Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou
zdroj: Adobe Stock

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky, zase slouží jako mikro-důležité sloučeniny, bez kterých by naše tělo nedokázalo fungovat. Jestli našemu zdraví stravou nějak pomáháme, pak je to hlavně obsahem polyfenolů v našem jídelníčku. Proč?

Polyfenoly jsou látky, které jsou obaženy v rostlinách. Jsou to sloučeniny s nejrůznějšími účinky a významné množství látek jsou antioxidanty. Dokáží tělu pomoci bojovat s celou řadou nepříjemných onemocnění a potíží, jako je rakovina, osteoporóza, diabetes a onemocnění srdce. Zasahují do nejrůznějších dějů v našem organismu a dokáží dokonce zvrátit první karcinogenní procesy, které by třeba mohly skončit nádorem. Na druhou stranu je potřeba zdůraznit, že mohou vyvolat i některé nežádoucí vedlejší účinky, jako je genotoxicita, potíže se štítnou žlázou nebo mohou interagovat s jinými léky na předpis. To ale spíše v případech, že je užíváte formou doplňků stravy v koncentrované podobě. Vždy je tedy lepší si je dopřávat hlavně prostřednictvím ovoce, zeleniny, čajů a bylin.

Biologické účinky polyfenolů v těle ovlivňuje řada faktorů. K nim patří samozřejmě samotný metabolismus, absorpce ve střevech a jejich biologická dostupnost. Některé potraviny mají těchto sloučenin více, některé méně. Existuje několik tisíc druhů polyfenolických látek, které jsou rozděleny do několika skupin a tříd. My vám nyní představíme zajímavé potraviny, které je obsahují ve velké míře a které stojí za to konzumovat.

Hřebíček
Studie z roku 2010 zveřejnila 100 potravin rostlinného původu s největším obsahem polyfenolů. Hned na prvním místě se objevil hřebíček. Ve 100 gramech obsahuje přes 15 g polyfenolických látek! V závěsu za ním byla máta (11 960 mg / 100 g) a anýz (5 460 mg / 100 g). Hřebíček má všestranné využití jak v kuchyni, tak pro výrobu různých tinktur a nálevů.

Kakao a čokoláda s vysokým podílem kakaa
S 3 448 mg / 100 g obsadilo čtvrté místo kakao. Na osmém místě se potom uvelebila tmavá čokoláda s 1 664 mg / 100 g. Mléčná čokoláda se v seznamu objevila také, kvůli nízkému obsahu kakaa ale skončila až na 32. místě.

Bobulovité ovoce
Na polyfenoly je bohatá i řada bobulí. Patří mezi ně oblíbené a snadno dostupné plody, jako je černý rybíz (758 mg / 100 g), borůvky (560 mg / 100 g), jahody (235 mg / 100 g) a maliny (215 mg / 100 g). V létě, jejich přirozené sezóně, si tedy těchto plodů dopřávejte co nejvíce!

Nebobulovité ovoce
Bobule nejsou jediným ovocem s vysokým množstvím polyfenolů. Podle Amerického časopisu Journal of Clinical Nutrition jich poměrně dost nabízí i jiné, nebobulovité druhy. Jedná se hlavně o švestky (377 mg / 100 g), třešně (274 mg / 100 g) a jablka (136 mg / 100 g).

Fazole
Fazole obsahují velké množství nutričně hodnotných živin. Zřejmě tedy nebude žádným překvapením, že se v nich nachází i cenné množství polyfenolů. U černých fazolí je to (59 mg / 100 g) a u fazolí bílých (51 mg / 100 g).

Ořechy
Hodně kalorií, ale také hodně důležitých živin. Tak lze stručně charakterizovat ořechy. Pozadu nejsou ani co se obsahu polyfenolů týče. Podívejte se, jak si stojí jednotlivé druhy: lískové ořechy (495 mg / 100 g), vlašské ořechy (28 mg / 100 g), mandle (187 mg / 100 g) nebo pekanové ořechy (493 mg / 100 g) obsahují slušné množství.

Zelenina
Na polyfenoly jsou bohaté hlavně i druhy zeleniny. Jedná se zejména o artyčoky (260 mg / 100 g), čekanku (166 mg / 100 g), červenou cibuli (168 mg / 100 g) a špenát (119 mg / 100 g).

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...