Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?
zdroj: Adobe Stock

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete užít neošizené Velikonoce, ale přesto trochu lehčeji, máme pro vás tip na zdravější velikonoční nádivku.

Nádivka – to je nejčastěji uzené či jiné spíše tučné maso, rohlíky, vejce, hodně soli a kopřivy či něco zeleného. Nic složitého, ale přesto výtečná a velmi oblíbená záležitost. Co kuchařka, to trochu jiný recept. Pojďme si jednotlivé komponenty představit ve zdravější verzi. Výsledek pak bude stejně dobrý a rozdíl skoro nepoznáte!

Uzené maso – volte libovou vysokoprocentní šunku
Maso nebo masný produkt v nádivce je hlavní ingrediencí, nositelem chuti a také tuku. Místo tučného bůčku nebo slaniny raději zvolte libové maso. Pokud již máte od lékaře doporučenou nízkotučnou dietu, vsaďte na uzené tofu a nebo Šmakouna (produkt z bílků) – neobsahují žádný cholesterol a naprosté minimum nasycených tuků.

Rohlíky – místo tukových vsaďte na celozrnné
Místo obyčejných tukových rohlíků použijte jejich celozrnnou verzi – a tím nemyslíme vícezrnnou (obarvené pečivo posypané semínky), ale opravdu pečivo z celozrnné mouky, které si ostatně můžete upéci i doma. Má plnější chuť, nižší glykemický index a je bohatší na minerální látky.

Zelené – dejte ho více a ideálně ještě něco přidejte
Celozrnné pečivo a lehčí verze masa si žádá pořádné chuťové zvýraznění. Přidejte dvojnásobné množství bylinek – ideálně kombinaci kopřivy, medvědího česneku, pažitky a petrželky. Použít můžete i pepř, špetku muškátového oříšku a lahůdkové droždí, které ji ještě lépe vychutí.

Vejce – jedno nahraďte rostlinnou alternativou
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte sníh, který zamíchejte do nádivky – ten je lehký a bez tuku. Dva žloutky ale nahraďte lžící psyllia rozmíchaného ve vlažné vodě. Psyllium vytváří gel, který plně nahradí jedno vejce.

tip redakce ▾
 
Img

Zbraně proti vysokému cholesterolu: hlíva ústřičná i shiitake

„Máte vysoký cholesterol,“ tohle uslyší od svého lékaře po absolvování krevních testů zhruba polovina Čechů. Spousta lidí ani netuší, že by je zvýšený cholesterol mohl nějak ohrozit....

Místo obyčejné soli zvolte sůl himalájskou
Se solí šetřete, místo klasické, zvolte růžovou himalájskou, která je pro tělo o něco příznivější. Přidejte také více restované cibulky a česneku, která množství přidané soli o dost sníží.

Velikonoce nejsou jen o přejídání – nenechte se strhnout, abyste pak po nich měli jen výčitky. Vychutnejte si vše, ale v míře.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...
Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních...
Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Medvědí česnek je dalším pokladem našich luk a lesů, kterým příroda vybavila naše podnebné podmínky. Často roste u lesů jako plevel...