Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru
zdroj: Pixabay

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela přírodní jsou i sušené datle. Díky nízkému množství vody a až 70 % obsahu sacharidů se řadí mezi opravdu dobré volby.

Žluté plody datlovníku pravého, rostoucího v subtropických a tropických oblastech, po vyzrání a sušení na slunci zhnědnou a nabydou barvy karamelu. A po karamelu datle, včetně cukru a sirupu, které se z nich vyrábí, také chutnají. I přes svou sladkost nezvyšují tolik hladinu glukózy v krvi a jsou tam mnohem příznivější formou sladění. Sladkost a skutečnost, že v rozumné míře tělu prospívají, z nich činí ideální a ryze přírodní náhradu stolního cukru.

Datle člověku oslazují život již více než 6 tisíc let
Tradice pojídání čerstvých i sušených datlí je delší než 6 tisíc let, stejně jako jejich zpracovávání a uchovávání. Vynikají nádherným chuťovým profilem, podobně jako třeba javorový sirup nebo melasa. Datle, datlový sirup nebo cukr při vaření dodají dotek chuti karamelu a oku lahodící krémovo-čokoládové hnědé barvy. Můžete je namočit do vody, rozmixovat na datlovou pastu a sladit s ní, co vás napadne. Když ji naředíte vodou, máte domácí datlový sirup určený k přímé spotřebě. Ten ale můžete i zakoupit v již zpracované podobě. Obojí, pastu i sirup, můžete použít jako náhradu cukru stolního.

Vynikající výživový profil
Nejen ve srovnání s cukrem, ale i s dalšími sladidly, jako jsou různé sirupy typu javorový, agávový, rýžový apod., má datlový sirup jedinečný nutriční profil. Je bohatým zdrojem draslíku, železa, hořčíku a dalších stopových prvků, jako je selen a zinek. Nabízí ale i vitamíny skupiny B – konkrétně niacin B3 a pyridoxin B6. Vysoký obsah vlákniny navíc snižuje glykemický index sirupu a sladilo je tak mnohem příznivější.

Datle vs. med
Podle některých výzkumů vykazují datle a produkty z nich dokonce větší antibakteriální vlastnosti než med, který je pro ně velmi ceněn. Může za to množství fenolických sloučenin, které jsou v datlích obsaženy, a společně s jejich dozráváním nabírají na antioxidačním potenciálu. Med se také nedoporučuje konzumovat dětem do jednoho roku, pro něž je datlový sirup bez výjimek povolen.

tip redakce ▾
 
Img

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky. Možná máte i ve svém okolí nadšence, kteří si...

Cena je vyšší, ne o moc
Jedinou nevýhodou je, že datle a produkty z nich jsou o něco dražší než stolní či dokonce i třtinový cukr. I tak ale můžete kilo datlí koupit okolo 100 Kč, půl kila datlové pasty vás také přijde na cca 100 Kč. Jasná nutriční převaha je ale výhodou. Datlový sirup je navíc mnohem výraznější než cukr, takže vám k dochucení stačí menší množství. Ten je na rozdíl od pasty či sušených datlí o něco dražší.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...
Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních...
Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Medvědí česnek je dalším pokladem našich luk a lesů, kterým příroda vybavila naše podnebné podmínky. Často roste u lesů jako plevel...