Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru
zdroj: Pixabay

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela přírodní jsou i sušené datle. Díky nízkému množství vody a až 70 % obsahu sacharidů se řadí mezi opravdu dobré volby.

Žluté plody datlovníku pravého, rostoucího v subtropických a tropických oblastech, po vyzrání a sušení na slunci zhnědnou a nabydou barvy karamelu. A po karamelu datle, včetně cukru a sirupu, které se z nich vyrábí, také chutnají. I přes svou sladkost nezvyšují tolik hladinu glukózy v krvi a jsou tam mnohem příznivější formou sladění. Sladkost a skutečnost, že v rozumné míře tělu prospívají, z nich činí ideální a ryze přírodní náhradu stolního cukru.

Datle člověku oslazují život již více než 6 tisíc let
Tradice pojídání čerstvých i sušených datlí je delší než 6 tisíc let, stejně jako jejich zpracovávání a uchovávání. Vynikají nádherným chuťovým profilem, podobně jako třeba javorový sirup nebo melasa. Datle, datlový sirup nebo cukr při vaření dodají dotek chuti karamelu a oku lahodící krémovo-čokoládové hnědé barvy. Můžete je namočit do vody, rozmixovat na datlovou pastu a sladit s ní, co vás napadne. Když ji naředíte vodou, máte domácí datlový sirup určený k přímé spotřebě. Ten ale můžete i zakoupit v již zpracované podobě. Obojí, pastu i sirup, můžete použít jako náhradu cukru stolního.

Vynikající výživový profil
Nejen ve srovnání s cukrem, ale i s dalšími sladidly, jako jsou různé sirupy typu javorový, agávový, rýžový apod., má datlový sirup jedinečný nutriční profil. Je bohatým zdrojem draslíku, železa, hořčíku a dalších stopových prvků, jako je selen a zinek. Nabízí ale i vitamíny skupiny B – konkrétně niacin B3 a pyridoxin B6. Vysoký obsah vlákniny navíc snižuje glykemický index sirupu a sladilo je tak mnohem příznivější.

Datle vs. med
Podle některých výzkumů vykazují datle a produkty z nich dokonce větší antibakteriální vlastnosti než med, který je pro ně velmi ceněn. Může za to množství fenolických sloučenin, které jsou v datlích obsaženy, a společně s jejich dozráváním nabírají na antioxidačním potenciálu. Med se také nedoporučuje konzumovat dětem do jednoho roku, pro něž je datlový sirup bez výjimek povolen.

Cena je vyšší, ne o moc
Jedinou nevýhodou je, že datle a produkty z nich jsou o něco dražší než stolní či dokonce i třtinový cukr. I tak ale můžete kilo datlí koupit okolo 100 Kč, půl kila datlové pasty vás také přijde na cca 100 Kč. Jasná nutriční převaha je ale výhodou. Datlový sirup je navíc mnohem výraznější než cukr, takže vám k dochucení stačí menší množství. Ten je na rozdíl od pasty či sušených datlí o něco dražší.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!