Potraviny, které je dobré konzumovat pro zdravé a silné kosti

Potraviny, které je dobré konzumovat pro zdravé a silné kosti
zdroj: Pixabay

Silné kosti vyžadují více než jen reklamní klišé dát si jednu sklenici mléka denně. Potravin podporujících zdraví pohybového aparátu je celá řada. Jen o nich možná nevíte. V kombinaci s dostatkem pohybu a dodržováním pitného režimu mohou na kosti a klouby zapůsobit přímo zázračně.

Osteoporóza a ubývání kostní hmoty se začíná dotýkat žen již po dovršení třiceti let. Situace se pak ještě zhoršuje s nástupem perimenopauzy (období okolo menopauzy) a v období menopauzy. Ke slovu se dostává artritida, zánětlivé kloubní onemocnění, které bolí. Ačkoliv strava nepředstavuje prevenci jedinou, tvoří, jako zdravý životní styl celkově, její základ.

Vápník, vitamín D a hořčík – silná trojka pro zdravé kosti
K posílení kostí potřebujete především vápník a vitamín D. První posiluje kosti a zuby, druhý podporuje vstřebávání vápníku a růst kostí. Důležitý je také hořčík, z jehož celkového množství v těle se v kostech vyskytuje okolo 50 %. Podle studií jsou jeho klesající hladiny spojovány s křehkými kostmi a ztrátou vápníku z kostí – hořčík totiž s vápníkem kooperuje a je potřeba, aby byly ve vzájemné rovnováze. Jsou tady ale i další vitaminy, minerály a živiny, které jsou pro zdraví pohybového aparátu zásadní. Tyto potraviny vám je dodají.

1. Fíky
Fíky jsou přímo nabité minerály a vitamíny nezbytnými pro zdravé kosti. 200 g čerstvých fíků dodá přibližně 150 mg vápníku, vitamín C a také K. Čerstvé fíky jsou lahodné, přirozeně sladké, takže poslouží jako dezert a jsou bohaté na vlákninu, díky čemuž zasytí a pročistí střeva.

2. Kešu ořechy
Kešu ořechy sice vápníku a vitamínu K obsahují poměrně málo, zato jsou ale mimořádně bohaté na hořčík a potřebné bílkoviny.

3. Švestky
Pravidelná konzumace švestek, a to i sušených podle nedávné studie podporuje zdraví kostí a snižuje riziko osteoporózy. Další studie zjistila, že každodenní konzumace 5-6 švestek pomohla ženám po menopauze s nízkou hustotou kostní hmoty.

4. Melasa
Melasa je sladidlo. Na rozdíl od bílého rafinovaného cukru je ale zdrojem vápníku. V pouhé jedné lžíci tohoto sladidla se nachází až 40 mg vápníku. Vyzkoušejte ji místo medu, zalijte s ní jogurt, ovesné vločky nebo dochuťte smoothie.

5. Mák
Mák obsahuje nejvíce vápníku ze všech potravin. Jen 100 g mletého máku obsahuje okolo 1300 mg tohoto důležitého minerálu. Přidávejte si pravidelně lžíci kvalitního mletého máku do jogurtu, do kaše či si ji dejte jen tak. Významně tím přispějete k navýšení množství vápníku ve stravě.

6. Sardinky
Skvěle chutnají, prospějí tělu a nezatíží kapsu. O „starých dobrých“ sardinkách se vlivem „super ryb“ tuňáka a lososa v poslední době mnoho nehovoří. To je ale škoda. Jsou totiž mimořádně bohaté na vitamín A a vápník. A nemusíte se bát ani těch konzervovaných.  

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno staré přísloví praví, že když si každý den dáte jedno jablko, zaženete lékaře a budete zdraví. Jak už to tak bývá, na lidových moudrostech bývá vždy špetka pravdy a někdy i o něco více. Jako třeba...

Čtěte dál
Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému

Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému

Podzim se blíží a to znamená, že se blíží i sezóna švestek. Švestkový koláč se těší velké oblibě, ale zkuste se zaměřit hlavně na švestky...
Nebojte se luštěnin. Zbavit je nadýmavého efektu je otázka několika triků

Nebojte se luštěnin. Zbavit je nadýmavého efektu je otázka několika triků

Luštěniny měly historicky v našem jídelníčku vždy své místo, ačkoliv jsou stále trochu opomíjenou potravinou. Co pro nás znamenají...