Ne všechny cereálie jsou vhodnou snídaní. Podle čeho je vybírat?

Ne všechny cereálie jsou vhodnou snídaní. Podle čeho je vybírat?
zdroj: Adobe Stock

Když se řekne cereálie, každý druhý si vybaví cereálie snídaňové. Ty mají však s opravdovými obilninami často pramálo společného. Cereálie je totiž novodobé slovíčko pro obiloviny (obilniny). Cereálie zní a vypadá lépe, proto se také tento pojem usídlil na obalech potravinových produktů. Jak poznáme, které výrobky stojí za naši pozornost?

Co všechno řadíme mezi cereálie?
Cereální výrobky zahrnují müsli, širokou škálu pečiva, snídaňové cereálie (kuličky, polštářky, lupínky, tzv. „rýži“ apod.), různé tyčinky, sušenky, ale i opravdové obiloviny jako je bulgur nebo kuskus, různé chlebíčky, krekry... Tyto výrobky a mnoho dalších se však velmi liší svou kvalitou. Jak ale poznat, které jsou pro nás výživově vhodné a které nikoliv?

Jak číst obaly cereálií?
Máme pro vás univerzální pomůcku: čím více pufované, celkově lehčí a technologicky zpracované, tím hůře. Takové produkty jsou téměř vždy doplněny nějakými cukry, které je buď lepí dohromady nebo jim dávají chuť. Glykemický index takových to potravin je velmi vysoký, což je nežádoucí. Když se něco nazývá cereální, neříká to nic o tom, z jaké obilniny nebo z jaké směsi obilnin je výrobek složen. Pro tyto informace musíte jít na zadní stranu produktu, do „Složení“. Tam se dozvíte, jaké obiloviny výrobek obsahuje a v jakých množstvích. Má být špaldový? Pak hledejte množství špaldové mouky. Množství v procentech udává počet gramů na 100 g výrobku. Snadno si tedy přepočtete, kolik výrobek dané obilniny obsahuje a vyhodnotíte kvalitu. Pokud má být výrobek špaldový a špaldové mouky tam je pouhých 5 %, zbytek tvoří mouka pšeničná bílá, rozhodně za pozornost nestojí.

tip redakce ▾
 
Img

Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Býváte ráno příliš zaneprázdnění na to, abyste si udělali čas na snídani? Nebo prostě jen nemáte hlad, protože jste se minulou noc přejedli? Snídaně, ať už je v šest či v devět hodin...

Celozrnný vs. vícezrnný
Nejrozšířenější obilninou je pšenice. Bílá pšeničná mouka je levná, tudíž je výhodné, aby ji bylo vždy největší množství. Kontrolujte si, zdali např. müsli z ovesných vloček neobsahuje i vločky pšeničné. Zaměřte se na produkty, které obsahují špaldovou, pohankovou či žitnou mouku. Jsou prospěšnější. Pokud je zrno umleto i s obalem, vzniká mouka celozrnná, která je nutričně hodnotnější a obsahuje více vitamínů a minerálních látek. Pokud je celý produkt celozrnný, pak je v zásadě vhodný (raději ale vždy čtěte etikety). Pozor si dejte na termín vícezrnný. Vícezrnný neznamená celozrnný, ale to, že je produkt z vícero typů mouky či obilniny. Vícezrnné produkty často vypadají lákavě, skoro celozrnně, nenechte se ale nachytat. Tmavá barva neznamená celozrnnost. Vždy opět hledejte složení či se na složení zeptejte.

A jaké cereálie z nabídky obchodů jsou například vhodnou snídaní?

  • celozrnný žitný chléb
  • celozrnný pšeničný chléb
  • ovesné vločky (klasické, jemné)
  • špaldové celozrnné lupínky
  • müsli, neslepené, bez přidaného cukru
  • ovesné lupínky
  • sypané müsli ze základních surovin
  • domácí granola či müsli tyčinka

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...