Jedlé květy v kuchyni – ozdobte si talíř jarem

Jedlé květy v kuchyni – ozdobte si talíř jarem
zdroj: Unslpash

Jedlé květy nejsou jen zajímavou a netradiční ozdobou salátů či dezertů. Jejich využití je mnohem obsáhlejší. Už ve starověku a středověku se jednalo o běžnou součást jídelníčku. Nyní se znovu těší oblibě. Z čeho vybírat a jak je využít pro své kulinářské umění?

Jedlé květy se dostaly na talíře v Japonsku a Číně v době až tři tisíce let před Kristem. Největší slávu zažily v době viktoriánské Anglie a nyní se opět vrací coby oblíbená surovina všude tam, kde se kulinářské umění snaží orientovat na zdravé či originální vaření z čerstvých surovin.

Jak a kde získat květy
Rozhodně zapomeňte na konzumaci květů z květinářství. Přestože i takový karafiát je jedlý, tak rozhodně se nedoporučuje jíst květy, které jsou k dostání v obchodech, neboť mohou obsahovat stopy chemického postřiku. Nabízí se dvě vhodné varianty. Květy si vypěstovat, ať už na zahrádce či terase nebo si je nasbírat. Sběr květů má blahodárný účinek na psychickou i fyzickou stránku. Sbírejte však samozřejmě květy z dosahu rušné silnice a tam, kde máte jistotu, že rostliny nepřišly do styku s pesticidy, herbicidy a jinými chemickými látkami. Totožná pravidla platí i pro vlastní pěstování rostlin určených ke konzumaci, kdy je třeba se vyhnout výše uvedeným škodlivým látkám.

Nabídka květů ke konzumaci
I když existuje více jak 75 druhů rostlin, jejichž květy lze konzumovat, tak mezi nejvíce oblíbené, dostupné v našich končinách, patří:

  • Lichořeřišnice – vynikající je do salátů, dodá na chuti různým sýrům i bramborovým pokrmům. Její chuť je zpočátku trpká, pak se ale mění na chuť obdobnou ředkvičkám.
  • Ibišek – má mírně kyselou chuť, lze z něj připravit sirup s pomocí třtinového cukru a vody.
  • Levandule – tato rostlina nabízí rozsáhlé využití, ze sušených květů je vynikající a zdraví prospěšný levandulový čaj, čerstvou variantu lze v kuchyni použít do sladkých i slaných pokrmů.
  • Růže – královna květin, její okvětní lístky jsou ideální na zdobení salátů a dokáží vylepšit chuť dezertů, rovněž je lze přidat do džemu či ovocných šťáv.
  • Měsíček – perfektní přísada do rýže, jogurtu, těstovin, polévek či letních salátů.
  • Karafiát – již výše zmiňovaná květina, před konzumací je třeba odstranit bílou část okvětních lístků, neboť má nahořklou chuť. Ideální ingredience do ovocných salátů, stejně tak lze použít při výrobě sirupů.
  • Sedmikráska – efektivní dekorace pokrmů, ale rovněž lahodná surovina do salátů.

Mezi další rostliny, které jsou výtečné coby jedlá dekorace, patří netýkavka, begonie, aksamitník, chryzantéma, fuchsie, maceška nebo fialka.

Jedlé květy jsou zdravé
Květy obsahují polyfenolické látky, které jsou významnými antioxidanty, dále vitamíny a různé enzymy. Například v květech měsíčku se nachází vitamín C a lykopen, což je látka, která pomáhá v boji proti rakovině. Lichořeřišnice obsahuje enzym myrosin a glukosinoláty. Je všeobecně známa pro své antibiotické i antibakteriální účinky. V sedmikráskách najdeme saponiny a třísloviny. Růže obsahuje vitamín C. A takové listy pampelišky jsou bohatým zdrojem železa, fosforu, vápníku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...