Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma
zdroj: Adobe Stock

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa rafinovaného cukru. Jen někdo se nesrovná s jejím nahořklým ocáskem. Jaká jsou její pro a proti, pokud vůbec nějaká existují?

Díky intenzivní sladké chuti se stévie k osvěžení nápojů a výrobě čaje užívá už od 16. století. Je 200–300krát sladší než klasický stolní cukr, sacharóza. Její domovina leží v Paraguayi a Brazílii. Dnes se ale tento huňatý keř z rodu slunečnice pěstuje i v Japonsku, Číně, Severní i Jižní Americe. Z těchto míst se vyváží do celého světa nějakých 150 odrůd. Za silnou sladkost jsou zodpovědné sloučeniny zvané steviol-glykosidy, které se izolují a purifikují z listů stévie. Nejznámější a nejužívanější je steviol (steviosid) a rebaudiosid A. Čerstvá stévie obvykle zvláštně zapáchá a může být hořká, proto jsou z jejích listů extrahovány tyto glykosidy, které jsou potom užívány pod souhrnným názvem „stévie“ jako sladidlo.

Zdravá alternativa stolního cukru
Stévie je výrazně méně kalorická než sacharóza, klasický cukr, fruktóza i jiná alternativní sladidla např. xylitol. Ačkoliv nějaké kalorie obsahuje, je jejich počet zcela zanedbatelný, proto se o ní obecně hovoří jako o „nekalorické“. Sladké složky se v ní vyskytují přirozeně, což nahrává všem, kteří věří zdravému životnímu stylu buď z přesvědčení, nebo proto, že kvůli nemoci či zdravotním obtížím musí. Stévie tak příznivě působí na tyto zdravotní stavy:

1. Cukrovka
Řada studií se shodla v tvrzení, že stévie vykazuje minimální až žádné účinky na krevní glukózu, hladiny inzulínu, krevní tlak a tělesnou hmotnost. To umožňuje lidem s diabetem konzumovat širší škálu potravin a dodržovat snadněji zdravý jídelní plán. Podle jednoho výzkumu dokonce došlo po snědení stévie u pacientů s diabetem k významnému snížení hladiny glukózy a glukagonu v krvi. Glukagon je hormon, který reguluje hladinu glukózy v krvi tím, že v případě potřeby, štěpí glykogen na glukózu. Mechanismus, který vylučuje glukagon, je často u pacientů s diabetem také narušený. Se stoupající glukózou v krvi glukagon naopak klesá, což reguluje její hladinu.

2. Kontrola hmotnosti
Nahrazením cukru ve stravě pomáhá stévie kontrolovat hmotnost. Právě dlouhodobě nadměrný příjem cukru patří vedle fyzické nečinnosti, vysoké konzumace tuků, nedostatku odpočinku a nepřiměřeného energetického příjmu k základním příčinám nadváhy či obezity. Stévie se tak může stát součástí vyvážené stravy, kde pomůže snížit příjem energie bez obětování chuti. To platí i v případě snižování kalorií z nežádoucích sladidel ve stravě dětí.

3. Rakovina slinivky a vysoký krevní tlak
Podle některých výzkumů může stévie díky antioxidantu keampferolu snižovat riziko rakoviny slinivky až o 23 % a s pomocí některých glykosidů normalizovat vysoký krevní tlak a regulovat srdeční tep.  Pro potvrzení těchto závěrů je však třeba dalších výzkumů, protože jinými studiemi naopak potvrzeny nebyly.

Vedlejších účinků se obávat nemusíte
Na veřejnosti se svého času objevily dohady týkající se bezpečnosti užívání stévie. Některé studie totiž naznačily souvislost mezi její konzumací a zdravotními obtížemi jako jsou alergické reakce, ohrožení zdraví ledvin a trávicí obtíže jako je nadýmání, křeče v břiše, nevolnost a průjem. Vyjma trávicích obtíží, které ale způsobuje cukerný alkohol, jenž se někdy do stéviových produktů přidává, ale jiné negativní vedlejší účinky nikdy nebyly definitivně potvrzeny. Obecně přijímaným závěrem tedy je, že stévie náležitě upravená a užívaná s mírou, nepředstavuje pro lidský organismus žádné nebezpečí a že jí tak v klidu mohou užívat i těhotné ženy.

Stévii obsahuje více než 5 tisíc produktů
Na celém světě v současné době existuje více než 5 tisíc potravinářských a nápojových výrobků, které stévii užívají jako přísadu. Jedná se o zmrzliny, dezerty, omáčky, jogurty, nakládané potraviny, chléb, nealkoholické nápoje, žvýkačky, cukroví, plody moře a připravenou zeleninu. Pokud chcete, můžete si stévii vypěstovat doma a ke slazení potom užívat její usušené a namleté listy. Pokud jste příznivci rychlejších řešení, stačí zajít do specializovaného obchodu zdravé výživy a vybrat si ji buď ve formě prášku, tabletek nebo kapiček.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...
Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních...
Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Medvědí česnek je dalším pokladem našich luk a lesů, kterým příroda vybavila naše podnebné podmínky. Často roste u lesů jako plevel...