Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin
zdroj: Adobe Stock

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních letech těší zelený ječmen, spirulina a chlorella takové oblibě. I přesto bychom k nim měli ale přistupovat obezřetně. Na co si dávat při jejich konzumaci pozor?

Zelený ječmen, spirulina a chlorella představují silnou trojku superpotravin, které jsou obzvláště oblíbené při různých očistných kúrách. Živiny, minerály, vitamíny a další bioaktivní látky dodávají tyto zelené superpotraviny v poměrně koncentrované formě, což je také důvod, proč byste jejich konzumaci neměli propadat přímo bezhlavě, ale pečlivě si hlídat množství a číst příbalové letáky u balení, které se rozhodnete zakoupit. Bývají totiž i součástí různých doplňků stravy.

Zelený ječmen
Zelený ječmen je mnohými opěvován jako král superpotravin. Je plný přírodních vitamínů a minerálů, představuje silný zdroj přírodního železa a nabízí všechny esenciální aminokyseliny. Podle studií dokáže regulovat hladinu cukru v krvi, tedy snižovat množství krevní glukózy až 10 hodin po konzumaci potravy. K dostání je nejčastěji ve formě prášku, který ale nejlépe chutná v zeleném smoothie, kam můžete přidat ovoce a zeleninu, které máte nejraději. Samotný zelený ječmen má silnou chuť po čerstvě posekané trávě, která nemusí být všem příjemná.

Spirulina
Jedná se o modrozelenou sinici, jeden z nejstarších organismů na zemi, který je bohatý na chlorofyl, kyselinu listovou a železo. Skvěle funguje proti zakyselení organismu, kdy obnovuje přirozené vnitřní prostředí těla díky obsaženým alkalicky působícím látkám. Zlepšuje trávení a pomáhá budovat svalstvo i prodlužovat procesy regenerace, které jsou pro správné výsledky jakéhokoliv tréninku nezbytné. Díky těmto vlastnostem ji využívá nejen mnoho veganských sportovců, ale i atleti, kteří živočišné produkty běžně konzumují. Nabízí totiž velmi působivý proteinový profil (obsahuje 50 % bílkovin), a kromě toho je mimořádně dobře stravitelná, což je po tréninku důležité – aby svaly mohly rychle nasát to, co po fyzické námaze potřebují.

Chlorella
Chlorella je řasa a obsahuje celé spektrum živin. Po vysušení Chlorella obsahuje 45 % bílkovin, 20 % tuků, 20 % sacharidů, 5 % vlákniny a 10 % vitamínů a minerálů. Významný je hlavně obsah železa. Představuje plnohodnotnou bílkovinu s 9 esenciálními aminokyselinami. U chlorelly je velmi důležitý proces výroby a tzv. dezintegrace buněk, která zpřístupňuje obsah řasy. Chlorelle jsou také přisuzovány silné detoxikační účinky.

Zelené potraviny nejsou pro každého
Podle některých studií může spirulina obsahovat stopy těžkých kovů, jako je olovo, kadmium, arsen a rtuť. Ty mohou způsobit řadu nepříjemným gastrointestinálních problémů, jako je průjem, zvracení, třes, paralýza, a dokonce i křeče. Protože stimuluje imunitní systém, může podle některých odborníků zhoršovat autoimunitní onemocnění jako je roztroušená skleróza nebo revmatoidní artritida.

Zelený ječmen nemusí kvůli obsahu lepku dělat dobře celiakům, kvůli účinkům na snižování hladiny cukru v krvi zase diabetikům. Chlorella by se, kvůli poměrně vysokému množství obsažené vlákniny, měla konzumovat postupně a střídmě, aby nezpůsobila zažívací a střevní potíže. I tak se ale někdy vyskytne alergie, která se může projevit svěděním v ústech či krku, průjmy nebo dýchacími obtížemi. Někdy ale tyto a podobné projevy mohou značit probíhající očistu, která se v některých případech ohlašuje zhoršením některých těžkostí, s nimiž se potýkáte.

Pokud jsou problémy nesnesitelné, nebo přetrvávají více než pár dní, přestaňte chlorellu užívat a poraďte se o dalším postupu s lékařem. Všechny 3 superpotraviny mohou také rušit účinky některých léků, proto pokud berete léky, jejich konzumaci zvažte. Totéž platí i pro těhotné a kojící ženy. V neposlední řadě by si měli dávat pozor lidé, kteří mají problémy se srážlivostí krve – chlorella obsahuje relativně hodně vitamínu K, který se podílí na srážlivosti krve.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!