Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?
zdroj: Adobe Stock

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí blahodárně na naše střeva. Co všechno patří mezi zakysané mléčné produkty a v čem tkví jejich prospěšnost?

Pravidelná konzumace kysaných mléčných produktů má blahodárný účinek na náš organismus a napomáhá ke zdravému trávení. Symbiotické, prospěšné bakterie, které jsou v zakysaných mléčných výrobcích obsaženy, jsou podporou pro náš střevní mikrobiom. Správné fungování celé trávicí soustavy a harmonie na úrovni biomu střev má velký vliv na náš zdravotní stav. Výhodou je, že tyto produkty mohou často konzumovat i osoby, které trpí intolerancí laktózy. Dle toho, jaké bakterie jsou použity, se odvíjí nejen chuť a vůně konkrétního zakysaného výrobku, ale také textura a celkové nutriční složení. Pojďme se nyní podívat, jaký je mezi jednotlivými produkty rozdíl a z čeho můžete výbírat.

Acidofilní mléko
Kysaný výrobek, k jehož výrobě se používá specifická kultura Lactobacillus acidophilus, probiotická kultura, která výrazně usměrňuje složení střevní mikroflóry. Pro acidofilní zákys je typická kyselá chuť, která se v konečné fázi zmírňuje přidáním smetanového zákysu.

Jogurtové mléko
Jednoduše lze říci, že se jedná o kvalitní řídký jogurt, který obsahuje minimálně 50 % jogurtu. Tento nápoj obsahuje stanovené množství živých kultur v podobě mléčných bakterií Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.

Kefír
Produkt, jenž obsahuje mléčné bakterie Leuconostoc, Lactococcus a Aerobacter a kvasinky rodu Kluyveromyces a Saccharomyces, vyniká svou mírně nahořklou chutí, může být i lehce pikantní. Kefír je jemně perlivým mléčným nápojem, neboť při kvašení vzniká oxid uhličitý a malé množství alkoholu, proto se mu také přezdívá mléčný šampus.

Kefírové mléko
Mléčný výrobek, jenž je velmi podobný kefíru, co se týče obsahu mléčných bakterií. Avšak obsahuje méně kvasinek. Typická je samozřejmě i řidší konzistence.

Kysané podmáslí
Výrobek, který vzniká smícháním a zakysáním podmáslí a mléka, vyznačuje se velmi nízkým obsahem tuku a mírně nakyslou chutí. Podmáslí je zkrátka zbytkovým produktem při výrobě másla, ke kterému se přidává smetana nebo mléko a fermentaci obstarává smetanová kultura složená z bakterií Lactococcus.

Zákys neboli kyška
Jedná se prakticky o jakýkoliv mléčný produkt, který vznikl kvašením prostřednictvím mléčné kultury, tj. může jít o produkt vzniklý pomocí smetanové, jogurtové či kefírové kultury a to za podmínky, že obsahuje alespoň jeden milion bakterií na jeden gram.

Kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou
Jedná se o kysaný mléčný výrobek, jenž kromě bakterií mléčného kvašení obsahuje i bifidokulturu, tj. probiotické bakterie rodů Lactobacillus acidiphilus, Bifidobacterium a Streptococcus termophius.

Tak jaký je ten váš oblíbený zakysaný mléčný výrobek?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!