Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin
zdroj: Adobe Stock

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních letech těší zelený ječmen, spirulina a chlorella takové oblibě. I přesto bychom k nim měli ale přistupovat obezřetně. Na co si dávat při jejich konzumaci pozor?

Zelený ječmen, spirulina a chlorella představují silnou trojku superpotravin, které jsou obzvláště oblíbené při různých očistných kúrách. Živiny, minerály, vitamíny a další bioaktivní látky dodávají tyto zelené superpotraviny v poměrně koncentrované formě, což je také důvod, proč byste jejich konzumaci neměli propadat přímo bezhlavě, ale pečlivě si hlídat množství a číst příbalové letáky u balení, které se rozhodnete zakoupit. Bývají totiž i součástí různých doplňků stravy.

Zelený ječmen
Zelený ječmen je mnohými opěvován jako král superpotravin. Je plný přírodních vitamínů a minerálů, představuje silný zdroj přírodního železa a nabízí všechny esenciální aminokyseliny. Podle studií dokáže regulovat hladinu cukru v krvi, tedy snižovat množství krevní glukózy až 10 hodin po konzumaci potravy. K dostání je nejčastěji ve formě prášku, který ale nejlépe chutná v zeleném smoothie, kam můžete přidat ovoce a zeleninu, které máte nejraději. Samotný zelený ječmen má silnou chuť po čerstvě posekané trávě, která nemusí být všem příjemná.

Spirulina
Jedná se o modrozelenou sinici, jeden z nejstarších organismů na zemi, který je bohatý na chlorofyl, kyselinu listovou a železo. Skvěle funguje proti zakyselení organismu, kdy obnovuje přirozené vnitřní prostředí těla díky obsaženým alkalicky působícím látkám. Zlepšuje trávení a pomáhá budovat svalstvo i prodlužovat procesy regenerace, které jsou pro správné výsledky jakéhokoliv tréninku nezbytné. Díky těmto vlastnostem ji využívá nejen mnoho veganských sportovců, ale i atleti, kteří živočišné produkty běžně konzumují. Nabízí totiž velmi působivý proteinový profil (obsahuje 50 % bílkovin), a kromě toho je mimořádně dobře stravitelná, což je po tréninku důležité – aby svaly mohly rychle nasát to, co po fyzické námaze potřebují.

Chlorella
Chlorella je řasa a obsahuje celé spektrum živin. Po vysušení Chlorella obsahuje 45 % bílkovin, 20 % tuků, 20 % sacharidů, 5 % vlákniny a 10 % vitamínů a minerálů. Významný je hlavně obsah železa. Představuje plnohodnotnou bílkovinu s 9 esenciálními aminokyselinami. U chlorelly je velmi důležitý proces výroby a tzv. dezintegrace buněk, která zpřístupňuje obsah řasy. Chlorelle jsou také přisuzovány silné detoxikační účinky.

Zelené potraviny nejsou pro každého
Podle některých studií může spirulina obsahovat stopy těžkých kovů, jako je olovo, kadmium, arsen a rtuť. Ty mohou způsobit řadu nepříjemným gastrointestinálních problémů, jako je průjem, zvracení, třes, paralýza, a dokonce i křeče. Protože stimuluje imunitní systém, může podle některých odborníků zhoršovat autoimunitní onemocnění jako je roztroušená skleróza nebo revmatoidní artritida.

Zelený ječmen nemusí kvůli obsahu lepku dělat dobře celiakům, kvůli účinkům na snižování hladiny cukru v krvi zase diabetikům. Chlorella by se, kvůli poměrně vysokému množství obsažené vlákniny, měla konzumovat postupně a střídmě, aby nezpůsobila zažívací a střevní potíže. I tak se ale někdy vyskytne alergie, která se může projevit svěděním v ústech či krku, průjmy nebo dýchacími obtížemi. Někdy ale tyto a podobné projevy mohou značit probíhající očistu, která se v některých případech ohlašuje zhoršením některých těžkostí, s nimiž se potýkáte.

Pokud jsou problémy nesnesitelné, nebo přetrvávají více než pár dní, přestaňte chlorellu užívat a poraďte se o dalším postupu s lékařem. Všechny 3 superpotraviny mohou také rušit účinky některých léků, proto pokud berete léky, jejich konzumaci zvažte. Totéž platí i pro těhotné a kojící ženy. V neposlední řadě by si měli dávat pozor lidé, kteří mají problémy se srážlivostí krve – chlorella obsahuje relativně hodně vitamínu K, který se podílí na srážlivosti krve.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...