Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace z noční práce horší a horší. Pomoci může správně nastavený jídelníček. Jak by mělo stravování okolo noční směny vypadat? Inspirujte se našimi tipy pro noční směnu od 22 hodin do 6 hodiny ranní.
Před nástupem na směnu
Určitě znáte doporučení, že na noc by se neměla konzumovat těžká jídla, platí to i v tomto případě, nicméně je potřeba se posílit něčím vydatnějším, než je jen chleba s máslem a se šunkou. Poskládejte si jídlo bohaté na komplexní sacharidy a ideálně si ho dejte mezi 20-21 hodinou. Vhodné jsou např.: těstovinový salát s tuňákem / krůtí maso se zeleninou a pečeným bramborem / tortilla plněná čočkovým salátem nebo přírodní krůtí plátek s rýží a fazolkami. Hotovky a smažené pokrmy vás spíše unaví, takže je do jídelníčku raději nezařazujte.
Během směny
Času na jídlo během směny bývá porůznu – někdo sedí a má trvalý přísun „zobání“, někdo je naopak rád, že se napije. Je důležité mít kvalitní tyčinku v kapse a nebo krabičku s připravenou svačinou na stole. Svačiny si podle pohybové aktivity můžete dát klidně dvě. Vhodné jsou např. zakysané mléčné výrobky / latté / obložený celozrnný chléb / ovoce již naporcované v krabičce / vývar do sklenice (zima) / tvaroh s ořechy, kakaovými boby a sirupem / kvalitní proteinová tyčinka /celozrnné nebo ovesné krekry apod.
Na konci směny / po směně
Poslední jídlo by mělo být snědeno alespoň 2 hodiny pře spaním. Snažte se vyvarovat tomu, že přijdete vyhladovělí z práce, najít se a usnete. Ideálně si dejte poslední malou svačinu ještě na konci směny a pak něco lehkého poté, co přijdete domů. Vyspěte se, tím bude mít tělo prostor na regeneraci a potom pokračujte prvním jídlem odpovídají době, kdy jste se vzbudili. Ráno se zaměřte na lehká jídla, určitě ne smažené a tučné. Jídlo si také můžete připravit do krabičky nebo na talíř do lednice, po návratu z práce už nemusíte nic chystat a rovnou si ho můžete sníst. Dejte si například plátek žitného chleba a vejce na tvrdo, misku kaše s oříšky, která vás zasytí, ale není těžká a nebo chleba s tvarohovou pomazánkou.
Kofein ano, ale v míře
Těžce manuálně pracující lidé potřebují mnohem více energie, než lidé sedící celou směnu za stolem. Tomuto faktu přizpůsobte jídelníček. Vždy je vhodný kompromis a žádný extrém nebude dobrý. Vyvarujte se ale popíjení kofeinových nápojů a energy drinků. Raději si dejte dvě kvalitní espressa, hrneček zeleného nebo černého čaje, či si pomozte kakaovými boby, které kofein obsahují. V kombinaci s hořkou čokoládou jsou skvělým nakopávačem. Vyzkoušet také můžete některé jiné alternativy kávy.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
