Jedlé květy nejsou jen zajímavou a netradiční ozdobou salátů či dezertů. Jejich využití je mnohem obsáhlejší. Už ve starověku a středověku se jednalo o běžnou součást jídelníčku. Nyní se znovu těší oblibě. Z čeho vybírat a jak je využít pro své kulinářské umění?
Jedlé květy se dostaly na talíře v Japonsku a Číně v době až tři tisíce let před Kristem. Největší slávu zažily v době viktoriánské Anglie a nyní se opět vrací coby oblíbená surovina všude tam, kde se kulinářské umění snaží orientovat na zdravé či originální vaření z čerstvých surovin.
Jak a kde získat květy
Rozhodně zapomeňte na konzumaci květů z květinářství. Přestože i takový karafiát je jedlý, tak rozhodně se nedoporučuje jíst květy, které jsou k dostání v obchodech, neboť mohou obsahovat stopy chemického postřiku. Nabízí se dvě vhodné varianty. Květy si vypěstovat, ať už na zahrádce či terase nebo si je nasbírat. Sběr květů má blahodárný účinek na psychickou i fyzickou stránku. Sbírejte však samozřejmě květy z dosahu rušné silnice a tam, kde máte jistotu, že rostliny nepřišly do styku s pesticidy, herbicidy a jinými chemickými látkami. Totožná pravidla platí i pro vlastní pěstování rostlin určených ke konzumaci, kdy je třeba se vyhnout výše uvedeným škodlivým látkám.
Nabídka květů ke konzumaci
I když existuje více jak 75 druhů rostlin, jejichž květy lze konzumovat, tak mezi nejvíce oblíbené, dostupné v našich končinách, patří:
- Lichořeřišnice – vynikající je do salátů, dodá na chuti různým sýrům i bramborovým pokrmům. Její chuť je zpočátku trpká, pak se ale mění na chuť obdobnou ředkvičkám.
- Ibišek – má mírně kyselou chuť, lze z něj připravit sirup s pomocí třtinového cukru a vody.
- Levandule – tato rostlina nabízí rozsáhlé využití, ze sušených květů je vynikající a zdraví prospěšný levandulový čaj, čerstvou variantu lze v kuchyni použít do sladkých i slaných pokrmů.
- Růže – královna květin, její okvětní lístky jsou ideální na zdobení salátů a dokáží vylepšit chuť dezertů, rovněž je lze přidat do džemu či ovocných šťáv.
- Měsíček – perfektní přísada do rýže, jogurtu, těstovin, polévek či letních salátů.
- Karafiát – již výše zmiňovaná květina, před konzumací je třeba odstranit bílou část okvětních lístků, neboť má nahořklou chuť. Ideální ingredience do ovocných salátů, stejně tak lze použít při výrobě sirupů.
- Sedmikráska – efektivní dekorace pokrmů, ale rovněž lahodná surovina do salátů.
Mezi další rostliny, které jsou výtečné coby jedlá dekorace, patří netýkavka, begonie, aksamitník, chryzantéma, fuchsie, maceška nebo fialka.
Jedlé květy jsou zdravé
Květy obsahují polyfenolické látky, které jsou významnými antioxidanty, dále vitamíny a různé enzymy. Například v květech měsíčku se nachází vitamín C a lykopen, což je látka, která pomáhá v boji proti rakovině. Lichořeřišnice obsahuje enzym myrosin a glukosinoláty. Je všeobecně známa pro své antibiotické i antibakteriální účinky. V sedmikráskách najdeme saponiny a třísloviny. Růže obsahuje vitamín C. A takové listy pampelišky jsou bohatým zdrojem železa, fosforu, vápníku.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?
Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...
Čtěte dál