Těhotenství je období, kdy je nad tím, co jíte a pijete nutné přemýšlet více než kdy jindy. Stravujete se totiž za dva a vše, co může uškodit vám, může uškodit i vašemu nenarozenému dítěti. Pozor byste si měla dávat zejména na některé potraviny, které mohou představovat riziko.
Většina potravin je pro těhotné ženy naprosto bezpečná. Existuje však několik černých ovcí, jejichž konzumaci byste se v tomto krásném období měly vyvarovat. Mohou být totiž potencionálně nebezpečné jak pro vyvíjející se plod, tak i pro matku samotnou. Jaké to jsou?
Syrové maso
Veškeré maso musí být během těhotenství důkladně tepelně upraveno kvůli riziku salmonelové nákazy. Čerstvé červené, vepřové, jehněčí nebo zvěřinové maso může také navýšit riziko toxoplazmózy způsobené parazitem Toxoplasma gondii. Masové polotovary, pokud nejsou konzervované a stabilní, mohou být zase kontaminovány bakteriemi rodu Listeria. Proto buďte na přípravu masa opatrní a vyvarujte se také kontaminace nožů a prkýnek na krájení a přípravu. Tatarák, sushi nebo steak rare by tedy měly být tabu.
Chlazené a uzené mořské plody
Mořské plody lze zakoupit v obchodech s potravinami nebo se často nacházejí v sushi. Je třeba se jejich konzumaci vyvarovat, protože by mohly být nakažené bakterií Listeria. Uzené mořské plody jsou bezpečné jako součást vařeného jídla, podobně jako konzervované mořské plody. Pro syrové mořské plody stejně jako pro syrové ryby ale platí totéž, co pro syrové maso obecně. Jejich konzumace je v těhotenství zakazována pro potencionální výskyt škodlivých bakterií a parazitů.
Syrové vejce
Riziko salmonely může u těhotných žen zvýšit špatně připravené vejce. Ujistěte se, že je bílek i žloutek zcela hotový. Vyvarujte se konzumace omáček, dresingů, dipů a nápojů, kde se nachází vaječné přídatky, které mohou obsahovat syrové části a zbytečně vás jimi ohrozit.
Nepasterizované mléčné výrobky
Vyvarujte se jakýchkoli nepasterizovaných sýrů, mléka a jiných nepasterizovaných mléčných výrobků, protože vás a vaše dítě vystavují zvýšenému riziku vzniku listeriózy, která může způsobit potrat. Ujistěte se, že jste si pečlivě přečetly seznam ingrediencí daného produktu, abyste se ujistily, že mléko, které se v těchto výrobcích používá, je pasterizované. Vyvarujte se také nepasterizovaných džusů, jako je nepasterizovaný jablečný mošt.
Ryby s vysokým obsahem rtuti
Je důležité, abyste během těhotenství konzumovaly dostatek omega-3 mastných kyselin, které se nachází hlavně v tučných rybách. Některé ryby ale obsahují rtuť, které by se těhotné (a nejen ony) měly vyhýbat – jedná se zejména o bílého tuňáka, mečouna, makrelu a další. Rtuť je pro vyvíjející se plod toxická a v krevním oběhu ženy může přetrvat více než rok.
Neočištěná zelenina
Ano, konzumace zeleniny během těhotenství je nutná kvůli vitamínům a minerálům. Je ale důležité ji před tím, než ji sníte, pořádně umýt. Zabráníte tak riziku nákazy toxoplazmózou, jíž může být půda, v níž je zelenina pěstována, kontaminována.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál