Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii
zdroj: Pixabay

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu, přátelé a pohodu. Odlehčete pokrmy, připravte zdravé pohoštění pro koledníky a překvapte své blízké méně tradičními pokrmy. Poradíme vám, jak na to.

Koleda pro nejmenší
Na Velikonoce se těší hlavně děti. Kouká z nich totiž něco dobrého. Pro letošek se ale jejich košíčky nemusí naplnit nekvalitními sladkostmi, ale něčím chutným, vydatným a ohleduplným k jejich citlivým žaludkům. Až budete vybírat koledu, pečlivě čtěte složení. Pokud chcete sáhnout po nějaké čokoládě, zaměřte se na podíl kakaové hmoty, která by měla přesáhnout alespoň 40 %. Není nutné, aby v ní bylo obsaženo něco jiného, než kakaová hmota, popřípadě máslo, mléko, cukr a emulgátor sójový lecitin. Doporučujeme se poohlédnout po tyčinkách ze sušeného ovoce. Děti je milují a přitom se z nich může stát zdravá svačinka. Stejně tak je vhodné jakékoliv čerstvé i sušené ovoce, ořechy, popřípadě ořechová másla a vyrobit můžete třeba gumové medvídky z džusu a agaru.

Vejce
Tradiční součástí každé Velikonoční koledy jsou vajíčka. Barvená, zdobená jarními motivy nebo ručně malovaná. Na první pohled vypadají krásně a v přiměřeném množství určitě neuškodí, ale dohlédněte, aby se z nich nestalo samostatné jídlo. Z vajec si proto připravte chutnou pomazánku, přílohu k omáčce nebo je přidejte do polévky. Pozor na skladování. Pokud jste si jistí, že bylo vejce od první chvíle uloženo v lednici, můžete ho bez obav uchovávat dalších 10 dní. V opačném případě je zpracujte do druhého dne, nebo později znovu tepelně zpracujte.

Velikonoce tradičně a zdravě
Některé pokrmy jsou tradiční už celá staletí, jiná si předáváte ve své rodině z generace na generaci. Ať tak, nebo tak, vždy jdou připravit o něco zdravěji. Už třeba přidáním čerstvých jarních bylinek, výběrem kvalitních surovin nebo konzumací menších porcí. Na bylinky vyrazte kolem oběda a udělejte si ze sběru rodinný výlet, při kterém tělu dopřejete zasloužený pohyb. K Velikonocům patří tradičně brambory, které si můžete připravit s chutným pestem z bršlice, kopřivy, česneku a olivového oleje. Kromě brambor nesmí na stole chybět čočka, hrách, jáhly a sušené ovoce. Právě sušené ovoce přidejte do těsta na Velikonočního beránka. Spolu s nastrouhanou mrkví nahradí cukr a máslo.

Naše babičky každoročně připravovaly pučálku. Jedná se o naklíčený hrách, který se připravuje přibližně tři dny před Velikonočním pondělím. Konzumuje se opražený na pánvi nebo syrový například na chlebu. Chybět by neměla ani jarní polévka. I té předchází povinná jarní procházka. Připravuje se totiž z listů pampelišek, pažitky, kopřivy a sedmikrásek. Upotřebíte do ní i zbývající vajíčka.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných a leckdy i závažných onemocnění. Tím to ale nekončí. Nezdravou...

Čtěte dál
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...