Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tato si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tato si můžete dopřát bez výčitek
zdroj: Pixabay

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich omezení ve prospěch hubnutí. Musí taková strategie ale nutně fungovat na všechny? Odpověď zní: ne, nemusí.

Je pravda, že některé potraviny s vysokým obsahem sacharidů opravdu zdravé nejsou. Jedná se zejména o ty plné sacharidů rafinovaných, jako jsou sladké dezerty, bílé pečivo a zpracované potraviny. Taková jídla podporují přibývání na váze a zvyšují hlad, protože mají v drtivé většině případů vysoký glykemický index. Ten vymrští hladinu cukru v krvi rychle vzhůru, ale stejně tak způsobí její téměř okamžitý propad, takže máme hlad a chuť na další. Všechny sacharidové potraviny ale takhle nefungují. Budete-li jíst ty správné sacharidy, ve skutečnosti svému zdraví prospějete. A ideální váze také!

Vsaďte na vlákninu a komplexní sacharidy
Sacharidy, především glukóza, jsou pro tělo primárním zdrojem energie. Potřebují je svaly i mozek. Ideální množství představuje 45-65 % z denního energetického příjmu. Pokud tedy budete jíst přibližně 2 000 kcal denně, z toho 900-1300 kcal by mělo přijít na sacharidy, což činí nějakých 225-325 g. To ale neznamená, že budete od rána do večera jíst sladkosti. Zařaďte potraviny plné vlákniny a komplexních sacharidů, z nichž se energie uvolňuje postupně. Jedná se o ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny, luštěniny jako jsou fazole a další. Zde jsou zdroje sacharidů, kterých se bát nemusíte:

Sladké brambory
Sladké brambory alias batáty přináší spoustu zdravotních výhod. Nejenže jsou poměrně nízkokalorické, ale jsou navíc plné betakarotenu, který je důležitý pro tvorbu vitamínu A, a vlákniny, která zase prospívá zdraví srdce. Kromě toho jsou batáty cenově dostupné a lze je upravit na množství různých způsobů. Pečte je jako hranolky, udělejte z nich nasládlou polévku, přidejte je do salátů nebo je jezte jen tak uvařené s oblíbeným dipem.

Hnědá rýže
Hnědá rýže je plná vlákniny. Kromě toho je poměrně chudá na kalorie. Můžete ji použít všude tam, kde byste použili její bílou sestru. Jen potom nebudete mít takový hlad. Vychutnejte si ji jako přílohu nebo ji použijte jako náplň do pečených paprik či plněných rajčat. Fantazii se meze nekladou!

Ovesné vločky
Celozrnné, bezlepkové a plné vlákniny. Ovesné vločky obsahují betaglukany , které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a podporují imunitu. Ovesné vločky jsou ideálním začátkem dne! Dopřejte si ovesnou kaši, ovesné müsli, nebo vločky smíchejte s rozmačkaným banánem a upečte si skvělé ovesno-banánové sušenky!

Quinoa
Quinoa je skvělá nejen pro lahodnou oříškovou chuť, ale také pro relativně vysoký obsah bílkovin. Je skvělá na přípravu kaší, zeleninových „rizot“ i salátů.

Pohanka
Pohanka obsahuje rutin, který je důležitý pro pro zdravé cévy. Můžete ji vařit, dusit, zapékat a vychutnat v kaši, „rizotu“, v pomazánce, na sladko i na slano. Díky vláknině zasytí a dodá kupu energie a také vyrovná trávení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...