Ne všechny cereálie jsou vhodnou snídaní. Podle čeho je vybírat?

Ne všechny cereálie jsou vhodnou snídaní. Podle čeho je vybírat?
zdroj: Adobe Stock

Když se řekne cereálie, každý druhý si vybaví cereálie snídaňové. Ty mají však s opravdovými obilninami často pramálo společného. Cereálie je totiž novodobé slovíčko pro obiloviny (obilniny). Cereálie zní a vypadá lépe, proto se také tento pojem usídlil na obalech potravinových produktů. Jak poznáme, které výrobky stojí za naši pozornost?

Co všechno řadíme mezi cereálie?
Cereální výrobky zahrnují müsli, širokou škálu pečiva, snídaňové cereálie (kuličky, polštářky, lupínky, tzv. „rýži“ apod.), různé tyčinky, sušenky, ale i opravdové obiloviny jako je bulgur nebo kuskus, různé chlebíčky, krekry... Tyto výrobky a mnoho dalších se však velmi liší svou kvalitou. Jak ale poznat, které jsou pro nás výživově vhodné a které nikoliv?

Jak číst obaly cereálií?
Máme pro vás univerzální pomůcku: čím více pufované, celkově lehčí a technologicky zpracované, tím hůře. Takové produkty jsou téměř vždy doplněny nějakými cukry, které je buď lepí dohromady nebo jim dávají chuť. Glykemický index takových to potravin je velmi vysoký, což je nežádoucí. Když se něco nazývá cereální, neříká to nic o tom, z jaké obilniny nebo z jaké směsi obilnin je výrobek složen. Pro tyto informace musíte jít na zadní stranu produktu, do „Složení“. Tam se dozvíte, jaké obiloviny výrobek obsahuje a v jakých množstvích. Má být špaldový? Pak hledejte množství špaldové mouky. Množství v procentech udává počet gramů na 100 g výrobku. Snadno si tedy přepočtete, kolik výrobek dané obilniny obsahuje a vyhodnotíte kvalitu. Pokud má být výrobek špaldový a špaldové mouky tam je pouhých 5 %, zbytek tvoří mouka pšeničná bílá, rozhodně za pozornost nestojí.

Celozrnný vs. vícezrnný
Nejrozšířenější obilninou je pšenice. Bílá pšeničná mouka je levná, tudíž je výhodné, aby ji bylo vždy největší množství. Kontrolujte si, zdali např. müsli z ovesných vloček neobsahuje i vločky pšeničné. Zaměřte se na produkty, které obsahují špaldovou, pohankovou či žitnou mouku. Jsou prospěšnější. Pokud je zrno umleto i s obalem, vzniká mouka celozrnná, která je nutričně hodnotnější a obsahuje více vitamínů a minerálních látek. Pokud je celý produkt celozrnný, pak je v zásadě vhodný (raději ale vždy čtěte etikety). Pozor si dejte na termín vícezrnný. Vícezrnný neznamená celozrnný, ale to, že je produkt z vícero typů mouky či obilniny. Vícezrnné produkty často vypadají lákavě, skoro celozrnně, nenechte se ale nachytat. Tmavá barva neznamená celozrnnost. Vždy opět hledejte složení či se na složení zeptejte.

A jaké cereálie z nabídky obchodů jsou například vhodnou snídaní?

  • celozrnný žitný chléb
  • celozrnný pšeničný chléb
  • ovesné vločky (klasické, jemné)
  • špaldové celozrnné lupínky
  • müsli, neslepené, bez přidaného cukru
  • ovesné lupínky
  • sypané müsli ze základních surovin
  • domácí granola či müsli tyčinka

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!