Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?

Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?
zdroj: Adobe Stock

SIBO je méně známý a také méně rozšířený zdravotní problém týkající se střev, který se velmi špatně diagnostikuje. Pokud máte problémy s trávením a cítíte, že stále nemůžete přijít na to, co vám opravdu je, možná vás trápí něco vážnějšího, než jen rozhozené trávení.

SIBO neboli syndrom bakteriálního přerůstání je zatím stále považováno za relativně vzácnou věc. Bolesti břicha, plynatost, průjem – to jsou klasické příznaky syndromu dráždivého tračníku, který postihuje tenké střevo a je poměrně běžný. Jen v USA jím trpí okolo 25 milionů dospělých. Tyto symptomy ale mohou značit také méně známý stav bakteriální přerůstání. Dříve bylo toto onemocnění vzácné a objevovalo se zejména u pacientů s diabetem a revmatickými onemocněními. Dnes je však stále častěji diagnostikováno i u doposud zdravých lidí.

Když bakterie začnou přerůstat přes hlavu
V lidském zažívacím traktu se nacházejí miliony bakterií. Když se jich v tenkém střevě najednou začne pohybovat moc, nebo když se v tlustém střevě objeví bakterie, které zde normálně nemají co dělat, je zaděláno na problém jménem SIBO. To, že se bakterie najednou objeví tam, kam nepatří, mívá na svědomí špatná motilita střev – kontrakce svalů vyskytující se v gastrointestinálním traktu, když trávíte potravu. Pokud je s těmito pohyby problém, bakterie zde uvíznou a začnou se rozmnožovat. Vlivem toho se neabsorbují živiny z přijaté stravy a lidé, které trpí SIBO, tak nevysvětlitelně hubnou, trpí výživovými deficity a jsou vystavení zvýšenému riziku rozvoje osteoporózy.

Střevní motilita
Motilitu střev může poškodit řada různých faktorů. Obvykle souvisí s chronickými zdravotními stavy, jako je cukrovka, Crohnova choroba nebo předchozí operace, které postihly střeva. SIBO může být, ale také způsobeno alkoholem, cestováním, stresem nebo užíváním antibiotik. V podstatě vším, co narušuje mikroflóru ve střevech. V poslední době se o tomto syndromu mluví i ve spojitosti s potravinovými intolerancemi.

Příznaky SIBO se mohou případ od případu lišit
Příznaky SIBO jsou velmi podobné příznakům dráždivého tračníku, proto může být těžké je diagnostikovat. Některé výzkumy ukazují, že SIBO je vlastně jednou z příčin tohoto onemocnění. Svízelné je, že v závislosti na tom, jak vypadá bakteriální růst ve střevech, se mohou příznaky SIBO u každého jednotlivce lišit. Podle studie z roku 2017, který vyšla v magazínu Gut Liver, mohou mít jedinci trpící SIBO a produkující více plynu nejen průjem, ale také zácpu. SIBO se tedy nejčastěji projevuje nadýmáním, bolestmi břicha, průjmem nebo zácpou, nevolností, únavou, nevysvětlitelnou ztrátou hmotnosti, nutričními nedostatky, zejména u vitamínu B12, vitamínů rozpustných v tucích – A, D, E, K a železa.

Antibiotika jsou jen dočasným řešením
Pokud vám lékař SIBO diagnostikuje, s největší pravděpodobností vám předepíše antibiotika, probiotika nebo jejich kombinace. Účelem je pomoci obnovit rovnováhu dobrých a špatných bakterií ve střevě. Antibiotika zmírňují bolesti břicha, průjmy a snižují nadměrný růst bakterií produkujících plyn methan. Jedná se ale pouze o dočasné řešení, které vás dostane z nejhoršího. S probiotiky je to těžké. Protože každý má jiné složení mikroflóry, může být hledání těch správných poněkud obtížné. Existuje ale celá řada potravin, které jsou přírodními zdroji probiotik – jedná se třeba o kysané mléčné produkty – jogurty, kefír, podmáslí, acidofilní mléko, tempeh, miso, kyselé zelí apod. Důležitou roli ale hrají i prebiotika, rozpustná vláknina, která podporuje růst těch dobrých bakterií ve střevě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...