Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?
zdroj: Pixabay

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace z noční práce horší a horší. Pomoci může správně nastavený jídelníček. Jak by mělo stravování okolo noční směny vypadat? Inspirujte se našimi tipy pro noční směnu od 22 hodin do 6 hodiny ranní.

Před nástupem na směnu
Určitě znáte doporučení, že na noc by se neměla konzumovat těžká jídla, platí to i v tomto případě, nicméně je potřeba se posílit něčím vydatnějším, než je jen chleba s máslem a se šunkou. Poskládejte si jídlo bohaté na komplexní sacharidy a ideálně si ho dejte mezi 20-21 hodinou. Vhodné jsou např.: těstovinový salát s tuňákem / krůtí maso se zeleninou a pečeným bramborem / tortilla plněná čočkovým salátem nebo přírodní krůtí plátek s rýží a fazolkami. Hotovky a smažené pokrmy vás spíše unaví, takže je do jídelníčku raději nezařazujte.

Během směny
Času na jídlo během směny bývá porůznu – někdo sedí a má trvalý přísun „zobání“, někdo je naopak rád, že se napije. Je důležité mít kvalitní tyčinku v kapse a nebo krabičku s připravenou svačinou na stole. Svačiny si podle pohybové aktivity můžete dát klidně dvě. Vhodné jsou např. zakysané mléčné výrobky / latté / obložený celozrnný chléb / ovoce již naporcované v krabičce / vývar do sklenice (zima) / tvaroh s ořechy, kakaovými boby a sirupem / kvalitní proteinová tyčinka /celozrnné nebo ovesné krekry apod.

Na konci směny / po směně
Poslední jídlo by mělo být snědeno alespoň 2 hodiny pře spaním. Snažte se vyvarovat tomu, že přijdete vyhladovělí z práce, najít se a usnete. Ideálně si dejte poslední malou svačinu ještě na konci směny a pak něco lehkého poté, co přijdete domů. Vyspěte se, tím bude mít tělo prostor na regeneraci a potom pokračujte prvním jídlem odpovídají době, kdy jste se vzbudili. Ráno se zaměřte na lehká jídla, určitě ne smažené a tučné. Jídlo si také můžete připravit do krabičky nebo na talíř do lednice, po návratu z práce už nemusíte nic chystat a rovnou si ho můžete sníst. Dejte si například plátek žitného chleba a vejce na tvrdo, misku kaše s oříšky, která vás zasytí, ale není těžká a nebo chleba s tvarohovou pomazánkou.

tip redakce ▾
 
Img

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná? Dobrá zpráva je, že existuje několik skvělých...

Kofein ano, ale v míře
Těžce manuálně pracující lidé potřebují mnohem více energie, než lidé sedící celou směnu za stolem. Tomuto faktu přizpůsobte jídelníček. Vždy je vhodný kompromis a žádný extrém nebude dobrý. Vyvarujte se ale popíjení kofeinových nápojů a energy drinků. Raději si dejte dvě kvalitní espressa, hrneček zeleného nebo černého čaje, či si pomozte kakaovými boby, které kofein obsahují. V kombinaci s hořkou čokoládou jsou skvělým nakopávačem. Vyzkoušet také můžete některé jiné alternativy kávy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...
Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních...
Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Medvědí česnek je dalším pokladem našich luk a lesů, kterým příroda vybavila naše podnebné podmínky. Často roste u lesů jako plevel...