Vitamín B1 je všestranné béčko, které je dobré na nervy. Kdy je potřeba jeho vyšší příjem?

Vitamín B1 je všestranné béčko, které je dobré na nervy. Kdy je potřeba jeho vyšší příjem?
zdroj: Adobe Stock

Thiamin neboli vitamín B1 se stará o správnou funkci nervového systému, srdce a ledvin, zajišťuje energetickou přeměnu v buňkách a vzhledem k tomu, že je velmi všestranný, může mít jeho jeho deficit opravdové zdravotní důsledky.

Pestrá strava většinou postačí
Denní potřeba thiaminu je závislá na energetickém výdeji. V zásadě platí, že by jeho množství nemělo klesnout pod 0,5 mg na 1000 kcal, ale zároveň ani přesáhnout hranici 10 mg za den. Nejbohatším zdrojem celé řady vitamínu B jsou pivovarské kvasnice, játra, maso a mléčné výrobky, luštěniny a také celozrnné pečivo. Pokud je vaše strava pestrá, je velmi malé riziko deficitu, najdou se ale případy, kdy už je stav na hraně.

Kdy je potřeba sáhnout po doplňcích stravy?
Pestrý jídelníček nestačí ale u každého. Týká se to osob s chronickým onemocněním nervového systému, poruchami vstřebávání živin z potravy (např. celiaci), ale dokonce i žen, které užívají hormonální antikoncepci. Vyšší příjem je žádoucí také v období těhotenství a kojení. Stres je významným faktorem, který doslova pojídá vitamíny, pokud tedy fungujete v dlouhodobém stresu, suplementace thiaminem vám určitě neuškodí. Přebytek thiaminu z potravinových doplňků tělo vyloučí a navíc vitamínu neobsahují příliš vysoké množství, takže není nutné obávat se předávkování, ani když ho má tělo dostatek. Vitamín B1 lze koupit v izolované podobě a nebo jako součást B-komplexu.

Dlouhodobý nedostatek může mít nevratné důsledky
Krátkodobý deficit thiaminu se obvykle projeví únavou nebo bolestí hlavy. Pokud se jedná o trvalý stav, nedostatek se projeví poruchami funkce nervů, svalové soustavy, rychlou ztrátou tělesné hmotnosti a zmateností. Ve většině případů je důvodem chudá strava. Naopak předávkování je velmi nepravděpodobné. Tělo by muselo přijmout alespoň 100 mg thiaminu denně, aby začalo reagovat. V takovém případě se projeví bolesti hlavy. Při množství přesahující 1000 mg dochází k paralýze svalstva. Pro představu, 100 g kvalitního celozrnného pečiva obsahuje 0,5 mg thiaminu.

Podpořte správné vstřebávání
Aby se účinky thiaminu projevily a tělo ho nevyloučilo, je nutné ho konzumovat spolu s riboflavinem (vitamín B2), niacinem (vitamín B3) a kyselinou panthotenovou (vitamín B5). Jedná se o tzv. synergický efekt. Například maso a mléčné výrobky obsahují celou řadu vitamínů B, ale v případě rostlinných zdrojů, kromě sóji, je to složitější. Například čočka obsahuje jen velmi malé množství vitamínu B2, takže jeho množství by mělo být doplněno například sušenými pivovarskými kvasnicemi, ořechy nebo výrobkem z celozrnné mouky. Stejně jako je nutné jeho vstřebávání podpořit dalšími potravinami, je žádoucí se některým vyhnout. Na tomto místě je třeba zmínit vitamín C, rýži a fazole, které thiamin rozkládají.

tip redakce ▾
 
Img

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky. Jak se liší od klasického droždí? A lze ho použít...

Počítejte se ztrátami při vaření
Uváděné hodnoty vitamínů jsou většinou v syrovém stavu. Při zpracování se sníží, a to až o 70 %. Pokud to jde, vybírejte takové potraviny, které je možné jíst v syrovém stavu. V případě masa a luštěnin je to pochopitelně nemožné. Z tohoto hlediska je nejšetrnější přípravou masa pečení. Ztráty se pohybují okolo 15 %. To samé platí pro vaření luštěnin. Pokud by byly luštěniny vařené a potom ještě dále tepelně upravované, úbytek vitamínů by byl mnohem vyšší. Z tohoto důvodu (nejen) je lepší vyhnout se potravinám v konzervě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

V posledních letech stále přibývá množství lidí se zdravotními problémy, které se nějakým způsobem dotýkají mléka a mléčných výrobků. Potravinové alergie a intolerance jsou něco, co jsme dříve skoro neznali....

Čtěte dál
Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Hladina cholesterolu v krvi se pojí se zdravím srdce. Proto je důležité držet ji v normě. Co dělat, když její výše vystoupá nad doporučené...
Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Ploténky působí jako pružné podpory jednotlivých obratlů, které poskytují stabilitu a umožňují páteři jako celku relativně široký rozsah...
Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Snažíte se omezit cukr ve stravě a řešíte to výběrem různých alternativních sladidel s menším množstvím kalorií? Nebo máte doporučeno,...
Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Není konopí jako konopí. Nejedná se pouze o drogu s halucinogenními účinky, ale také o lék, který dokáže pomoci i v případech, kdy...
Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Chodíte raději spát s prázdným žaludkem? Věříte, že abyste tělo očistili od všemožných škodlivin, potřebujete pořádně protáhnout střeva?...
Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Kofein. Známý stimulant nacházející se v různých potravinách, nápojích a dalších produktech. Technicky vzato je to droga, která půjčuje...
Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Kód dlouhověkosti představuje pro vědce dosud nerozluštěnou záhadu. Ačkoliv důsledné cvičení, kvalitní strava a spánek, mohou účinky...
Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Rýma, škrábání v krku, pálení očí a zhoršené dýchání může být na jaře signálem nikoli nachlazení, ale pylové alergie. Takto postižení...
Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Sůl se nachází téměř ve všem, co jíme a pijeme. Když je jí moc, může se podílet na řadě onemocnění. Totéž ale platí, když je jí málo....
Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Maltodextrin je jedna ze seznamu položek, s nimiž se na etiketách a zadních stranách obalů potravin potkáváte poměrně často. Jedná...
Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?

Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?

SIBO je méně známý a také méně rozšířený zdravotní problém týkající se střev, který se velmi špatně diagnostikuje. Pokud máte problémy...
Pokud jste nadmíru citliví a empatičtí, možná trpíte hypersenzitivitou. Poznáváte se?

Pokud jste nadmíru citliví a empatičtí, možná trpíte hypersenzitivitou. Poznáváte se?

Hypersenzitivita je nemoc, která svého nositele činí vnímavějším k pocitům sebe sama i všech okolo. Jedná se o velmi hodné jedince,...
Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů

Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů

Všichni lékaři se shodují na tom, že zdraví kardiovaskulárního systému závisí mimo jiné významnou měrou také na zdravé a vyvážené stravě....