Chai Tea: čaj, který jste možná ještě neochutnali a to je škoda

Chai Tea: čaj, který jste možná ještě neochutnali a to je škoda
zdroj: Adobe Stock

Čaje neodmyslitelně patří k dennímu pitnému režimu. Klasický černý nebo zelený čaj není žádnou novinkou. Chai tea je chuťová specialita, která vás dostane i svou vůní. Jak může prospět vašemu tělu a v čem je tak speciální?

Černý čaj, kardamom, pepř, lékořice, kakaové boby, hřebíček, skořice, vanilka a badyán. Chai tea je kořeněný černý čaj, který je obohacený o speciální „chai“ kořenicí směs. Je to nápoj, ve kterém všechny složky synergicky spolupracují. Pochoutka, která se v Indii pije již od dvacátých let minulého století a která koncem 90. let pronikla i k nám na západ. Setkat se s ním můžete i pod označením masala chai nebo spiced chai, protože chai ve skutečnosti v mnoha indických jazycích znamená jediné – čaj.

Čím chai tea prospívá zdraví, kromě toho, že skvěle chutná?

1. Chrání před volnými radikály
Základ chai tea sestává z černého čaje bohatého na silné antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Ty mohou být původcem rakoviny, onemocnění srdce, předčasného stárnutí a dalších.

2. Zlepšuje trávení
Studie prokázaly, že černý čaj, který tvoří základ chai tea, pozitivně ovlivňuje střevní bakterie. Respektive posiluje kmeny, které usnadňují trávení a zabraňují nadýmání. Trávení zlepšují také kardamom a černý pepř, které jsou součástí chai tea. Proto je chai tea známý jako spasitel podrážděného žaludku.

3. Stabilizuje hormonální soustavy
Výzkumy zjišťují, že popíjení černého čaje může vyrovnávat hladiny hormonů, snižovat záněty a předcházet rakovině.

4. Posiluje imunitní systém
Chai tea je v podstatě černý čaj smíchaný s řadou koření bohatého na antioxidanty, z nichž každý má silné vědecky podložené léčivé účinky. Zázvor pomáhá proti nevolnosti, snižuje záněty a posiluje přirozenou obranyschopnost organismu.

5. Udržuje v kondici mozek
Výzkumy ukazují, že skořice, která je nezbytnou součástí směsi na chai tea, může napomáhat stabilizaci hladiny cukru v krvi a přispívat tak ke zdraví nervové soustavy. Údajně může fungovat i jako určitá prevence nástupu Alzheimerovy choroby.

6. Působí jako antioxidant
Směs na přípravu chai tea zahrnuje i hřebíček. Ten má ze všeho koření obsaženého v chai tea nejvíce antioxidantů. Díky tomu působí proti virům a bakteriím.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...