Jak se zdravěji stravovat po prodělání mrtvice?

Jak se zdravěji stravovat po prodělání mrtvice?
zdroj: Unsplash

Zdravá výživa prospívá všem. Pokud jste prodělali mrtvici, může se navíc pozitivně podepsat na vašem zotavení a pomoci předejít další podobné atace. Tělo vám naznačilo, že je čas na změnu. Jaké základní kroky byte měli podniknout?

Směrem k lepšímu výběru potravin lze učinit hned několik kroků. Primárním cílem stravy po mozkové mrtvici by ale mělo být hlavně zvládnutí vysokého krevního tlaku a cholesterolu z důvodu zamezení rizika další nehody stejného charakteru. Přinášíme 5 kroků, které by vám měli ke splnění tohoto cíle dopomoci.

1. Omezte solení
Podle statistik přijme denně průměrný člověk dvakrát až třikrát více soli, než by měl. Ze základních 5 g soli se dostáváme často na hodnoty okolo 15 g. Jedním z jednoduchých způsobů, jak příjem soli snížit, je odstranit solničku ze stolu a nesolit automaticky každé jídlo ještě dříve, než jej doopravdy ochutnáte. Místo toho raději experimentujte s bylinkami a kořením, které jídlo ochutí bez zbytečného množství soli navíc. Prostě dejte soli sbohem a naučte se vychutnat si opravdovou chuť potravin.

2. Čtěte etikety a zadní obaly
Pokud je na výrobku uvedeno, že je „zdravý“, nemusí to nutně znamenat, že je pro vás skutečně dobrý. Proto buďte obezřetní a naučte se studovat složení potravin, abyste si sami pohlídali, co do těla pustíte a co nikoliv. Nutriční složení potraviny uvedené na obalu vám řekne, kolik soli a kolik nasycených tuků, jichž byste se měli také vyvarovat, obsahuje. Obezřetní buďte také ohledně velikosti porce, protože uvedené hodnoty mohou být vypočtené třeba na 100 g, ale celý balíček sušenek jich může mít mnohem více.

3. Jezte skutečné potraviny
Převážná část vašeho jídelníčku by měla sestávat z čerstvých a skutečných potravin, jako je ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny a luštěniny a také ořechy. Zahrňte je do každé denní porce jídla. Mrkev, plátky jablek, bílý jogurt, hrst ořechů a med poslouží jako ideální svačina, losos bez kůže a luštěninový salát zase jako lehká večeře a vydatná zeleninová polévka s plátkem žitného chleba zase jako příjemný oběd.

4. V jednoduchosti je krása
Netrapte se zbytečnými komplikacemi. Vařte jednoduše, zdravě, hravě a s láskou. Preferujte zeleninové saláty, do nichž můžete přidávat ořechy, obiloviny, luštěniny nebo i ovoce a v neposlední řadě také zdroj bílkovin. Vařte v páře, duste a zdravé tuky, jako třeba olivový olej, užívejte zejména ve studené kuchyni. A hlavně vás to musí bavit, to je záruka, že u takového stravování vydržíte. Vybírejte potraviny s vysokým množstvím vlákniny, které vás zasytí. Vykročte z vaší komfortní zóny zažitých chutí.

5. Táhněte za jeden provaz
Víc hlav víc ví a ve dvou se to lépe táhne. Co teprve, když je vás více. Zapojte do své snahy o ozdravení jídelníčku celou rodinu a buďte jako tým, který se snaží najít cestu za lepším a svěžejším životem společně. Můžete se vzájemně inspirovat, podporovat a dodávat si chuť do jídla i pohybu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Fakta o cyklu ženy, která vám pomohou otěhotnět

Fakta o cyklu ženy, která vám pomohou otěhotnět

Snažíte se o miminko? Šance na otěhotnění výrazně zvyšuje znalost menstruačního cyklu. Pokud žena zná své tělo a jeho cyklus, dokáže lépe plánovat a tím tak zvýšit šanci na úspěch. Každá žena je individuální,...

Čtěte dál
Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno staré přísloví praví, že když si každý den dáte jedno jablko, zaženete lékaře a budete zdraví. Jak už to tak bývá, na lidových...
Neobvyklé faktory, které mohou zvýšit riziko onemocnění cukrovkou

Neobvyklé faktory, které mohou zvýšit riziko onemocnění cukrovkou

Diabetes druhého typu je jednou z nejvíce rozšířených civilizačních nemocí. Hlavní příčinou je nezdravé stravování a nedostatek pohybu....