Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma
zdroj: Adobe Stock

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa rafinovaného cukru. Jen někdo se nesrovná s jejím nahořklým ocáskem. Jaká jsou její pro a proti, pokud vůbec nějaká existují?

Díky intenzivní sladké chuti se stévie k osvěžení nápojů a výrobě čaje užívá už od 16. století. Je 200–300krát sladší než klasický stolní cukr, sacharóza. Její domovina leží v Paraguayi a Brazílii. Dnes se ale tento huňatý keř z rodu slunečnice pěstuje i v Japonsku, Číně, Severní i Jižní Americe. Z těchto míst se vyváží do celého světa nějakých 150 odrůd. Za silnou sladkost jsou zodpovědné sloučeniny zvané steviol-glykosidy, které se izolují a purifikují z listů stévie. Nejznámější a nejužívanější je steviol (steviosid) a rebaudiosid A. Čerstvá stévie obvykle zvláštně zapáchá a může být hořká, proto jsou z jejích listů extrahovány tyto glykosidy, které jsou potom užívány pod souhrnným názvem „stévie“ jako sladidlo.

Zdravá alternativa stolního cukru
Stévie je výrazně méně kalorická než sacharóza, klasický cukr, fruktóza i jiná alternativní sladidla např. xylitol. Ačkoliv nějaké kalorie obsahuje, je jejich počet zcela zanedbatelný, proto se o ní obecně hovoří jako o „nekalorické“. Sladké složky se v ní vyskytují přirozeně, což nahrává všem, kteří věří zdravému životnímu stylu buď z přesvědčení, nebo proto, že kvůli nemoci či zdravotním obtížím musí. Stévie tak příznivě působí na tyto zdravotní stavy:

1. Cukrovka
Řada studií se shodla v tvrzení, že stévie vykazuje minimální až žádné účinky na krevní glukózu, hladiny inzulínu, krevní tlak a tělesnou hmotnost. To umožňuje lidem s diabetem konzumovat širší škálu potravin a dodržovat snadněji zdravý jídelní plán. Podle jednoho výzkumu dokonce došlo po snědení stévie u pacientů s diabetem k významnému snížení hladiny glukózy a glukagonu v krvi. Glukagon je hormon, který reguluje hladinu glukózy v krvi tím, že v případě potřeby, štěpí glykogen na glukózu. Mechanismus, který vylučuje glukagon, je často u pacientů s diabetem také narušený. Se stoupající glukózou v krvi glukagon naopak klesá, což reguluje její hladinu.

2. Kontrola hmotnosti
Nahrazením cukru ve stravě pomáhá stévie kontrolovat hmotnost. Právě dlouhodobě nadměrný příjem cukru patří vedle fyzické nečinnosti, vysoké konzumace tuků, nedostatku odpočinku a nepřiměřeného energetického příjmu k základním příčinám nadváhy či obezity. Stévie se tak může stát součástí vyvážené stravy, kde pomůže snížit příjem energie bez obětování chuti. To platí i v případě snižování kalorií z nežádoucích sladidel ve stravě dětí.

3. Rakovina slinivky a vysoký krevní tlak
Podle některých výzkumů může stévie díky antioxidantu keampferolu snižovat riziko rakoviny slinivky až o 23 % a s pomocí některých glykosidů normalizovat vysoký krevní tlak a regulovat srdeční tep.  Pro potvrzení těchto závěrů je však třeba dalších výzkumů, protože jinými studiemi naopak potvrzeny nebyly.

Vedlejších účinků se obávat nemusíte
Na veřejnosti se svého času objevily dohady týkající se bezpečnosti užívání stévie. Některé studie totiž naznačily souvislost mezi její konzumací a zdravotními obtížemi jako jsou alergické reakce, ohrožení zdraví ledvin a trávicí obtíže jako je nadýmání, křeče v břiše, nevolnost a průjem. Vyjma trávicích obtíží, které ale způsobuje cukerný alkohol, jenž se někdy do stéviových produktů přidává, ale jiné negativní vedlejší účinky nikdy nebyly definitivně potvrzeny. Obecně přijímaným závěrem tedy je, že stévie náležitě upravená a užívaná s mírou, nepředstavuje pro lidský organismus žádné nebezpečí a že jí tak v klidu mohou užívat i těhotné ženy.

Stévii obsahuje více než 5 tisíc produktů
Na celém světě v současné době existuje více než 5 tisíc potravinářských a nápojových výrobků, které stévii užívají jako přísadu. Jedná se o zmrzliny, dezerty, omáčky, jogurty, nakládané potraviny, chléb, nealkoholické nápoje, žvýkačky, cukroví, plody moře a připravenou zeleninu. Pokud chcete, můžete si stévii vypěstovat doma a ke slazení potom užívat její usušené a namleté listy. Pokud jste příznivci rychlejších řešení, stačí zajít do specializovaného obchodu zdravé výživy a vybrat si ji buď ve formě prášku, tabletek nebo kapiček.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...