Potraviny, které je dobré konzumovat pro zdravé a silné kosti

Potraviny, které je dobré konzumovat pro zdravé a silné kosti
zdroj: Pixabay

Silné kosti vyžadují více než jen reklamní klišé dát si jednu sklenici mléka denně. Potravin podporujících zdraví pohybového aparátu je celá řada. Jen o nich možná nevíte. V kombinaci s dostatkem pohybu a dodržováním pitného režimu mohou na kosti a klouby zapůsobit přímo zázračně.

Osteoporóza a ubývání kostní hmoty se začíná dotýkat žen již po dovršení třiceti let. Situace se pak ještě zhoršuje s nástupem perimenopauzy (období okolo menopauzy) a v období menopauzy. Ke slovu se dostává artritida, zánětlivé kloubní onemocnění, které bolí. Ačkoliv strava nepředstavuje prevenci jedinou, tvoří, jako zdravý životní styl celkově, její základ.

Vápník, vitamín D a hořčík – silná trojka pro zdravé kosti
K posílení kostí potřebujete především vápník a vitamín D. První posiluje kosti a zuby, druhý podporuje vstřebávání vápníku a růst kostí. Důležitý je také hořčík, z jehož celkového množství v těle se v kostech vyskytuje okolo 50 %. Podle studií jsou jeho klesající hladiny spojovány s křehkými kostmi a ztrátou vápníku z kostí – hořčík totiž s vápníkem kooperuje a je potřeba, aby byly ve vzájemné rovnováze. Jsou tady ale i další vitaminy, minerály a živiny, které jsou pro zdraví pohybového aparátu zásadní. Tyto potraviny vám je dodají.

1. Fíky
Fíky jsou přímo nabité minerály a vitamíny nezbytnými pro zdravé kosti. 200 g čerstvých fíků dodá přibližně 150 mg vápníku, vitamín C a také K. Čerstvé fíky jsou lahodné, přirozeně sladké, takže poslouží jako dezert a jsou bohaté na vlákninu, díky čemuž zasytí a pročistí střeva.

2. Kešu ořechy
Kešu ořechy sice vápníku a vitamínu K obsahují poměrně málo, zato jsou ale mimořádně bohaté na hořčík a potřebné bílkoviny.

3. Švestky
Pravidelná konzumace švestek, a to i sušených podle nedávné studie podporuje zdraví kostí a snižuje riziko osteoporózy. Další studie zjistila, že každodenní konzumace 5-6 švestek pomohla ženám po menopauze s nízkou hustotou kostní hmoty.

4. Melasa
Melasa je sladidlo. Na rozdíl od bílého rafinovaného cukru je ale zdrojem vápníku. V pouhé jedné lžíci tohoto sladidla se nachází až 40 mg vápníku. Vyzkoušejte ji místo medu, zalijte s ní jogurt, ovesné vločky nebo dochuťte smoothie.

5. Mák
Mák obsahuje nejvíce vápníku ze všech potravin. Jen 100 g mletého máku obsahuje okolo 1300 mg tohoto důležitého minerálu. Přidávejte si pravidelně lžíci kvalitního mletého máku do jogurtu, do kaše či si ji dejte jen tak. Významně tím přispějete k navýšení množství vápníku ve stravě.

6. Sardinky
Skvěle chutnají, prospějí tělu a nezatíží kapsu. O „starých dobrých“ sardinkách se vlivem „super ryb“ tuňáka a lososa v poslední době mnoho nehovoří. To je ale škoda. Jsou totiž mimořádně bohaté na vitamín A a vápník. A nemusíte se bát ani těch konzervovaných.  

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!