Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou
zdroj: Adobe Stock

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky, zase slouží jako mikro-důležité sloučeniny, bez kterých by naše tělo nedokázalo fungovat. Jestli našemu zdraví stravou nějak pomáháme, pak je to hlavně obsahem polyfenolů v našem jídelníčku. Proč?

Polyfenoly jsou látky, které jsou obaženy v rostlinách. Jsou to sloučeniny s nejrůznějšími účinky a významné množství látek jsou antioxidanty. Dokáží tělu pomoci bojovat s celou řadou nepříjemných onemocnění a potíží, jako je rakovina, osteoporóza, diabetes a onemocnění srdce. Zasahují do nejrůznějších dějů v našem organismu a dokáží dokonce zvrátit první karcinogenní procesy, které by třeba mohly skončit nádorem. Na druhou stranu je potřeba zdůraznit, že mohou vyvolat i některé nežádoucí vedlejší účinky, jako je genotoxicita, potíže se štítnou žlázou nebo mohou interagovat s jinými léky na předpis. To ale spíše v případech, že je užíváte formou doplňků stravy v koncentrované podobě. Vždy je tedy lepší si je dopřávat hlavně prostřednictvím ovoce, zeleniny, čajů a bylin.

Biologické účinky polyfenolů v těle ovlivňuje řada faktorů. K nim patří samozřejmě samotný metabolismus, absorpce ve střevech a jejich biologická dostupnost. Některé potraviny mají těchto sloučenin více, některé méně. Existuje několik tisíc druhů polyfenolických látek, které jsou rozděleny do několika skupin a tříd. My vám nyní představíme zajímavé potraviny, které je obsahují ve velké míře a které stojí za to konzumovat.

Hřebíček
Studie z roku 2010 zveřejnila 100 potravin rostlinného původu s největším obsahem polyfenolů. Hned na prvním místě se objevil hřebíček. Ve 100 gramech obsahuje přes 15 g polyfenolických látek! V závěsu za ním byla máta (11 960 mg / 100 g) a anýz (5 460 mg / 100 g). Hřebíček má všestranné využití jak v kuchyni, tak pro výrobu různých tinktur a nálevů.

Kakao a čokoláda s vysokým podílem kakaa
S 3 448 mg / 100 g obsadilo čtvrté místo kakao. Na osmém místě se potom uvelebila tmavá čokoláda s 1 664 mg / 100 g. Mléčná čokoláda se v seznamu objevila také, kvůli nízkému obsahu kakaa ale skončila až na 32. místě.

Bobulovité ovoce
Na polyfenoly je bohatá i řada bobulí. Patří mezi ně oblíbené a snadno dostupné plody, jako je černý rybíz (758 mg / 100 g), borůvky (560 mg / 100 g), jahody (235 mg / 100 g) a maliny (215 mg / 100 g). V létě, jejich přirozené sezóně, si tedy těchto plodů dopřávejte co nejvíce!

Nebobulovité ovoce
Bobule nejsou jediným ovocem s vysokým množstvím polyfenolů. Podle Amerického časopisu Journal of Clinical Nutrition jich poměrně dost nabízí i jiné, nebobulovité druhy. Jedná se hlavně o švestky (377 mg / 100 g), třešně (274 mg / 100 g) a jablka (136 mg / 100 g).

Fazole
Fazole obsahují velké množství nutričně hodnotných živin. Zřejmě tedy nebude žádným překvapením, že se v nich nachází i cenné množství polyfenolů. U černých fazolí je to (59 mg / 100 g) a u fazolí bílých (51 mg / 100 g).

Ořechy
Hodně kalorií, ale také hodně důležitých živin. Tak lze stručně charakterizovat ořechy. Pozadu nejsou ani co se obsahu polyfenolů týče. Podívejte se, jak si stojí jednotlivé druhy: lískové ořechy (495 mg / 100 g), vlašské ořechy (28 mg / 100 g), mandle (187 mg / 100 g) nebo pekanové ořechy (493 mg / 100 g) obsahují slušné množství.

Zelenina
Na polyfenoly jsou bohaté hlavně i druhy zeleniny. Jedná se zejména o artyčoky (260 mg / 100 g), čekanku (166 mg / 100 g), červenou cibuli (168 mg / 100 g) a špenát (119 mg / 100 g).

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ovesné, ječné, pohankové,… Které vločky jsou nejlepší?

Ovesné, ječné, pohankové,… Které vločky jsou nejlepší?

Vločky jsou základem zdravého stravování. Někomu už možná toto spojení doslova leze na nervy, ale to nic nemění na tom, že jsou cestou k udržení fyzické i psychické pohody. Na trhu je k dostání přibližně...

Čtěte dál
Konzumace uzenin škodí zdraví. Jaké typy byste rozhodně neměli jíst?

Konzumace uzenin škodí zdraví. Jaké typy byste rozhodně neměli jíst?

Uzeniny představují pro náš národ neodmyslitelnou součást jídelníčku. Někteří se jim sice vyhýbají, ale velká část naší populace na...
Sezóna čajů začala. Umíte je pít správně?

Sezóna čajů začala. Umíte je pít správně?

Na podzim s postupným klesáním teplot jsme stále více zimomřiví. Čaje vás dokáží příjemně prohřát a dodat tělu přesně to, co zrovna...