Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?
zdroj: Adobe Stock

V posledních letech stále přibývá množství lidí se zdravotními problémy, které se nějakým způsobem dotýkají mléka a mléčných výrobků. Potravinové alergie a intolerance jsou něco, co jsme dříve skoro neznali. Co to vlastně ta laktózová intolerance přesně je a jak se stravovat, když vám byla diagnostikována?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na problematiku laktózové intolerance jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.

Sledujte náš kanál na youtube

Laktóza je cukr, tzv. mléčný cukr, který se skládá ze dvou monosacharidů, galaktózy a glukózy. Když v tabulce nutričních údajů uvidíte u přírodního neslazeného mléčného výrobku několik gramů jednoduchých cukrů, pak to bývá právě laktóza.

Laktóza podléhá v tenkém střevě enzymatickému štěpení, o které se stará enzym laktáza. Pokud tento enzym ve střevním epitelu chybí nebo se v něm nachází ve velmi malém množství, vzniká laktózová intolerance, která je přímo úměrná množství enzymu. Tato intolerance se projevuje nejčastěji nadýmáním a plynatostí. Není to tedy onemocnění nijak závažné, vyžaduje však vyloučení mléka a většiny mléčných výrobků ze stravy.

Laktázu si naše tělo vyrábí nejvíce do prvních 5-ti let věku, poté se její hladina exprese přirozeně sníží – u někoho méně a u někoho více. Rozdíly jsou také interkontinentální. Je známo, že Asiati obecně velmi špatně snáší mléčné výrobky a laktózová intolerance je velmi častý jev. V Evropě jsme ale na mléko historicky zvyklí a laktózová intolerance se pohybuje jen u okolo 2–4 % populace.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!