Velikonoce se nesou ve znamení vyšší spotřeby vajec. A tak se určitě stane, že vám zbydou nepoužitá vejce a navíc ještě spoustu skořápek. Ta můžete využít pro výrobu nápoje, který je výbornou výživou pro vaše klouby a kosti. Skořápky jsou totiž velmi dobrým zdrojem vápníku.
Skořápky a vápník
Vápník je cenný minerál, kterého naše tělo potřebuje opravdu hodně – na růst a vývoj, pro zdravé kosti, zuby, ale i pro různé další reakce našeho metabolismu. Přirozeně se nachází v mléčných výrobcích, ořeších, máku nebo potravinách jako je tofu nebo brokolice. Pokud vám vápník ve stravě chybí, můžete sáhnout po doplňku stravy, případně se rozhodnout pro „babský“ přístup a vytvořit si doplněk stravy vlastní. Skořápky obsahují uhličitan vápenatý, který je běžnou složkou doplňků stravy.
Jeden lok denně stačí
Pokud již berete vápník v doplňkové podobě nebo vás bolí např. kolena a váš pohybový aparát prostě potřebuje výživově podpořit, vyrobte si tento nápoj, jehož účinky jsou už minimálně redakčně ověřeny. Za 3 týdny ucítíte rozdíl.
Budete potřebovat: 8 vajec, 2 kg citrónů, 0,5 čisté vodky, 6 lžic medu
Postup: Vejce dobře omyjte kartáčkem. Vložte je do většího hrnce. Vymačkejte si šťávu ze dvou kil citrónů (dostanete zhruba 0,5 l šťávy), smíchejte ji s 0,5 l vodky a 6 lžícemi medu. Vše důkladně promíchejte a zalijte tím vejce. Hrnec přiklopte poklicí a nechte 10 dní macerovat. Po uplynutí doby obsah nalijte do mixéru a vše dobře rozmixujte. Přeceďte přes plátýnko a stočte do dvou lahví. Dostanete nápoj zhruba o objemu 1,25 l.
Dejte si 1-2 lžíce během dne, po jídle. Kúra vám vystačí na měsíc a půl. Opakujte ideálně dvakrát do roka.
Na co je potřeba dát pozor
Vejce opravdu dobře vydrhněte v teplé vodě kartáčkem a zbavte je všech nečistot. Nápoj se skořápkami dobře rozmixujte, aby v něm nezůstaly malé kousíčky skořápek, které by vás mohly vnitřně poranit. Používejte jen vejce z ověřeného zdroje. Alkohol částečně nežádoucí bakterie zničí, kvalita vajec je ale důležitá.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál