Nové studie se shodují na stanovisku ohledně prospěšnosti mléka a mléčných výrobků

Nové studie se shodují na stanovisku ohledně prospěšnosti mléka a mléčných výrobků
zdroj: Adobe Stock

Mléko a mléčné výrobky, zejména ty tučné, bývají spojovány s různými zdravotními problémy, zejména kardiovaskulárního typu. Důkazy založené na výzkumech na toto téma však byly až do této doby poměrně nekonzistentní. Dvě nedávné studie podporují myšlenku, že mléčné výrobky nelze házet do jednoho pytle, protože všechny nutně nemusí být nepřítelem...

Loňská studie, publikovaná počátkem srpna v americkém magazínu Lancet, zjistila, že lidé, kteří denně přijali tři porce mléčných výrobků, vykazovali nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění a předčasných úmrtí než ti, kteří to nedělali. Jiný nedávný výzkum, jehož výsledky byly předneseny na Evropském sdružení kardiologických kongresů v Mnichově, tvrdí, že studenti, kteří pravidelně jedli jogurty a sýry, měli nižší riziko úmrtí během studií než ti, kteří tak nečinili.

Souvislost mezi konzumací mléčných výrobků a srdečními chorobami je zpochybňována
A zmíněné výzkumy nejsou jediné, které vyvracejí možnou souvislost mezi konzumací mléčných výrobků a zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob. V závěsu za nimi kráčí řada dalších. Významným hlasem je v tomto směru třeba poměrně čerstvá studie společnost Lancet, v jejímž rámci 130 tisíc lidí v 21 zemích konzumovalo denně 3 porce mléčných výrobků, jako je sklenice mléka, porce jogurtu, plátek sýra nebo lžička másla. Po 9 let, kdy výzkum probíhal, se účastníci studie mohli těšit z nižšího rizika onemocnění srdce – 3,5 % oproti 4,9 % náležejícím „nemlékařům“ – a úmrtí – 3,4 % oproti 5,6 %. Na základě těchto výsledků sdělili autoři studie veřejnosti, že by lidé od konzumace mléčných výrobků neměli být odrazováni, a naopak by k ní měli být povzbuzováni. Meta-analýza dalších 12 studií víceméně tato slova potvrdila, s výjimkou konzumace plnotučného mléka, u něhož několik výzkumů potvrdilo zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Pro zdravé kosti a nižší krevní tlak
Jaká je tedy všeobecná situace ve světě? Navzdory tomu, že proti mléku se v současnosti, i s ohledem na veganství, poměrně brojí, shodují se přední světové výživové autority v tom, že mléčné výrobky tělu spíše prospívají, než že by mu škodily. Obecně se tedy konzumace mléka, jogurtů a sýrů považuje za zdravou. Příjem mléčných výrobků se podle toho pojí se zlepšením zdraví kostí, snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky typu 2 a nižším krevním tlakem. Vybírat byste ale měli spíše polotučné mléčné výrobky či občas tučné v bio kvalitě a doplňovat je rostlinnými alternativami obohacenými o vápník. Mléčné výrobky jsou také dobrým zdrojem bílkovin, fosforu a draslíku.

Vyváženost především
Mléko tedy je zdrojem cenných živin. Navzdory tomu všem nemusí sednout – třeba těm, kteří trpí potravinovými alergiemi nebo těm, kteří jej nechtějí konzumovat z přesvědčení nebo kteréhokoliv jiného důvodu. Dobrou zprávou je, že na trhu je dnes dostupná spousta rostlinných alternativ, z nichž se dá, při racionálním přístupu, vytáhnout to, co tělo potřebuje a co mu v tradiční podobě dát právě mléko. Pokud už mléko a produkty z něj konzumujete, pak byste se podle odborníků měli zaměřovat spíše na bio produkty z ekologického zemědělství, které je šetrné k přírodě i zvířatům.

Ať už ale mléčné výrobky konzumujete, nebo ne, vždy záleží zejména na celkovém způsobu stravování. Ten je nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a dlouhověkost. Dbejte tedy na to, aby váš jídelníček zahrnoval dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, kvalitních bílkovin, komplexních sacharidů, polynenasycených tuků a minimum cukru.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...