Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?
zdroj: Adobe Stock

V posledních letech stále přibývá množství lidí se zdravotními problémy, které se nějakým způsobem dotýkají mléka a mléčných výrobků. Potravinové alergie a intolerance jsou něco, co jsme dříve skoro neznali. Co to vlastně ta laktózová intolerance přesně je a jak se stravovat, když vám byla diagnostikována?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na problematiku laktózové intolerance jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.

Sledujte náš kanál na youtube

Laktóza je cukr, tzv. mléčný cukr, který se skládá ze dvou monosacharidů, galaktózy a glukózy. Když v tabulce nutričních údajů uvidíte u přírodního neslazeného mléčného výrobku několik gramů jednoduchých cukrů, pak to bývá právě laktóza.

Laktóza podléhá v tenkém střevě enzymatickému štěpení, o které se stará enzym laktáza. Pokud tento enzym ve střevním epitelu chybí nebo se v něm nachází ve velmi malém množství, vzniká laktózová intolerance, která je přímo úměrná množství enzymu. Tato intolerance se projevuje nejčastěji nadýmáním a plynatostí. Není to tedy onemocnění nijak závažné, vyžaduje však vyloučení mléka a většiny mléčných výrobků ze stravy.

Laktázu si naše tělo vyrábí nejvíce do prvních 5-ti let věku, poté se její hladina exprese přirozeně sníží – u někoho méně a u někoho více. Rozdíly jsou také interkontinentální. Je známo, že Asiati obecně velmi špatně snáší mléčné výrobky a laktózová intolerance je velmi častý jev. V Evropě jsme ale na mléko historicky zvyklí a laktózová intolerance se pohybuje jen u okolo 2–4 % populace.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich...

Čtěte dál
Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholická deprese je formou velké depresivní poruchy, která vykazuje melancholické rysy. Ačkoliv dříve bývala evidována jako zřetelná...
Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Vánoce jsou kouzelným obdobím a jednou z tradic, která se na tom bezesporu podílí, je vánoční cukroví. Těšíme se na jeho chuť a vůni...

Videorozhovor