Medvědí česnek je dalším pokladem našich luk a lesů, kterým příroda vybavila naše podnebné podmínky. Často roste u lesů jako plevel a spousta lidí si ho tak každoročně zjara jezdí nasbírat k domácímu zpracování. Jeho obliba opět narůstá a není, čemu se divit. Pojďme se podívat na důvody, proč by neměl chybět ani v našem jídelníčku, a to především teď, na jaře.
Když se řekne česnek, všem se jistě vybaví stroužky česneku kuchyňského, který má oprávněně místo téměř v každé domácnosti. Dokáže totiž dodat šmrnc nejrůznějším studeným i teplým pokrmům, a navíc má obrovské léčivé účinky. Podobnou chutí, avšak dokonce mnohem léčivějšími účinky vyniká medvědí česnek. Říká se mu tak právě proto, že jej zjara vyhledávají medvědi, aby si jím po zimním spánku pročistili žaludek, střeva a krev. Znáte ho? Rozhodně stojí za seznámení!
1. Rozmanitost využití
Oproti klasickému česneku kuchyňskému se u této bylinky konzumují listy, které svým vzhledem připomínají listy konvalinky. Od té ho však jednoduše rozeznáte intenzivní česnekovou vůní. Léčivé účinky obsahuje v syrové podobě, tepelnou úpravou je ztrácí. Listy se dají skvěle kombinovat do různých salátů, zeleninových příloh nebo polévek, avšak výborné jsou i samotné, například k pečivu, ať už najemno nasekané, zamíchané do pomazánek či rozmixované v podobě pesta. Listy je možné také zamrazit na pozdější použití, aniž by ztratily své účinky. Setkat se můžete dokonce i s vínem z medvědího česneku, tinkturou či klasickým sušeným kořením nesoucím příjemnou chuť.
2. Léčivé účinky
Medvědí česnek je velmi opěvovaný hlavně pro jeho léčivé účinky, které jsou pro naše tělo tolik prospěšné zejména na jaře – tedy v době, kdy raší a kdy se sbírá. Jedná se především o schopnost navyšovat obranyschopnost organismu obzvlášť zjara, kdy naše tělo potřebuje největší vzpruhu v podobě podpůrných bioaktivních látek a živin. Uvádí se, že účinně působí proti ateroskleróze, snižuje krevní tlak a vypuzuje parazity. Je vhodný pro jarní omlazovací kúry, očisty od škodlivých látek a svou schopností čistit krev léčí chronické kožní choroby. Má dezinfekční účinky na celou dýchací i trávicí soustavu. Léčivě působí zejména na žaludek a střeva. Říká se, že je malým zázrakem na trvale zahleněné průdušky a s tím spojené dýchací obtíže, a to hlavně u starších lidí. Kdo se orientuje v biochemii možná ocení jeho obsah alicinu, známého nejen pro své silné antibiotické účinky. Dále obsahuje provitamin A, vitaminy skupiny B, C, PP, flavonoidy, slizy, biokatalicky účinné látky, fytoncidy a další.
3. Jednoduché zpracování
Skvělé na medvědím česneku je, že je velmi nenáročný na pěstování a vlastně i na sběr. Pokud víte o místech, kde každoročně roste, nebo ho máte dokonce na záhradce, můžete si být jisti, že plný koš nasbíráte v řádu jen pár minut. Někteří si jej umytý a nasekaný ukládají do mrazniček, ti kreativnější zpracovávají chutné domácí pesto. Jak? Inspirujte se naším tipem:
Pesto z medvědího česneku
Ingredience: 150 g medvědího česneku, 15 g soli, špetka pepře, 50 g kešu ořechů natural, 150 ml panenského olivového oleje.
Postup: Listy omyjte a rozmixujte spolu s ostatními surovinami do hladké pasty. Uložte do uzavíratelných skleniček, zakápněte trochou oleje a skladujte v lednici. Spotřebujte do několika dní.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
