Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin
zdroj: Adobe Stock

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních letech těší zelený ječmen, spirulina a chlorella takové oblibě. I přesto bychom k nim měli ale přistupovat obezřetně. Na co si dávat při jejich konzumaci pozor?

Zelený ječmen, spirulina a chlorella představují silnou trojku superpotravin, které jsou obzvláště oblíbené při různých očistných kúrách. Živiny, minerály, vitamíny a další bioaktivní látky dodávají tyto zelené superpotraviny v poměrně koncentrované formě, což je také důvod, proč byste jejich konzumaci neměli propadat přímo bezhlavě, ale pečlivě si hlídat množství a číst příbalové letáky u balení, které se rozhodnete zakoupit. Bývají totiž i součástí různých doplňků stravy.

Zelený ječmen
Zelený ječmen je mnohými opěvován jako král superpotravin. Je plný přírodních vitamínů a minerálů, představuje silný zdroj přírodního železa a nabízí všechny esenciální aminokyseliny. Podle studií dokáže regulovat hladinu cukru v krvi, tedy snižovat množství krevní glukózy až 10 hodin po konzumaci potravy. K dostání je nejčastěji ve formě prášku, který ale nejlépe chutná v zeleném smoothie, kam můžete přidat ovoce a zeleninu, které máte nejraději. Samotný zelený ječmen má silnou chuť po čerstvě posekané trávě, která nemusí být všem příjemná.

Spirulina
Jedná se o modrozelenou sinici, jeden z nejstarších organismů na zemi, který je bohatý na chlorofyl, kyselinu listovou a železo. Skvěle funguje proti zakyselení organismu, kdy obnovuje přirozené vnitřní prostředí těla díky obsaženým alkalicky působícím látkám. Zlepšuje trávení a pomáhá budovat svalstvo i prodlužovat procesy regenerace, které jsou pro správné výsledky jakéhokoliv tréninku nezbytné. Díky těmto vlastnostem ji využívá nejen mnoho veganských sportovců, ale i atleti, kteří živočišné produkty běžně konzumují. Nabízí totiž velmi působivý proteinový profil (obsahuje 50 % bílkovin), a kromě toho je mimořádně dobře stravitelná, což je po tréninku důležité – aby svaly mohly rychle nasát to, co po fyzické námaze potřebují.

Chlorella
Chlorella je řasa a obsahuje celé spektrum živin. Po vysušení Chlorella obsahuje 45 % bílkovin, 20 % tuků, 20 % sacharidů, 5 % vlákniny a 10 % vitamínů a minerálů. Významný je hlavně obsah železa. Představuje plnohodnotnou bílkovinu s 9 esenciálními aminokyselinami. U chlorelly je velmi důležitý proces výroby a tzv. dezintegrace buněk, která zpřístupňuje obsah řasy. Chlorelle jsou také přisuzovány silné detoxikační účinky.

tip redakce ▾
 
Img

Názor odborníka na jarní detox: Z očisty se stal byznys – nevěřte všemu

Dlouho očekávané jaro je tu. Kabáty zavíráme do skříní, uklízíme ostošest a ke slovu se dostávají i úklidy našeho těla – očisty a detoxikace. Co tyto pojmy přesně znamenají? Je opravdu...

Zelené potraviny nejsou pro každého
Podle některých studií může spirulina obsahovat stopy těžkých kovů, jako je olovo, kadmium, arsen a rtuť. Ty mohou způsobit řadu nepříjemným gastrointestinálních problémů, jako je průjem, zvracení, třes, paralýza, a dokonce i křeče. Protože stimuluje imunitní systém, může podle některých odborníků zhoršovat autoimunitní onemocnění jako je roztroušená skleróza nebo revmatoidní artritida.

Zelený ječmen nemusí kvůli obsahu lepku dělat dobře celiakům, kvůli účinkům na snižování hladiny cukru v krvi zase diabetikům. Chlorella by se, kvůli poměrně vysokému množství obsažené vlákniny, měla konzumovat postupně a střídmě, aby nezpůsobila zažívací a střevní potíže. I tak se ale někdy vyskytne alergie, která se může projevit svěděním v ústech či krku, průjmy nebo dýchacími obtížemi. Někdy ale tyto a podobné projevy mohou značit probíhající očistu, která se v některých případech ohlašuje zhoršením některých těžkostí, s nimiž se potýkáte.

Pokud jsou problémy nesnesitelné, nebo přetrvávají více než pár dní, přestaňte chlorellu užívat a poraďte se o dalším postupu s lékařem. Všechny 3 superpotraviny mohou také rušit účinky některých léků, proto pokud berete léky, jejich konzumaci zvažte. Totéž platí i pro těhotné a kojící ženy. V neposlední řadě by si měli dávat pozor lidé, kteří mají problémy se srážlivostí krve – chlorella obsahuje relativně hodně vitamínu K, který se podílí na srážlivosti krve.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...