Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?
zdroj: Adobe Stock

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí blahodárně na naše střeva. Co všechno patří mezi zakysané mléčné produkty a v čem tkví jejich prospěšnost?

Pravidelná konzumace kysaných mléčných produktů má blahodárný účinek na náš organismus a napomáhá ke zdravému trávení. Symbiotické, prospěšné bakterie, které jsou v zakysaných mléčných výrobcích obsaženy, jsou podporou pro náš střevní mikrobiom. Správné fungování celé trávicí soustavy a harmonie na úrovni biomu střev má velký vliv na náš zdravotní stav. Výhodou je, že tyto produkty mohou často konzumovat i osoby, které trpí intolerancí laktózy. Dle toho, jaké bakterie jsou použity, se odvíjí nejen chuť a vůně konkrétního zakysaného výrobku, ale také textura a celkové nutriční složení. Pojďme se nyní podívat, jaký je mezi jednotlivými produkty rozdíl a z čeho můžete výbírat.

Acidofilní mléko
Kysaný výrobek, k jehož výrobě se používá specifická kultura Lactobacillus acidophilus, probiotická kultura, která výrazně usměrňuje složení střevní mikroflóry. Pro acidofilní zákys je typická kyselá chuť, která se v konečné fázi zmírňuje přidáním smetanového zákysu.

Jogurtové mléko
Jednoduše lze říci, že se jedná o kvalitní řídký jogurt, který obsahuje minimálně 50 % jogurtu. Tento nápoj obsahuje stanovené množství živých kultur v podobě mléčných bakterií Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.

Kefír
Produkt, jenž obsahuje mléčné bakterie Leuconostoc, Lactococcus a Aerobacter a kvasinky rodu Kluyveromyces a Saccharomyces, vyniká svou mírně nahořklou chutí, může být i lehce pikantní. Kefír je jemně perlivým mléčným nápojem, neboť při kvašení vzniká oxid uhličitý a malé množství alkoholu, proto se mu také přezdívá mléčný šampus.

Kefírové mléko
Mléčný výrobek, jenž je velmi podobný kefíru, co se týče obsahu mléčných bakterií. Avšak obsahuje méně kvasinek. Typická je samozřejmě i řidší konzistence.

Kysané podmáslí
Výrobek, který vzniká smícháním a zakysáním podmáslí a mléka, vyznačuje se velmi nízkým obsahem tuku a mírně nakyslou chutí. Podmáslí je zkrátka zbytkovým produktem při výrobě másla, ke kterému se přidává smetana nebo mléko a fermentaci obstarává smetanová kultura složená z bakterií Lactococcus.

Zákys neboli kyška
Jedná se prakticky o jakýkoliv mléčný produkt, který vznikl kvašením prostřednictvím mléčné kultury, tj. může jít o produkt vzniklý pomocí smetanové, jogurtové či kefírové kultury a to za podmínky, že obsahuje alespoň jeden milion bakterií na jeden gram.

tip redakce ▾
 
Img

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

V posledních letech stále přibývá množství lidí se zdravotními problémy, které se nějakým způsobem dotýkají mléka a mléčných výrobků. Potravinové alergie a intolerance jsou něco, co...

Kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou
Jedná se o kysaný mléčný výrobek, jenž kromě bakterií mléčného kvašení obsahuje i bifidokulturu, tj. probiotické bakterie rodů Lactobacillus acidiphilus, Bifidobacterium a Streptococcus termophius.

Tak jaký je ten váš oblíbený zakysaný mléčný výrobek?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních...