Potraviny, které je dobré konzumovat pro zdravé a silné kosti

Potraviny, které je dobré konzumovat pro zdravé a silné kosti
zdroj: Pixabay

Silné kosti vyžadují více než jen reklamní klišé dát si jednu sklenici mléka denně. Potravin podporujících zdraví pohybového aparátu je celá řada. Jen o nich možná nevíte. V kombinaci s dostatkem pohybu a dodržováním pitného režimu mohou na kosti a klouby zapůsobit přímo zázračně.

Osteoporóza a ubývání kostní hmoty se začíná dotýkat žen již po dovršení třiceti let. Situace se pak ještě zhoršuje s nástupem perimenopauzy (období okolo menopauzy) a v období menopauzy. Ke slovu se dostává artritida, zánětlivé kloubní onemocnění, které bolí. Ačkoliv strava nepředstavuje prevenci jedinou, tvoří, jako zdravý životní styl celkově, její základ.

Vápník, vitamín D a hořčík – silná trojka pro zdravé kosti
K posílení kostí potřebujete především vápník a vitamín D. První posiluje kosti a zuby, druhý podporuje vstřebávání vápníku a růst kostí. Důležitý je také hořčík, z jehož celkového množství v těle se v kostech vyskytuje okolo 50 %. Podle studií jsou jeho klesající hladiny spojovány s křehkými kostmi a ztrátou vápníku z kostí – hořčík totiž s vápníkem kooperuje a je potřeba, aby byly ve vzájemné rovnováze. Jsou tady ale i další vitaminy, minerály a živiny, které jsou pro zdraví pohybového aparátu zásadní. Tyto potraviny vám je dodají.

1. Fíky
Fíky jsou přímo nabité minerály a vitamíny nezbytnými pro zdravé kosti. 200 g čerstvých fíků dodá přibližně 150 mg vápníku, vitamín C a také K. Čerstvé fíky jsou lahodné, přirozeně sladké, takže poslouží jako dezert a jsou bohaté na vlákninu, díky čemuž zasytí a pročistí střeva.

2. Kešu ořechy
Kešu ořechy sice vápníku a vitamínu K obsahují poměrně málo, zato jsou ale mimořádně bohaté na hořčík a potřebné bílkoviny.

3. Švestky
Pravidelná konzumace švestek, a to i sušených podle nedávné studie podporuje zdraví kostí a snižuje riziko osteoporózy. Další studie zjistila, že každodenní konzumace 5-6 švestek pomohla ženám po menopauze s nízkou hustotou kostní hmoty.

4. Melasa
Melasa je sladidlo. Na rozdíl od bílého rafinovaného cukru je ale zdrojem vápníku. V pouhé jedné lžíci tohoto sladidla se nachází až 40 mg vápníku. Vyzkoušejte ji místo medu, zalijte s ní jogurt, ovesné vločky nebo dochuťte smoothie.

5. Mák
Mák obsahuje nejvíce vápníku ze všech potravin. Jen 100 g mletého máku obsahuje okolo 1300 mg tohoto důležitého minerálu. Přidávejte si pravidelně lžíci kvalitního mletého máku do jogurtu, do kaše či si ji dejte jen tak. Významně tím přispějete k navýšení množství vápníku ve stravě.

6. Sardinky
Skvěle chutnají, prospějí tělu a nezatíží kapsu. O „starých dobrých“ sardinkách se vlivem „super ryb“ tuňáka a lososa v poslední době mnoho nehovoří. To je ale škoda. Jsou totiž mimořádně bohaté na vitamín A a vápník. A nemusíte se bát ani těch konzervovaných.  

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...