Čaje neodmyslitelně patří k dennímu pitnému režimu. Klasický černý nebo zelený čaj není žádnou novinkou. Chai tea je chuťová specialita, která vás dostane i svou vůní. Jak může prospět vašemu tělu a v čem je tak speciální?
Černý čaj, kardamom, pepř, lékořice, kakaové boby, hřebíček, skořice, vanilka a badyán. Chai tea je kořeněný černý čaj, který je obohacený o speciální „chai“ kořenicí směs. Je to nápoj, ve kterém všechny složky synergicky spolupracují. Pochoutka, která se v Indii pije již od dvacátých let minulého století a která koncem 90. let pronikla i k nám na západ. Setkat se s ním můžete i pod označením masala chai nebo spiced chai, protože chai ve skutečnosti v mnoha indických jazycích znamená jediné – čaj.
Čím chai tea prospívá zdraví, kromě toho, že skvěle chutná?
1. Chrání před volnými radikály
Základ chai tea sestává z černého čaje bohatého na silné antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Ty mohou být původcem rakoviny, onemocnění srdce, předčasného stárnutí a dalších.
2. Zlepšuje trávení
Studie prokázaly, že černý čaj, který tvoří základ chai tea, pozitivně ovlivňuje střevní bakterie. Respektive posiluje kmeny, které usnadňují trávení a zabraňují nadýmání. Trávení zlepšují také kardamom a černý pepř, které jsou součástí chai tea. Proto je chai tea známý jako spasitel podrážděného žaludku.
3. Stabilizuje hormonální soustavy
Výzkumy zjišťují, že popíjení černého čaje může vyrovnávat hladiny hormonů, snižovat záněty a předcházet rakovině.
4. Posiluje imunitní systém
Chai tea je v podstatě černý čaj smíchaný s řadou koření bohatého na antioxidanty, z nichž každý má silné vědecky podložené léčivé účinky. Zázvor pomáhá proti nevolnosti, snižuje záněty a posiluje přirozenou obranyschopnost organismu.
5. Udržuje v kondici mozek
Výzkumy ukazují, že skořice, která je nezbytnou součástí směsi na chai tea, může napomáhat stabilizaci hladiny cukru v krvi a přispívat tak ke zdraví nervové soustavy. Údajně může fungovat i jako určitá prevence nástupu Alzheimerovy choroby.
6. Působí jako antioxidant
Směs na přípravu chai tea zahrnuje i hřebíček. Ten má ze všeho koření obsaženého v chai tea nejvíce antioxidantů. Díky tomu působí proti virům a bakteriím.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál