Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici
zdroj: Adobe Stock

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli, ale stále jste se neodhodlali to zkusit. Rozumíme vám. Pojďme společně prolomit ledy. Vyzkoušíte to jednou a pak už budete klíčit stále.

Luštěniny jsou tradice
Luštěniny patří mezi stálice české kuchyně. Ačkoliv se na ně dlouhou dobu zapomínalo, s rozmachem zdravé stravy se stávají stále oblíbenější. Jsou dostupnou a hlavně levnou skupinou potravin s nutričně zajímavými vlastnostmi, které z nich dělají ideální stálice zdravé stravy. Obsahují v průměru 24 % rostlinných bílkovin, neobsahují cholesterol a jsou zásobárnou velkého množství vitamínů, minerálních látek a hlavně tolik potřebné vlákniny.

Tradiční vs. nové druhy
Mezi tradiční druhy luštěnin patří zelený hrách, zelená čočka a fazole ledvina. V posledních letech se ale díky míchání světových kultur a kuchyní do našeho povědomí dostala např. i cizrna, čočka beluga, fazole adzuki nebo fazole mungo. A právě fazole mungo, zelená kulovitá luštěnina s charakteristickou tečkou, se stala pro její lahodnou chuť velmi oblíbenou luštěninou ke klíčení. Výborné jsou i temně červené fazole adzuki. Neurazí vás ani drobná zelená čočka, která je naklíčená do dvou dnů.

Proč vůbec luštěniny necháváme klíčit?
Syrová luštěnina je v podstatě nestravitelná a nepoživatelná. Navíc obsahuje mnoho antinutričních látek. Z toho důvodu je skoro vždy potřeba luštěniny nejdříve namočit a pak buď uvařit nebo nechat naklíčit. O něco snadnější zacházení potřebují již půlené luštěniny – ty není třeba namáčet, můžete je rovnou uvařit, ale zase nejsou vhodné ke klíčení. Klíčením  se v luštěnině tzv. probudí její obsah a tím se stávají nutričně velmi bohatou potravinou. Luštěniny také obsahují specifické oligosacharidy, které nejsou štěpeny trávicími enzymy lidského těla a dostávají se tak do střeva tlustého, kde jsou fermentovány za vzniku plynů, které následně způsobují nadýmání. Je to hlavně klíčení, které pomáhá tyto nežádoucí látky odstranit a efekty luštěnin zmírnit. Do třetice, klíčení pomáhá snížit efekt antinutričních látek. Např. kyselina fytoová váže některé prvky jako je vápník nebo zinek a tím znemožňuje jejich vstřebání ve střevě.

Jak klíčit v domácích podmínkách?
Nejjednodušší je samozřejmě si pořídit speciální nádoby na klíčení semen či luštěnin, které seženete v obchodě. Zvládnete to ale i pomocí domácího uspořádání bez nutnosti něco kupovat – potřebujete pouze sklenici, gázu a gumičku. Luštěniny, např. fazole mungo, je potřeba nejprve namočit, ideálně přes noc. Po uplynutí 8-12 hodin vodu slijte, jsou v ní vylouhované nežádoucí látky, proto tuto vodu nikdy dále nepoužívejte při vaření. Luštěniny ve sklenici zalijte novou, odstátou nebo přefiltrovanou vodou, přes hrdlo sklenice dejte kousek gázy a celé upevněne gumičkou. Vodu poté slijte přes gázu a celé umístěte do hlubokého talíře hrdlem sklenice dolů, aby mohla přebytečná voda vytéci. Luštěniny je nutné takto minimálně dvakrát denně proplachovat a poté sklenici vždy vrátit zpět do šikmé polohy. Doba klíčení se liší podle druhu luštěniny. Fazolky mungo klíčí pouhé dva dby, poté jsou vhodné ke konzumaci.

Pozor na plísně
Nezanedbávejte pravidelnou výměnu vody, aby klíčky nezačaly plesnivět. Jakmile zpozorujete jen náznak, klíčky raději vyhoďte. Gáza umožní klíčkům dýchat. Po vyklíčení přendejte klíčky do uzavíratelné nádoby, víčko ale nechte mírně pootevřené. V lednici vám vydrží několik dní, raději je ale před konzumací vždy zkontrolujte.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...