také hodně důležitých živin. Tak lze stručně charakterizovat ořechy. Pozadu nejsou ani co se obsahu polyfenolů týče. Podívejte se, jak si stojí jednotlivé druhy: lískové ořechy (495 mg / 100 g), vlašské ořechy (28 mg / 100 g), mandle (187 mg / 100 g) nebo pekanové ořechy (493 mg / 100 g) obsahují slušné množství.

tip redakce ▾
 
Img

Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Počet lidí, kteří onemocní rakovinou neustále narůstá. Může za to nezdravý životní styl, absence pohybu, stále více znečištěné životní prostředí, ale i faktory jako je kouření, alkohol...

Zelenina
Na polyfenoly jsou bohaté hlavně i druhy zeleniny. Jedná se zejména o artyčoky (260 mg / 100 g), čekanku (166 mg / 100 g), červenou cibuli (168 mg / 100 g) a špenát (119 mg / 100 g).

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...
Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného...