Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo
zdroj: Adobe Stock

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i rostoucí zájem o jejich využití v kuchyni. Vybrat si můžete z několika druhů. A každý z nich je přímo nabitý vitamíny a minerály.

Základní druhy řas, které využije každý
Kombu, wakame, nori nebo arame. Možná to z ní jako stránka z japonského slovníku, ale ve skutečnosti se jedná o nejznámější druhy řas, které se využívají v potravinářském průmyslu po celém světě. Jedno mají společné – mimořádně vysoký podíl minerálních látek, především jódu. Řasa kombu je nejlépe stravitelná tepelně upravená. Můžete si ji předem připravit, nebo přidat do polévky, kde se uvaří spolu s ostatními surovinami. Wakame je možné jíst i tepelně neupravenou. Nejznámější je určitě nori řasa, která je prakticky synonymem pro oblíbené sushi. Řasa arame se nejprve vaří, potom znovu suší a mele na prášek. Její použití je proto nesmírně snadné. Na druhou stranu má specifické aroma, které může někomu vadit.

Zdroj zdraví prospěšných látek
Mořské řasy jsou výborným zdrojem minerálních látek. Kromě nich také i železa a některé druhy obsahují 15x více vápníku než kravské mléko. Často využívaná je také rozpustná vláknina, konkrétně agar, který se extruduje ze sušených řas a poté používá například k přípravě dezertů. Řasy neobsahují žádné cukry, proto je bez obav mohou konzumovat také osoby trpící diabetem. Jsou vhodné i pro malé děti, těhotné a kojící ženy.

Prevence onemocnění i podpůrná léčba
Lékařské studie prokázaly, že pravidelná konzumace mořských řas má protirakovinné účinky a využívá se proto jako podpůrná léčba. Příznivě ovlivňují činnost srdce a dalších orgánů, blahodárně působí na vlasy, pokožku a nehty a využívají se také jako součást kosmetických přípravků. Díky vysokému obsahu jódu jsou skvělým doplňkem v boji proti onemocnění štítné žlázy a aterosklerózy. Přítomné polysacharidy obsahující síru působí protizánětlivě, proto jsou mořské řasy vhodné také při léčbě astmatu, alergií a autoimunitních onemocnění.

Mořské řasy v jídelníčku
Každá z mořských řas má v kuchyni své místo. Arame je nasládlá a skvěle se hodí do zeleninových pokrmů a polévek. Nori řasu můžete použít buď k přípravě sushi, ale v sušené podobě také na posypání jakéhokoliv pokrmu nebo do pomazánek. Řasa kombu má jedinečnou vlastnost, že na sebe váže antinutriční látky z luštěnin a používá se tak ke snižování nadýmavého potenciálu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...