Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?
zdroj: Adobe Stock

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete užít neošizené Velikonoce, ale přesto trochu lehčeji, máme pro vás tip na zdravější velikonoční nádivku.

Nádivka – to je nejčastěji uzené či jiné spíše tučné maso, rohlíky, vejce, hodně soli a kopřivy či něco zeleného. Nic složitého, ale přesto výtečná a velmi oblíbená záležitost. Co kuchařka, to trochu jiný recept. Pojďme si jednotlivé komponenty představit ve zdravější verzi. Výsledek pak bude stejně dobrý a rozdíl skoro nepoznáte!

Uzené maso – volte libovou vysokoprocentní šunku
Maso nebo masný produkt v nádivce je hlavní ingrediencí, nositelem chuti a také tuku. Místo tučného bůčku nebo slaniny raději zvolte libové maso. Pokud již máte od lékaře doporučenou nízkotučnou dietu, vsaďte na uzené tofu a nebo Šmakouna (produkt z bílků) – neobsahují žádný cholesterol a naprosté minimum nasycených tuků.

Rohlíky – místo tukových vsaďte na celozrnné
Místo obyčejných tukových rohlíků použijte jejich celozrnnou verzi – a tím nemyslíme vícezrnnou (obarvené pečivo posypané semínky), ale opravdu pečivo z celozrnné mouky, které si ostatně můžete upéci i doma. Má plnější chuť, nižší glykemický index a je bohatší na minerální látky.

Zelené – dejte ho více a ideálně ještě něco přidejte
Celozrnné pečivo a lehčí verze masa si žádá pořádné chuťové zvýraznění. Přidejte dvojnásobné množství bylinek – ideálně kombinaci kopřivy, medvědího česneku, pažitky a petrželky. Použít můžete i pepř, špetku muškátového oříšku a lahůdkové droždí, které ji ještě lépe vychutí.

Vejce – jedno nahraďte rostlinnou alternativou
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte sníh, který zamíchejte do nádivky – ten je lehký a bez tuku. Dva žloutky ale nahraďte lžící psyllia rozmíchaného ve vlažné vodě. Psyllium vytváří gel, který plně nahradí jedno vejce.

Místo obyčejné soli zvolte sůl himalájskou
Se solí šetřete, místo klasické, zvolte růžovou himalájskou, která je pro tělo o něco příznivější. Přidejte také více restované cibulky a česneku, která množství přidané soli o dost sníží.

Velikonoce nejsou jen o přejídání – nenechte se strhnout, abyste pak po nich měli jen výčitky. Vychutnejte si vše, ale v míře.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...