Přerušovaný půst je prevencí obezity a může být vaší ideální jarní očistou

Přerušovaný půst je prevencí obezity a může být vaší ideální jarní očistou
zdroj: Pixabay

Jaro je konečně tu a s ním i čas na tlustou čáru za zimou. Kdy jindy, než na jaře, bychom měli otočit list a „resetovat“ náš organizmus. Půsty jsou poslední roky velmi oblíbeným způsobem odlehčení jídelníčku a jsou efektivní metodou k probuzení metabolismu. V čem přerušovaný půst spočívá a jaké benefity nám přináší?

Přerušovaný půst, kterému se také říká přerušované hladovění, pracuje s pojmem jídelní okno. I proto se mu někdy říká časově omezené stravování. Jednoduše řečeno jíte pouze v rámci určitého časového úseku, jímž je právě ono jídelní okno. Tyto časové úseky mohou být různé – kratší a delší. Od 14 hod až po lačnění klidně 48 hod. Většině lidí prospívá půst v rozmezí 14–18 hod s tím, že mají pouze 6–10 hod na příjem jídla. Cílem je poskytnout tělu dostatečný prostor pro dobu, kdy tělo nepřijímá žádné zdroje energie zvenčí a je nuceno si vyrábět energii z uložených zásob.

Je potřeba vyvrátit mýty
Někteří lidé se domnívají, že tělo trápené režimem hladovění v době, kdy se jí, bude potravu ukládat do tukových zásob a vy přiberete. To je hloupost stejně jako další mýtus týkající se tvrzení, že abyste přežili, potřebujete neustálý přísun energie z potravy. Organismus člověka si za svůj vývoj zdokonalil nejeden mechanismus „záchrany“, aby se na přísun jídla nemusel spoléhat a přežil i v období nedostatku. Pokud máte dostatečné množství vody, vydržíte bez jídla i několik dní.

Jak půst praktikovat?
Rozhodně není dobrý nápad se okamžitě vrhnout na půst trvající 18, 20 nebo dokonce 24 hodin. Nejlepší praxí je vplout do procesu pomalu a s rozvahou a respektem ke svému tělu i k sobě samému. Ideální je začít 14hodinovým půstem, přičemž větší část oněch 14 hodin centrovat do noci, kdy spíte. Po týdnu se můžete postupně přesunout na 16 hodin, po dvou týdnech na 18 hodin a pokud budete chtít, po třech týdnech můžete čtvrtý týden zahájit 20hodinovým půstem. To znamená, že budete muset spotřebovat celkový nutný denní energetický příjem za pouhé 4 hodiny – to je ono zmiňované jídelní okno, během něhož je nutné doplnit energii.

Právě zde se ale dostává ke slovu důležitost dodržení optimálního přísunu živin. Jakmile totiž, byť i během krátkého 4hodinového jídelního okna, nezkonzumujete příslušné množství makro a mikro živin, dostaví se potom během hladovění nedostatek energie, únava a možná i úbytek svalstva. To je způsobeno řadou faktorů vycházejících z nesprávného energetického zásobení těla. Vlivem toho, že v krátkém jídelním okně také tělo nemá bez rozestupu mezi jídly dostatek času pro správné trávení, nemusí se živiny plně absorbovat a výsledek je, jako když jíte nedostatečně. Řešení je jednoduché. Zcela vyloučit průmyslově zpracované potraviny, které se těžko tráví, a zaměřit se na čistou a čerstvou stravu. Fastfoodové občerstvení sice může dodat kalorie a makroživiny, ale rozhodně tělo nezásobí mikroživinami, které mu schází.

Významné zdravotní benefity
Podle amerického Národního institutu pro stárnutí, který je součástí amerických Národních institucí pro zdraví, přináší přerušované hladovění pokles ukazatelů oxidativního stresu, zánětlivých procesů, zlepšení příznaků spojených s astmatem a celkové zkvalitnění životní úrovně, jako je hubnutí a zmírnění citlivosti na inzulín. Vlivem ketonů, mastných kyselin, které se po 10-16hodinovém hladovění uvolňují do krevního řečiště, chrání přerušovaný půst paměť a zvyšuje ostražitost. Společně s hladověním dochází také k očistě trávicího traktu a střev. A ve střevech je imunita. Čili můžeme říci, že přerušovaný půst zvyšuje obranyschopnost organismu a jeho odolnost vůči okolním vlivům. Když tělo nemusí zpracovávat potravu a může odpočívat, vykonává potom veškeré pochody snadněji a efektivněji.

Jaká bude ta vaše, jarní očista?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...