Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy
zdroj: Adobe Stock

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro naše tělo, které jsou zase podobné kurkumě. Čím vším nám může galangal posloužit?

Thajsko, Indonésie a Malajsie. To jsou domoviny zázračného kořene jménem galangal a zároveň země, kde se nejvíce používá. Od nepaměti je zde užíván jako lék v lidovém léčitelství, pomáhající s potížemi se žaludkem, záněty a dalšími chorobami. Podle všeho také prospívá při pohybových onemocněních, podporuje dobrý krevní oběh a poskytuje téměř okamžitou úlevu při průjmu. Používají se nejen semena, ale také aromatické olejíčky. Vybírat přitom můžete hned ze čtyř druhů – jedná se o čínský zázvor, galangal větší, pískový zázvor a galangal menší. Vypadají odlišně, ale účinky na zdraví jsou velmi podobné.

Elixír mládí, který vymyslela sama příroda
Kromě přírodní medicíny je galangal využíván také v péči o pleť. Šťáva z něj může být lokálně aplikována na řadu kožních onemocnění, které úspěšně léčí. Obsahuje totiž až 40 antioxidantů pomáhajících v ochraně pokožky před stárnutím. Antioxidanty také odstraňují z těla toxiny, čímž zlepšují krevní oběh. Výsledkem je také uvolňování dalších živin do kožních tkání, což jednak chrání pokožku před škodlivým působením volných radikálů, jednak zachovává mladiství a svěží vzhled pokožky.

Zatočí s akné a poradí si i s popálením
Na popálení kůže skvěle působí šťáva z galangalu – jakmile se aplikuje na spálenou pokožku, poskytne okamžitou úlevu od bolesti a nastartuje ozdravné procesy. Pro eliminaci jizev a podporu správného hojení tkáně můžete 2-3krát denně na pokožku nanést čerstvé plátky galangalu. První výsledky byste měli zaznamenat za 6-12 týdnů. Vždy se ale ujistěte, že používáte čerstvou galangalovou šťávu a plátky čerstvého galangalu. Galangal na pokožku rovněž působí antisepticky a pomáhá ji udržet čistou a hladkou, protože ji revitalizuje a oživuje. Díky těmto vlastnostem je považován za přirozeného bojovníka proti akné – bakterie dostává z kůže pryč, čímž snižuje tvorbu ošklivých pupínků.

Zdravé a krásné vlasy
V Indii, a nejen tam, je dodnes galangal používán jako ájurvédský prostředek pro léčbu nemocí souvisejících s vlasy a s pokožkou hlavy. Olej z galangalu je známý pro mimořádně podněcující účinky na růst vlasů – zvyšuje krevní oběh v pokožce hlavy, čímž podporuje růst vlasů. Mastné kyseliny galangalu skvěle revitalizují slabé a choulostivé vlasy. Galangalová šťáva v kombinaci s jojobovým olejem nanesená na pokožku hlavy a na vlasy pomáhá vyrovnat ztrátu vlasů a podpořit jejich růst. Díky zinku, vitamínům a fosforu vlasy vyživuje a dodávají jim sílu a lesk. Ozdravuje také polámané konečky a dává vlasům jedinečně příjemnou vůni.

Řekněte lupům sbohem
Antiseptické vlastnosti galangalu podporují trvalé odstranění lupů, které trápí velkou část populace. Olej extrahovaný z galangalu lze aplikovat přímo na pokožku hlavy, případně můžete jako alternativu smíchat čerstvě nastrouhaný galangal s olivovým nebo sezamovým olejem a citronovou šťávou a postupovat stejně.

tip redakce ▾
 
Img

Čtyři nežádoucí účinky tolik propagované kurkumy

Všude se píše o blahodárném působení kurkumy na náš organismus. Ta ale může vyvolat i některé nepříjemné vedlejší účinky. Ty se mohou vyskytnout hlavně u osob, které to s její konzumací...

Nutriční bohatství nezachrání před rizikem alergie
Kromě toho všeho je galangal také dobrým zdrojem vlákniny, železa, sodíku, vitamínů A a C, a látek jako emodin, beta-sitosterol, flavonoid quercetin a galangin. Všechny tyto živiny přirozený způsobem podporují zdraví a vitalitu nejen pokožky, ale celého organismu. Navzdory všem benefitům ale berte na vědomí, že galangal je rostlinná bylinka, která může způsobit i alergii. Proto pokud jste na podobné potíže náchylní, před aplikací raději na malém kousku kůže otestujte, zda jej snesete.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...
Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného...