Na co si dávat pozor při nakupování a skladování ořechů?

Na co si dávat pozor při nakupování a skladování ořechů?
zdroj: Adobe Stock

Ořechy patří ke skupině potravin, která je velmi výživná a měla by být součástí našeho jídelníčku. Stejně tak se ale ořechy mohou stát potravinou, která může ohrozit naše zdraví a zejména játra. Jaké ořechy byste neměli kupovat a kde byste je určitě neskladovat?

Ořechy jsou skutečnou superpotravinou. Jsou bohaté na minerální látky, bílkoviny i zdraví prospěšné tuky. Máte-li spolehlivý zdroj, v našich končinách se to týká zejména ořechů vlašských, můžete je sehnat i poměrně levně. Podle čeho ale vybírat? A jak s nimi nakládat, když už je máte doma? Je třeba dodržovat určitá pravidla správného nákupu i skladování. Jinak by ořechy mohly chytnout plíseň nebo žluknout. Obě dvě možnosti pak mohou být zdraví škodlivé.

Bez soli i cukru
Ořechy, které byly zpracovány s cukrem a teplem, obsahují mnohem nižší hladiny zdravých tuků a antioxidantů, než ořechy syrové. Slané ořechy zase dodají zbytečně moc sodíku, který může zvýšit krevní tlak a jehož vysoký příjem se pojí s mnoha chronickými onemocněními. Zdravé jsou tedy pouze syrové ořechy ve své přirozené podobě, maximálně ořechy pražené. Ideální denní „zdravotní“ porcí je přibližně hrst denně. Ačkoliv jsou mimořádně zdravé, jsou také velmi kalorické. Pokud nemáte problém s vysokou hmotností a jste aktivní, ořechů si ale můžete dopřávat dle chuti více.

Upečte si ořechy doma
Milujete pražené ořechy? Plech vyložte papírem na pečení, rozesypte na něj ořechy a pečte na 160–170° po dobu 15–20 min. Pochutnáte si a navíc nebudete mít výčitky, že do sebe dostáváte zbytečné kalorie v podobě kupovaných směsí. Pražené nebo pečené ořechy krásně provoní kuchyni. Naše rada tedy zní: Kupujte ořechy syrové, neochucené a upravujte je až doma.

Čerstvost je základ
Čerstvost je u ořechů skutečně zásadní. Proč byste si z obchodu neměli odnášet jiné ořechy než ty čerstvé? Protože tuky v ořeších mohou při dlouhodobém vystavení vzduchu, teplu a světlu zoxidovat a žluknout. To je markantní hlavně u těch, které obsahují opravdu nejvyšší množství tuku – např. para ořechy. Ořechy ideálně kupujte na trzích, kde se často převracejí. Nabírejte si z vrchu. Když kupujete ořechy balené, pak ideálně v průhledných obalech, abyste je mohli zkontrolovat pohledem – neměli by být na pohled vlhké, příliš tmavé nebo scvrklé. Vsaďte na ověřené prodejce a ověřenou značku. Dodržujte také datum spotřeby. Rozhodně nekupujte ani nekonzumujte prošlé ořechy. I kdyby byly sebelevnější. A nakonec – podezřele levné ořechy také nejsou tou správnou volbou. Raději si připlaťte za BIO.

tip redakce ▾
 
Img

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme hned několik typů rozinek, které se liší barvou,...

Dopřejte jim temno a chlad
Dlouhodobé vystavení teplu, světlu a vzduchu může způsobit, že tuky v ořeších zoxidují a žluknou. Jsou pak nahořklé a nechutnají tak „oříškově“, jak by měly. Ořechy tedy pro prospívání potřebují suché, temné a chladné prostředí. Uchovávejte je ve vzduchotěsných nádobách, klidně v chladničce nebo ve spíži. Ta by ale zase neměla být vlhká. Chlad zabrání znehodnocení zdravých tuků, které se v ořeších nacházejí a zaručí, že z nich dostanete přesně to, co byste z nich dostat měli. Pro jistotu si na víko nádoby, kde ořechy uchováváte, napište datum uložení / datum spotřeby a hlídejte, aby to nebylo moc dlouho. Starší ořechy kontrolujte, zda nevlhnou a neztrácejí barvu. Nikdy neskladujte ořechy na parapetu, u plotny nebo např. ve skřínce, která sousedí s myčkou. Pokud nasypete ořechy do mističky k občasnému zobání, mějte na paměti, že by měly být snědeny co nejdříve a rozhodně by tam neměly ležet týdny.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

V posledních letech stále přibývá množství lidí se zdravotními problémy, které se nějakým způsobem dotýkají mléka a mléčných výrobků. Potravinové alergie a intolerance jsou něco, co jsme dříve skoro neznali....

Čtěte dál
Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Hladina cholesterolu v krvi se pojí se zdravím srdce. Proto je důležité držet ji v normě. Co dělat, když její výše vystoupá nad doporučené...
Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Ploténky působí jako pružné podpory jednotlivých obratlů, které poskytují stabilitu a umožňují páteři jako celku relativně široký rozsah...
Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Snažíte se omezit cukr ve stravě a řešíte to výběrem různých alternativních sladidel s menším množstvím kalorií? Nebo máte doporučeno,...
Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Není konopí jako konopí. Nejedná se pouze o drogu s halucinogenními účinky, ale také o lék, který dokáže pomoci i v případech, kdy...
Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Chodíte raději spát s prázdným žaludkem? Věříte, že abyste tělo očistili od všemožných škodlivin, potřebujete pořádně protáhnout střeva?...
Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Kofein. Známý stimulant nacházející se v různých potravinách, nápojích a dalších produktech. Technicky vzato je to droga, která půjčuje...
Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Kód dlouhověkosti představuje pro vědce dosud nerozluštěnou záhadu. Ačkoliv důsledné cvičení, kvalitní strava a spánek, mohou účinky...
Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Rýma, škrábání v krku, pálení očí a zhoršené dýchání může být na jaře signálem nikoli nachlazení, ale pylové alergie. Takto postižení...
Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Sůl se nachází téměř ve všem, co jíme a pijeme. Když je jí moc, může se podílet na řadě onemocnění. Totéž ale platí, když je jí málo....
Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Maltodextrin je jedna ze seznamu položek, s nimiž se na etiketách a zadních stranách obalů potravin potkáváte poměrně často. Jedná...
Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?

Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?

SIBO je méně známý a také méně rozšířený zdravotní problém týkající se střev, který se velmi špatně diagnostikuje. Pokud máte problémy...
Pokud jste nadmíru citliví a empatičtí, možná trpíte hypersenzitivitou. Poznáváte se?

Pokud jste nadmíru citliví a empatičtí, možná trpíte hypersenzitivitou. Poznáváte se?

Hypersenzitivita je nemoc, která svého nositele činí vnímavějším k pocitům sebe sama i všech okolo. Jedná se o velmi hodné jedince,...
Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů

Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů

Všichni lékaři se shodují na tom, že zdraví kardiovaskulárního systému závisí mimo jiné významnou měrou také na zdravé a vyvážené stravě....
Vitamín B1 je všestranné béčko, které je dobré na nervy. Kdy je potřeba jeho vyšší příjem?

Vitamín B1 je všestranné béčko, které je dobré na nervy. Kdy je potřeba jeho vyšší příjem?

Thiamin neboli vitamín B1 se stará o správnou funkci nervového systému, srdce a ledvin, zajišťuje energetickou přeměnu v buňkách a...