Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa rafinovaného cukru. Jen někdo se nesrovná s jejím nahořklým ocáskem. Jaká jsou její pro a proti, pokud vůbec nějaká existují?
Díky intenzivní sladké chuti se stévie k osvěžení nápojů a výrobě čaje užívá už od 16. století. Je 200–300krát sladší než klasický stolní cukr, sacharóza. Její domovina leží v Paraguayi a Brazílii. Dnes se ale tento huňatý keř z rodu slunečnice pěstuje i v Japonsku, Číně, Severní i Jižní Americe. Z těchto míst se vyváží do celého světa nějakých 150 odrůd. Za silnou sladkost jsou zodpovědné sloučeniny zvané steviol-glykosidy, které se izolují a purifikují z listů stévie. Nejznámější a nejužívanější je steviol (steviosid) a rebaudiosid A. Čerstvá stévie obvykle zvláštně zapáchá a může být hořká, proto jsou z jejích listů extrahovány tyto glykosidy, které jsou potom užívány pod souhrnným názvem „stévie“ jako sladidlo.
Zdravá alternativa stolního cukru
Stévie je výrazně méně kalorická než sacharóza, klasický cukr, fruktóza i jiná alternativní sladidla např. xylitol. Ačkoliv nějaké kalorie obsahuje, je jejich počet zcela zanedbatelný, proto se o ní obecně hovoří jako o „nekalorické“. Sladké složky se v ní vyskytují přirozeně, což nahrává všem, kteří věří zdravému životnímu stylu buď z přesvědčení, nebo proto, že kvůli nemoci či zdravotním obtížím musí. Stévie tak příznivě působí na tyto zdravotní stavy:
1. Cukrovka
Řada studií se shodla v tvrzení, že stévie vykazuje minimální až žádné účinky na krevní glukózu, hladiny inzulínu, krevní tlak a tělesnou hmotnost. To umožňuje lidem s diabetem konzumovat širší škálu potravin a dodržovat snadněji zdravý jídelní plán. Podle jednoho výzkumu dokonce došlo po snědení stévie u pacientů s diabetem k významnému snížení hladiny glukózy a glukagonu v krvi. Glukagon je hormon, který reguluje hladinu glukózy v krvi tím, že v případě potřeby, štěpí glykogen na glukózu. Mechanismus, který vylučuje glukagon, je často u pacientů s diabetem také narušený. Se stoupající glukózou v krvi glukagon naopak klesá, což reguluje její hladinu.
2. Kontrola hmotnosti
Nahrazením cukru ve stravě pomáhá stévie kontrolovat hmotnost. Právě dlouhodobě nadměrný příjem cukru patří vedle fyzické nečinnosti, vysoké konzumace tuků, nedostatku odpočinku a nepřiměřeného energetického příjmu k základním příčinám nadváhy či obezity. Stévie se tak může stát součástí vyvážené stravy, kde pomůže snížit příjem energie bez obětování chuti. To platí i v případě snižování kalorií z nežádoucích sladidel ve stravě dětí.
3. Rakovina slinivky a vysoký krevní tlak
Podle některých výzkumů může stévie díky antioxidantu keampferolu snižovat riziko rakoviny slinivky až o 23 % a s pomocí některých glykosidů normalizovat vysoký krevní tlak a regulovat srdeční tep. Pro potvrzení těchto závěrů je však třeba dalších výzkumů, protože jinými studiemi naopak potvrzeny nebyly.
Vedlejších účinků se obávat nemusíte
Na veřejnosti se svého času objevily dohady týkající se bezpečnosti užívání stévie. Některé studie totiž naznačily souvislost mezi její konzumací a zdravotními obtížemi jako jsou alergické reakce, ohrožení zdraví ledvin a trávicí obtíže jako je nadýmání, křeče v břiše, nevolnost a průjem. Vyjma trávicích obtíží, které ale způsobuje cukerný alkohol, jenž se někdy do stéviových produktů přidává, ale jiné negativní vedlejší účinky nikdy nebyly definitivně potvrzeny. Obecně přijímaným závěrem tedy je, že stévie náležitě upravená a užívaná s mírou, nepředstavuje pro lidský organismus žádné nebezpečí a že jí tak v klidu mohou užívat i těhotné ženy.
Stévii obsahuje více než 5 tisíc produktů
Na celém světě v současné době existuje více než 5 tisíc potravinářských a nápojových výrobků, které stévii užívají jako přísadu. Jedná se o zmrzliny, dezerty, omáčky, jogurty, nakládané potraviny, chléb, nealkoholické nápoje, žvýkačky, cukroví, plody moře a připravenou zeleninu. Pokud chcete, můžete si stévii vypěstovat doma a ke slazení potom užívat její usušené a namleté listy. Pokud jste příznivci rychlejších řešení, stačí zajít do specializovaného obchodu zdravé výživy a vybrat si ji buď ve formě prášku, tabletek nebo kapiček.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
