Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i rostoucí zájem o jejich využití v kuchyni. Vybrat si můžete z několika druhů. A každý z nich je přímo nabitý vitamíny a minerály.
Základní druhy řas, které využije každý
Kombu, wakame, nori nebo arame. Možná to z ní jako stránka z japonského slovníku, ale ve skutečnosti se jedná o nejznámější druhy řas, které se využívají v potravinářském průmyslu po celém světě. Jedno mají společné – mimořádně vysoký podíl minerálních látek, především jódu. Řasa kombu je nejlépe stravitelná tepelně upravená. Můžete si ji předem připravit, nebo přidat do polévky, kde se uvaří spolu s ostatními surovinami. Wakame je možné jíst i tepelně neupravenou. Nejznámější je určitě nori řasa, která je prakticky synonymem pro oblíbené sushi. Řasa arame se nejprve vaří, potom znovu suší a mele na prášek. Její použití je proto nesmírně snadné. Na druhou stranu má specifické aroma, které může někomu vadit.
Zdroj zdraví prospěšných látek
Mořské řasy jsou výborným zdrojem minerálních látek. Kromě nich také i železa a některé druhy obsahují 15x více vápníku než kravské mléko. Často využívaná je také rozpustná vláknina, konkrétně agar, který se extruduje ze sušených řas a poté používá například k přípravě dezertů. Řasy neobsahují žádné cukry, proto je bez obav mohou konzumovat také osoby trpící diabetem. Jsou vhodné i pro malé děti, těhotné a kojící ženy.
Prevence onemocnění i podpůrná léčba
Lékařské studie prokázaly, že pravidelná konzumace mořských řas má protirakovinné účinky a využívá se proto jako podpůrná léčba. Příznivě ovlivňují činnost srdce a dalších orgánů, blahodárně působí na vlasy, pokožku a nehty a využívají se také jako součást kosmetických přípravků. Díky vysokému obsahu jódu jsou skvělým doplňkem v boji proti onemocnění štítné žlázy a aterosklerózy. Přítomné polysacharidy obsahující síru působí protizánětlivě, proto jsou mořské řasy vhodné také při léčbě astmatu, alergií a autoimunitních onemocnění.
Mořské řasy v jídelníčku
Každá z mořských řas má v kuchyni své místo. Arame je nasládlá a skvěle se hodí do zeleninových pokrmů a polévek. Nori řasu můžete použít buď k přípravě sushi, ale v sušené podobě také na posypání jakéhokoliv pokrmu nebo do pomazánek. Řasa kombu má jedinečnou vlastnost, že na sebe váže antinutriční látky z luštěnin a používá se tak ke snižování nadýmavého potenciálu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál