Jaro je konečně tu a s ním i čas na tlustou čáru za zimou. Kdy jindy, než na jaře, bychom měli otočit list a „resetovat“ náš organizmus. Půsty jsou poslední roky velmi oblíbeným způsobem odlehčení jídelníčku a jsou efektivní metodou k probuzení metabolismu. V čem přerušovaný půst spočívá a jaké benefity nám přináší?
Přerušovaný půst, kterému se také říká přerušované hladovění, pracuje s pojmem jídelní okno. I proto se mu někdy říká časově omezené stravování. Jednoduše řečeno jíte pouze v rámci určitého časového úseku, jímž je právě ono jídelní okno. Tyto časové úseky mohou být různé – kratší a delší. Od 14 hod až po lačnění klidně 48 hod. Většině lidí prospívá půst v rozmezí 14–18 hod s tím, že mají pouze 6–10 hod na příjem jídla. Cílem je poskytnout tělu dostatečný prostor pro dobu, kdy tělo nepřijímá žádné zdroje energie zvenčí a je nuceno si vyrábět energii z uložených zásob.
Je potřeba vyvrátit mýty
Někteří lidé se domnívají, že tělo trápené režimem hladovění v době, kdy se jí, bude potravu ukládat do tukových zásob a vy přiberete. To je hloupost stejně jako další mýtus týkající se tvrzení, že abyste přežili, potřebujete neustálý přísun energie z potravy. Organismus člověka si za svůj vývoj zdokonalil nejeden mechanismus „záchrany“, aby se na přísun jídla nemusel spoléhat a přežil i v období nedostatku. Pokud máte dostatečné množství vody, vydržíte bez jídla i několik dní.
Jak půst praktikovat?
Rozhodně není dobrý nápad se okamžitě vrhnout na půst trvající 18, 20 nebo dokonce 24 hodin. Nejlepší praxí je vplout do procesu pomalu a s rozvahou a respektem ke svému tělu i k sobě samému. Ideální je začít 14hodinovým půstem, přičemž větší část oněch 14 hodin centrovat do noci, kdy spíte. Po týdnu se můžete postupně přesunout na 16 hodin, po dvou týdnech na 18 hodin a pokud budete chtít, po třech týdnech můžete čtvrtý týden zahájit 20hodinovým půstem. To znamená, že budete muset spotřebovat celkový nutný denní energetický příjem za pouhé 4 hodiny – to je ono zmiňované jídelní okno, během něhož je nutné doplnit energii.
Právě zde se ale dostává ke slovu důležitost dodržení optimálního přísunu živin. Jakmile totiž, byť i během krátkého 4hodinového jídelního okna, nezkonzumujete příslušné množství makro a mikro živin, dostaví se potom během hladovění nedostatek energie, únava a možná i úbytek svalstva. To je způsobeno řadou faktorů vycházejících z nesprávného energetického zásobení těla. Vlivem toho, že v krátkém jídelním okně také tělo nemá bez rozestupu mezi jídly dostatek času pro správné trávení, nemusí se živiny plně absorbovat a výsledek je, jako když jíte nedostatečně. Řešení je jednoduché. Zcela vyloučit průmyslově zpracované potraviny, které se těžko tráví, a zaměřit se na čistou a čerstvou stravu. Fastfoodové občerstvení sice může dodat kalorie a makroživiny, ale rozhodně tělo nezásobí mikroživinami, které mu schází.
Významné zdravotní benefity
Podle amerického Národního institutu pro stárnutí, který je součástí amerických Národních institucí pro zdraví, přináší přerušované hladovění pokles ukazatelů oxidativního stresu, zánětlivých procesů, zlepšení příznaků spojených s astmatem a celkové zkvalitnění životní úrovně, jako je hubnutí a zmírnění citlivosti na inzulín. Vlivem ketonů, mastných kyselin, které se po 10-16hodinovém hladovění uvolňují do krevního řečiště, chrání přerušovaný půst paměť a zvyšuje ostražitost. Společně s hladověním dochází také k očistě trávicího traktu a střev. A ve střevech je imunita. Čili můžeme říci, že přerušovaný půst zvyšuje obranyschopnost organismu a jeho odolnost vůči okolním vlivům. Když tělo nemusí zpracovávat potravu a může odpočívat, vykonává potom veškeré pochody snadněji a efektivněji.
Jaká bude ta vaše, jarní očista?
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku
Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou ještě chystáte? Zde je několik jednoduchých tipů, díky nimž budete moci...
Čtěte dál