Ne všechny cereálie jsou vhodnou snídaní. Podle čeho je vybírat?

Ne všechny cereálie jsou vhodnou snídaní. Podle čeho je vybírat?
zdroj: Adobe Stock

Když se řekne cereálie, každý druhý si vybaví cereálie snídaňové. Ty mají však s opravdovými obilninami často pramálo společného. Cereálie je totiž novodobé slovíčko pro obiloviny (obilniny). Cereálie zní a vypadá lépe, proto se také tento pojem usídlil na obalech potravinových produktů. Jak poznáme, které výrobky stojí za naši pozornost?

Co všechno řadíme mezi cereálie?
Cereální výrobky zahrnují müsli, širokou škálu pečiva, snídaňové cereálie (kuličky, polštářky, lupínky, tzv. „rýži“ apod.), různé tyčinky, sušenky, ale i opravdové obiloviny jako je bulgur nebo kuskus, různé chlebíčky, krekry... Tyto výrobky a mnoho dalších se však velmi liší svou kvalitou. Jak ale poznat, které jsou pro nás výživově vhodné a které nikoliv?

Jak číst obaly cereálií?
Máme pro vás univerzální pomůcku: čím více pufované, celkově lehčí a technologicky zpracované, tím hůře. Takové produkty jsou téměř vždy doplněny nějakými cukry, které je buď lepí dohromady nebo jim dávají chuť. Glykemický index takových to potravin je velmi vysoký, což je nežádoucí. Když se něco nazývá cereální, neříká to nic o tom, z jaké obilniny nebo z jaké směsi obilnin je výrobek složen. Pro tyto informace musíte jít na zadní stranu produktu, do „Složení“. Tam se dozvíte, jaké obiloviny výrobek obsahuje a v jakých množstvích. Má být špaldový? Pak hledejte množství špaldové mouky. Množství v procentech udává počet gramů na 100 g výrobku. Snadno si tedy přepočtete, kolik výrobek dané obilniny obsahuje a vyhodnotíte kvalitu. Pokud má být výrobek špaldový a špaldové mouky tam je pouhých 5 %, zbytek tvoří mouka pšeničná bílá, rozhodně za pozornost nestojí.

Celozrnný vs. vícezrnný
Nejrozšířenější obilninou je pšenice. Bílá pšeničná mouka je levná, tudíž je výhodné, aby ji bylo vždy největší množství. Kontrolujte si, zdali např. müsli z ovesných vloček neobsahuje i vločky pšeničné. Zaměřte se na produkty, které obsahují špaldovou, pohankovou či žitnou mouku. Jsou prospěšnější. Pokud je zrno umleto i s obalem, vzniká mouka celozrnná, která je nutričně hodnotnější a obsahuje více vitamínů a minerálních látek. Pokud je celý produkt celozrnný, pak je v zásadě vhodný (raději ale vždy čtěte etikety). Pozor si dejte na termín vícezrnný. Vícezrnný neznamená celozrnný, ale to, že je produkt z vícero typů mouky či obilniny. Vícezrnné produkty často vypadají lákavě, skoro celozrnně, nenechte se ale nachytat. Tmavá barva neznamená celozrnnost. Vždy opět hledejte složení či se na složení zeptejte.

A jaké cereálie z nabídky obchodů jsou například vhodnou snídaní?

  • celozrnný žitný chléb
  • celozrnný pšeničný chléb
  • ovesné vločky (klasické, jemné)
  • špaldové celozrnné lupínky
  • müsli, neslepené, bez přidaného cukru
  • ovesné lupínky
  • sypané müsli ze základních surovin
  • domácí granola či müsli tyčinka

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...