Na co si dávat pozor při nakupování a skladování ořechů?

Na co si dávat pozor při nakupování a skladování ořechů?
zdroj: Adobe Stock

Ořechy patří ke skupině potravin, která je velmi výživná a měla by být součástí našeho jídelníčku. Stejně tak se ale ořechy mohou stát potravinou, která může ohrozit naše zdraví a zejména játra. Jaké ořechy byste neměli kupovat a kde byste je určitě neskladovat?

Ořechy jsou skutečnou superpotravinou. Jsou bohaté na minerální látky, bílkoviny i zdraví prospěšné tuky. Máte-li spolehlivý zdroj, v našich končinách se to týká zejména ořechů vlašských, můžete je sehnat i poměrně levně. Podle čeho ale vybírat? A jak s nimi nakládat, když už je máte doma? Je třeba dodržovat určitá pravidla správného nákupu i skladování. Jinak by ořechy mohly chytnout plíseň nebo žluknout. Obě dvě možnosti pak mohou být zdraví škodlivé.

Bez soli i cukru
Ořechy, které byly zpracovány s cukrem a teplem, obsahují mnohem nižší hladiny zdravých tuků a antioxidantů, než ořechy syrové. Slané ořechy zase dodají zbytečně moc sodíku, který může zvýšit krevní tlak a jehož vysoký příjem se pojí s mnoha chronickými onemocněními. Zdravé jsou tedy pouze syrové ořechy ve své přirozené podobě, maximálně ořechy pražené. Ideální denní „zdravotní“ porcí je přibližně hrst denně. Ačkoliv jsou mimořádně zdravé, jsou také velmi kalorické. Pokud nemáte problém s vysokou hmotností a jste aktivní, ořechů si ale můžete dopřávat dle chuti více.

Upečte si ořechy doma
Milujete pražené ořechy? Plech vyložte papírem na pečení, rozesypte na něj ořechy a pečte na 160–170° po dobu 15–20 min. Pochutnáte si a navíc nebudete mít výčitky, že do sebe dostáváte zbytečné kalorie v podobě kupovaných směsí. Pražené nebo pečené ořechy krásně provoní kuchyni. Naše rada tedy zní: Kupujte ořechy syrové, neochucené a upravujte je až doma.

Čerstvost je základ
Čerstvost je u ořechů skutečně zásadní. Proč byste si z obchodu neměli odnášet jiné ořechy než ty čerstvé? Protože tuky v ořeších mohou při dlouhodobém vystavení vzduchu, teplu a světlu zoxidovat a žluknout. To je markantní hlavně u těch, které obsahují opravdu nejvyšší množství tuku – např. para ořechy. Ořechy ideálně kupujte na trzích, kde se často převracejí. Nabírejte si z vrchu. Když kupujete ořechy balené, pak ideálně v průhledných obalech, abyste je mohli zkontrolovat pohledem – neměli by být na pohled vlhké, příliš tmavé nebo scvrklé. Vsaďte na ověřené prodejce a ověřenou značku. Dodržujte také datum spotřeby. Rozhodně nekupujte ani nekonzumujte prošlé ořechy. I kdyby byly sebelevnější. A nakonec – podezřele levné ořechy také nejsou tou správnou volbou. Raději si připlaťte za BIO.

Dopřejte jim temno a chlad
Dlouhodobé vystavení teplu, světlu a vzduchu může způsobit, že tuky v ořeších zoxidují a žluknou. Jsou pak nahořklé a nechutnají tak „oříškově“, jak by měly. Ořechy tedy pro prospívání potřebují suché, temné a chladné prostředí. Uchovávejte je ve vzduchotěsných nádobách, klidně v chladničce nebo ve spíži. Ta by ale zase neměla být vlhká. Chlad zabrání znehodnocení zdravých tuků, které se v ořeších nacházejí a zaručí, že z nich dostanete přesně to, co byste z nich dostat měli. Pro jistotu si na víko nádoby, kde ořechy uchováváte, napište datum uložení / datum spotřeby a hlídejte, aby to nebylo moc dlouho. Starší ořechy kontrolujte, zda nevlhnou a neztrácejí barvu. Nikdy neskladujte ořechy na parapetu, u plotny nebo např. ve skřínce, která sousedí s myčkou. Pokud nasypete ořechy do mističky k občasnému zobání, mějte na paměti, že by měly být snědeny co nejdříve a rozhodně by tam neměly ležet týdny.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!