Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii
zdroj: Pixabay

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu, přátelé a pohodu. Odlehčete pokrmy, připravte zdravé pohoštění pro koledníky a překvapte své blízké méně tradičními pokrmy. Poradíme vám, jak na to.

Koleda pro nejmenší
Na Velikonoce se těší hlavně děti. Kouká z nich totiž něco dobrého. Pro letošek se ale jejich košíčky nemusí naplnit nekvalitními sladkostmi, ale něčím chutným, vydatným a ohleduplným k jejich citlivým žaludkům. Až budete vybírat koledu, pečlivě čtěte složení. Pokud chcete sáhnout po nějaké čokoládě, zaměřte se na podíl kakaové hmoty, která by měla přesáhnout alespoň 40 %. Není nutné, aby v ní bylo obsaženo něco jiného, než kakaová hmota, popřípadě máslo, mléko, cukr a emulgátor sójový lecitin. Doporučujeme se poohlédnout po tyčinkách ze sušeného ovoce. Děti je milují a přitom se z nich může stát zdravá svačinka. Stejně tak je vhodné jakékoliv čerstvé i sušené ovoce, ořechy, popřípadě ořechová másla a vyrobit můžete třeba gumové medvídky z džusu a agaru.

Vejce
Tradiční součástí každé Velikonoční koledy jsou vajíčka. Barvená, zdobená jarními motivy nebo ručně malovaná. Na první pohled vypadají krásně a v přiměřeném množství určitě neuškodí, ale dohlédněte, aby se z nich nestalo samostatné jídlo. Z vajec si proto připravte chutnou pomazánku, přílohu k omáčce nebo je přidejte do polévky. Pozor na skladování. Pokud jste si jistí, že bylo vejce od první chvíle uloženo v lednici, můžete ho bez obav uchovávat dalších 10 dní. V opačném případě je zpracujte do druhého dne, nebo později znovu tepelně zpracujte.

Velikonoce tradičně a zdravě
Některé pokrmy jsou tradiční už celá staletí, jiná si předáváte ve své rodině z generace na generaci. Ať tak, nebo tak, vždy jdou připravit o něco zdravěji. Už třeba přidáním čerstvých jarních bylinek, výběrem kvalitních surovin nebo konzumací menších porcí. Na bylinky vyrazte kolem oběda a udělejte si ze sběru rodinný výlet, při kterém tělu dopřejete zasloužený pohyb. K Velikonocům patří tradičně brambory, které si můžete připravit s chutným pestem z bršlice, kopřivy, česneku a olivového oleje. Kromě brambor nesmí na stole chybět čočka, hrách, jáhly a sušené ovoce. Právě sušené ovoce přidejte do těsta na Velikonočního beránka. Spolu s nastrouhanou mrkví nahradí cukr a máslo.

tip redakce ▾
 
Img

Co si náš mozek myslí, když jsme hladoví?

Ukončili jste někdy předčasně schůzku, protože jste se nemohli dočkat oběda? Byli jste protivní na partnera, protože vás vytáhl od odpolední kávy nebo svačiny? Nestihli jste se nasnídat,...

Naše babičky každoročně připravovaly pučálku. Jedná se o naklíčený hrách, který se připravuje přibližně tři dny před Velikonočním pondělím. Konzumuje se opražený na pánvi nebo syrový například na chlebu. Chybět by neměla ani jarní polévka. I té předchází povinná jarní procházka. Připravuje se totiž z listů pampelišek, pažitky, kopřivy a sedmikrásek. Upotřebíte do ní i zbývající vajíčka.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...
Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních...
Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Medvědí česnek je dalším pokladem našich luk a lesů, kterým příroda vybavila naše podnebné podmínky. Často roste u lesů jako plevel...