Nové studie se shodují na stanovisku ohledně prospěšnosti mléka a mléčných výrobků

Nové studie se shodují na stanovisku ohledně prospěšnosti mléka a mléčných výrobků
zdroj: Adobe Stock

Mléko a mléčné výrobky, zejména ty tučné, bývají spojovány s různými zdravotními problémy, zejména kardiovaskulárního typu. Důkazy založené na výzkumech na toto téma však byly až do této doby poměrně nekonzistentní. Dvě nedávné studie podporují myšlenku, že mléčné výrobky nelze házet do jednoho pytle, protože všechny nutně nemusí být nepřítelem...

Loňská studie, publikovaná počátkem srpna v americkém magazínu Lancet, zjistila, že lidé, kteří denně přijali tři porce mléčných výrobků, vykazovali nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění a předčasných úmrtí než ti, kteří to nedělali. Jiný nedávný výzkum, jehož výsledky byly předneseny na Evropském sdružení kardiologických kongresů v Mnichově, tvrdí, že studenti, kteří pravidelně jedli jogurty a sýry, měli nižší riziko úmrtí během studií než ti, kteří tak nečinili.

Souvislost mezi konzumací mléčných výrobků a srdečními chorobami je zpochybňována
A zmíněné výzkumy nejsou jediné, které vyvracejí možnou souvislost mezi konzumací mléčných výrobků a zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob. V závěsu za nimi kráčí řada dalších. Významným hlasem je v tomto směru třeba poměrně čerstvá studie společnost Lancet, v jejímž rámci 130 tisíc lidí v 21 zemích konzumovalo denně 3 porce mléčných výrobků, jako je sklenice mléka, porce jogurtu, plátek sýra nebo lžička másla. Po 9 let, kdy výzkum probíhal, se účastníci studie mohli těšit z nižšího rizika onemocnění srdce – 3,5 % oproti 4,9 % náležejícím „nemlékařům“ – a úmrtí – 3,4 % oproti 5,6 %. Na základě těchto výsledků sdělili autoři studie veřejnosti, že by lidé od konzumace mléčných výrobků neměli být odrazováni, a naopak by k ní měli být povzbuzováni. Meta-analýza dalších 12 studií víceméně tato slova potvrdila, s výjimkou konzumace plnotučného mléka, u něhož několik výzkumů potvrdilo zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Pro zdravé kosti a nižší krevní tlak
Jaká je tedy všeobecná situace ve světě? Navzdory tomu, že proti mléku se v současnosti, i s ohledem na veganství, poměrně brojí, shodují se přední světové výživové autority v tom, že mléčné výrobky tělu spíše prospívají, než že by mu škodily. Obecně se tedy konzumace mléka, jogurtů a sýrů považuje za zdravou. Příjem mléčných výrobků se podle toho pojí se zlepšením zdraví kostí, snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky typu 2 a nižším krevním tlakem. Vybírat byste ale měli spíše polotučné mléčné výrobky či občas tučné v bio kvalitě a doplňovat je rostlinnými alternativami obohacenými o vápník. Mléčné výrobky jsou také dobrým zdrojem bílkovin, fosforu a draslíku.

tip redakce ▾
 
Img

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány jako nezbytné zdroje těchto živin, na...

Vyváženost především
Mléko tedy je zdrojem cenných živin. Navzdory tomu všem nemusí sednout – třeba těm, kteří trpí potravinovými alergiemi nebo těm, kteří jej nechtějí konzumovat z přesvědčení nebo kteréhokoliv jiného důvodu. Dobrou zprávou je, že na trhu je dnes dostupná spousta rostlinných alternativ, z nichž se dá, při racionálním přístupu, vytáhnout to, co tělo potřebuje a co mu v tradiční podobě dát právě mléko. Pokud už mléko a produkty z něj konzumujete, pak byste se podle odborníků měli zaměřovat spíše na bio produkty z ekologického zemědělství, které je šetrné k přírodě i zvířatům.

Ať už ale mléčné výrobky konzumujete, nebo ne, vždy záleží zejména na celkovém způsobu stravování. Ten je nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a dlouhověkost. Dbejte tedy na to, aby váš jídelníček zahrnoval dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, kvalitních bílkovin, komplexních sacharidů, polynenasycených tuků a minimum cukru.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli, ale stále jste se neodhodlali to zkusit. Rozumíme vám. Pojďme společně...

Čtěte dál
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...
Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného...