Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?
zdroj: Pixabay

Medvědí česnek je dalším pokladem našich luk a lesů, kterým příroda vybavila naše podnebné podmínky. Často roste u lesů jako plevel a spousta lidí si ho tak každoročně zjara jezdí nasbírat k domácímu zpracování. Jeho obliba opět narůstá a není, čemu se divit. Pojďme se podívat na důvody, proč by neměl chybět ani v našem jídelníčku, a to především teď, na jaře.

Když se řekne česnek, všem se jistě vybaví stroužky česneku kuchyňského, který má oprávněně místo téměř v každé domácnosti. Dokáže totiž dodat šmrnc nejrůznějším studeným i teplým pokrmům, a navíc má obrovské léčivé účinky. Podobnou chutí, avšak dokonce mnohem léčivějšími účinky vyniká medvědí česnek. Říká se mu tak právě proto, že jej zjara vyhledávají medvědi, aby si jím po zimním spánku pročistili žaludek, střeva a krev. Znáte ho? Rozhodně stojí za seznámení!

1. Rozmanitost využití
Oproti klasickému česneku kuchyňskému se u této bylinky konzumují listy, které svým vzhledem připomínají listy konvalinky. Od té ho však jednoduše rozeznáte intenzivní česnekovou vůní. Léčivé účinky obsahuje v syrové podobě, tepelnou úpravou je ztrácí. Listy se dají skvěle kombinovat do různých salátů, zeleninových příloh nebo polévek, avšak výborné jsou i samotné, například k pečivu, ať už najemno nasekané, zamíchané do pomazánek či rozmixované v podobě pesta. Listy je možné také zamrazit na pozdější použití, aniž by ztratily své účinky. Setkat se můžete dokonce i s vínem z medvědího česneku, tinkturou či klasickým sušeným kořením nesoucím příjemnou chuť.

2. Léčivé účinky
Medvědí česnek je velmi opěvovaný hlavně pro jeho léčivé účinky, které jsou pro naše tělo tolik prospěšné zejména na jaře – tedy v době, kdy raší a kdy se sbírá. Jedná se především o schopnost navyšovat obranyschopnost organismu obzvlášť zjara, kdy naše tělo potřebuje největší vzpruhu v podobě podpůrných bioaktivních látek a živin. Uvádí se, že účinně působí proti ateroskleróze, snižuje krevní tlak a vypuzuje parazity. Je vhodný pro jarní omlazovací kúry, očisty od škodlivých látek a svou schopností čistit krev léčí chronické kožní choroby. Má dezinfekční účinky na celou dýchací i trávicí soustavu. Léčivě působí zejména na žaludek a střeva. Říká se, že je malým zázrakem na trvale zahleněné průdušky a s tím spojené dýchací obtíže, a to hlavně u starších lidí. Kdo se orientuje v biochemii možná ocení jeho obsah alicinu, známého nejen pro své silné antibiotické účinky. Dále obsahuje provitamin A, vitaminy skupiny B, C, PP, flavonoidy, slizy, biokatalicky účinné látky, fytoncidy a další.

3. Jednoduché zpracování
Skvělé na medvědím česneku je, že je velmi nenáročný na pěstování a vlastně i na sběr. Pokud víte o místech, kde každoročně roste, nebo ho máte dokonce na záhradce, můžete si být jisti, že plný koš nasbíráte v řádu jen pár minut. Někteří si jej umytý a nasekaný ukládají do mrazniček, ti kreativnější zpracovávají chutné domácí pesto. Jak? Inspirujte se naším tipem:

Pesto z medvědího česneku
Ingredience: 150 g medvědího česneku, 15 g soli, špetka pepře, 50 g kešu ořechů natural, 150 ml panenského olivového oleje.
Postup: Listy omyjte a rozmixujte spolu s ostatními surovinami do hladké pasty. Uložte do uzavíratelných skleniček, zakápněte trochou oleje a skladujte v lednici. Spotřebujte do několika dní.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...