Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy
zdroj: Adobe Stock

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro naše tělo, které jsou zase podobné kurkumě. Čím vším nám může galangal posloužit?

Thajsko, Indonésie a Malajsie. To jsou domoviny zázračného kořene jménem galangal a zároveň země, kde se nejvíce používá. Od nepaměti je zde užíván jako lék v lidovém léčitelství, pomáhající s potížemi se žaludkem, záněty a dalšími chorobami. Podle všeho také prospívá při pohybových onemocněních, podporuje dobrý krevní oběh a poskytuje téměř okamžitou úlevu při průjmu. Používají se nejen semena, ale také aromatické olejíčky. Vybírat přitom můžete hned ze čtyř druhů – jedná se o čínský zázvor, galangal větší, pískový zázvor a galangal menší. Vypadají odlišně, ale účinky na zdraví jsou velmi podobné.

Elixír mládí, který vymyslela sama příroda
Kromě přírodní medicíny je galangal využíván také v péči o pleť. Šťáva z něj může být lokálně aplikována na řadu kožních onemocnění, které úspěšně léčí. Obsahuje totiž až 40 antioxidantů pomáhajících v ochraně pokožky před stárnutím. Antioxidanty také odstraňují z těla toxiny, čímž zlepšují krevní oběh. Výsledkem je také uvolňování dalších živin do kožních tkání, což jednak chrání pokožku před škodlivým působením volných radikálů, jednak zachovává mladiství a svěží vzhled pokožky.

Zatočí s akné a poradí si i s popálením
Na popálení kůže skvěle působí šťáva z galangalu – jakmile se aplikuje na spálenou pokožku, poskytne okamžitou úlevu od bolesti a nastartuje ozdravné procesy. Pro eliminaci jizev a podporu správného hojení tkáně můžete 2-3krát denně na pokožku nanést čerstvé plátky galangalu. První výsledky byste měli zaznamenat za 6-12 týdnů. Vždy se ale ujistěte, že používáte čerstvou galangalovou šťávu a plátky čerstvého galangalu. Galangal na pokožku rovněž působí antisepticky a pomáhá ji udržet čistou a hladkou, protože ji revitalizuje a oživuje. Díky těmto vlastnostem je považován za přirozeného bojovníka proti akné – bakterie dostává z kůže pryč, čímž snižuje tvorbu ošklivých pupínků.

Zdravé a krásné vlasy
V Indii, a nejen tam, je dodnes galangal používán jako ájurvédský prostředek pro léčbu nemocí souvisejících s vlasy a s pokožkou hlavy. Olej z galangalu je známý pro mimořádně podněcující účinky na růst vlasů – zvyšuje krevní oběh v pokožce hlavy, čímž podporuje růst vlasů. Mastné kyseliny galangalu skvěle revitalizují slabé a choulostivé vlasy. Galangalová šťáva v kombinaci s jojobovým olejem nanesená na pokožku hlavy a na vlasy pomáhá vyrovnat ztrátu vlasů a podpořit jejich růst. Díky zinku, vitamínům a fosforu vlasy vyživuje a dodávají jim sílu a lesk. Ozdravuje také polámané konečky a dává vlasům jedinečně příjemnou vůni.

Řekněte lupům sbohem
Antiseptické vlastnosti galangalu podporují trvalé odstranění lupů, které trápí velkou část populace. Olej extrahovaný z galangalu lze aplikovat přímo na pokožku hlavy, případně můžete jako alternativu smíchat čerstvě nastrouhaný galangal s olivovým nebo sezamovým olejem a citronovou šťávou a postupovat stejně.

Nutriční bohatství nezachrání před rizikem alergie
Kromě toho všeho je galangal také dobrým zdrojem vlákniny, železa, sodíku, vitamínů A a C, a látek jako emodin, beta-sitosterol, flavonoid quercetin a galangin. Všechny tyto živiny přirozený způsobem podporují zdraví a vitalitu nejen pokožky, ale celého organismu. Navzdory všem benefitům ale berte na vědomí, že galangal je rostlinná bylinka, která může způsobit i alergii. Proto pokud jste na podobné potíže náchylní, před aplikací raději na malém kousku kůže otestujte, zda jej snesete.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...