Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo
zdroj: Adobe Stock

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i rostoucí zájem o jejich využití v kuchyni. Vybrat si můžete z několika druhů. A každý z nich je přímo nabitý vitamíny a minerály.

Základní druhy řas, které využije každý
Kombu, wakame, nori nebo arame. Možná to z ní jako stránka z japonského slovníku, ale ve skutečnosti se jedná o nejznámější druhy řas, které se využívají v potravinářském průmyslu po celém světě. Jedno mají společné – mimořádně vysoký podíl minerálních látek, především jódu. Řasa kombu je nejlépe stravitelná tepelně upravená. Můžete si ji předem připravit, nebo přidat do polévky, kde se uvaří spolu s ostatními surovinami. Wakame je možné jíst i tepelně neupravenou. Nejznámější je určitě nori řasa, která je prakticky synonymem pro oblíbené sushi. Řasa arame se nejprve vaří, potom znovu suší a mele na prášek. Její použití je proto nesmírně snadné. Na druhou stranu má specifické aroma, které může někomu vadit.

Zdroj zdraví prospěšných látek
Mořské řasy jsou výborným zdrojem minerálních látek. Kromě nich také i železa a některé druhy obsahují 15x více vápníku než kravské mléko. Často využívaná je také rozpustná vláknina, konkrétně agar, který se extruduje ze sušených řas a poté používá například k přípravě dezertů. Řasy neobsahují žádné cukry, proto je bez obav mohou konzumovat také osoby trpící diabetem. Jsou vhodné i pro malé děti, těhotné a kojící ženy.

Prevence onemocnění i podpůrná léčba
Lékařské studie prokázaly, že pravidelná konzumace mořských řas má protirakovinné účinky a využívá se proto jako podpůrná léčba. Příznivě ovlivňují činnost srdce a dalších orgánů, blahodárně působí na vlasy, pokožku a nehty a využívají se také jako součást kosmetických přípravků. Díky vysokému obsahu jódu jsou skvělým doplňkem v boji proti onemocnění štítné žlázy a aterosklerózy. Přítomné polysacharidy obsahující síru působí protizánětlivě, proto jsou mořské řasy vhodné také při léčbě astmatu, alergií a autoimunitních onemocnění.

tip redakce ▾
 
Img

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních letech těší zelený ječmen, spirulina a chlorella...

Mořské řasy v jídelníčku
Každá z mořských řas má v kuchyni své místo. Arame je nasládlá a skvěle se hodí do zeleninových pokrmů a polévek. Nori řasu můžete použít buď k přípravě sushi, ale v sušené podobě také na posypání jakéhokoliv pokrmu nebo do pomazánek. Řasa kombu má jedinečnou vlastnost, že na sebe váže antinutriční látky z luštěnin a používá se tak ke snižování nadýmavého potenciálu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...
Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních...
Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Medvědí česnek je dalším pokladem našich luk a lesů, kterým příroda vybavila naše podnebné podmínky. Často roste u lesů jako plevel...