Potraviny, kterým byste se v těhotenství měla vyhýbat obloukem

Potraviny, kterým byste se v těhotenství měla vyhýbat obloukem
zdroj: Adobe Stock

Těhotenství je období, kdy je nad tím, co jíte a pijete nutné přemýšlet více než kdy jindy. Stravujete se totiž za dva a vše, co může uškodit vám, může uškodit i vašemu nenarozenému dítěti. Pozor byste si měla dávat zejména na některé potraviny, které mohou představovat riziko.

Většina potravin je pro těhotné ženy naprosto bezpečná. Existuje však několik černých ovcí, jejichž konzumaci byste se v tomto krásném období měly vyvarovat. Mohou být totiž potencionálně nebezpečné jak pro vyvíjející se plod, tak i pro matku samotnou. Jaké to jsou?

Syrové maso
Veškeré maso musí být během těhotenství důkladně tepelně upraveno kvůli riziku salmonelové nákazy. Čerstvé červené, vepřové, jehněčí nebo zvěřinové maso může také navýšit riziko toxoplazmózy způsobené parazitem Toxoplasma gondii. Masové polotovary, pokud nejsou konzervované a stabilní, mohou být zase kontaminovány bakteriemi rodu Listeria. Proto buďte na přípravu masa opatrní a vyvarujte se také  kontaminace nožů a prkýnek na krájení a přípravu. Tatarák, sushi nebo steak rare by tedy měly být tabu.

Chlazené a uzené mořské plody
Mořské plody lze zakoupit v obchodech s potravinami nebo se často nacházejí v sushi. Je třeba se jejich konzumaci vyvarovat, protože by mohly být nakažené bakterií Listeria. Uzené mořské plody jsou bezpečné jako součást vařeného jídla, podobně jako konzervované mořské plody. Pro syrové mořské plody stejně jako pro syrové ryby ale platí totéž, co pro syrové maso obecně. Jejich konzumace je v těhotenství zakazována pro potencionální výskyt škodlivých bakterií a parazitů.

Syrové vejce
Riziko salmonely může u těhotných žen zvýšit špatně připravené vejce. Ujistěte se, že je bílek i žloutek zcela hotový. Vyvarujte se konzumace omáček, dresingů, dipů a nápojů, kde se nachází vaječné přídatky, které mohou obsahovat syrové části a zbytečně vás jimi ohrozit.

Nepasterizované mléčné výrobky
Vyvarujte se jakýchkoli nepasterizovaných sýrů, mléka a jiných nepasterizovaných mléčných výrobků, protože vás a vaše dítě vystavují zvýšenému riziku vzniku listeriózy, která může způsobit potrat. Ujistěte se, že jste si pečlivě přečetly seznam ingrediencí daného produktu, abyste se ujistily, že mléko, které se v těchto výrobcích používá, je pasterizované. Vyvarujte se také nepasterizovaných džusů, jako je nepasterizovaný jablečný mošt.

Ryby s vysokým obsahem rtuti
Je důležité, abyste během těhotenství konzumovaly dostatek omega-3 mastných kyselin, které se nachází hlavně v tučných rybách. Některé ryby ale obsahují rtuť, které by se těhotné (a nejen ony) měly vyhýbat – jedná se zejména o bílého tuňáka, mečouna, makrelu a další. Rtuť je pro vyvíjející se plod toxická a v krevním oběhu ženy může přetrvat více než rok.

tip redakce ▾
 
Img

Vitamín A a těhotenství: Proč by měly být ženy v tomto směru opatrné?

Jedním ze stěžejních témat těhotenství je snaha o dostatečné doplňování vitamínů a minerálních látek. Je ale doplňování všech vitamínů v podobě doplňků stravy bezpečné? Lze optimální...

Neočištěná zelenina
Ano, konzumace zeleniny během těhotenství je nutná kvůli vitamínům a minerálům. Je ale důležité ji před tím, než ji sníte, pořádně umýt. Zabráníte tak riziku nákazy toxoplazmózou, jíž může být půda, v níž je zelenina pěstována, kontaminována.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

V posledních letech stále přibývá množství lidí se zdravotními problémy, které se nějakým způsobem dotýkají mléka a mléčných výrobků. Potravinové alergie a intolerance jsou něco, co jsme dříve skoro neznali....

Čtěte dál
Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Hladina cholesterolu v krvi se pojí se zdravím srdce. Proto je důležité držet ji v normě. Co dělat, když její výše vystoupá nad doporučené...
Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Ploténky působí jako pružné podpory jednotlivých obratlů, které poskytují stabilitu a umožňují páteři jako celku relativně široký rozsah...
Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Snažíte se omezit cukr ve stravě a řešíte to výběrem různých alternativních sladidel s menším množstvím kalorií? Nebo máte doporučeno,...
Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Není konopí jako konopí. Nejedná se pouze o drogu s halucinogenními účinky, ale také o lék, který dokáže pomoci i v případech, kdy...
Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Chodíte raději spát s prázdným žaludkem? Věříte, že abyste tělo očistili od všemožných škodlivin, potřebujete pořádně protáhnout střeva?...
Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Kofein. Známý stimulant nacházející se v různých potravinách, nápojích a dalších produktech. Technicky vzato je to droga, která půjčuje...
Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Kód dlouhověkosti představuje pro vědce dosud nerozluštěnou záhadu. Ačkoliv důsledné cvičení, kvalitní strava a spánek, mohou účinky...
Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Rýma, škrábání v krku, pálení očí a zhoršené dýchání může být na jaře signálem nikoli nachlazení, ale pylové alergie. Takto postižení...
Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Sůl se nachází téměř ve všem, co jíme a pijeme. Když je jí moc, může se podílet na řadě onemocnění. Totéž ale platí, když je jí málo....
Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Maltodextrin je jedna ze seznamu položek, s nimiž se na etiketách a zadních stranách obalů potravin potkáváte poměrně často. Jedná...
Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?

Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?

SIBO je méně známý a také méně rozšířený zdravotní problém týkající se střev, který se velmi špatně diagnostikuje. Pokud máte problémy...
Pokud jste nadmíru citliví a empatičtí, možná trpíte hypersenzitivitou. Poznáváte se?

Pokud jste nadmíru citliví a empatičtí, možná trpíte hypersenzitivitou. Poznáváte se?

Hypersenzitivita je nemoc, která svého nositele činí vnímavějším k pocitům sebe sama i všech okolo. Jedná se o velmi hodné jedince,...
Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů

Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů

Všichni lékaři se shodují na tom, že zdraví kardiovaskulárního systému závisí mimo jiné významnou měrou také na zdravé a vyvážené stravě....