Bílkoviny tvoří spolu se sacharidy a tuky základní složky stravy. Jejich dostatek je důležitý pro stavbu svalové hmoty, ale i pro regeneraci a správný chod metabolismu. Panuje o nich mnoho mýtů, stejně tak jsou jim ale často přisuzovány až zázračné účinky. Jak se na bílkoviny ve stravě dívá odborník? Jaké potraviny bohaté na bílkoviny za to stojí a za jaké se utrácet nevyplácí?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. O bílkovinách jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Bílkoviny
Bílkoviny jsou základní stavební složky našeho těla a slouží tedy i jako výstavbový materiál pro svaly. Mimo to jsou ale z bílkovin tvořeny i řídící entity našeho těla jako jsou např. hormony, růstové faktory či různé receptory na buňkách. Dostatek bílkovin ve stravě je tedy naprosto základním předpokladem pro správné fungování celého organismu.
Dostatek bílkovin ve stravě je důležitý i ze stravovacího hlediska. Mají významnou syticí funkci, neboť se začínají trávit v žaludku. Mají ale jednu hlavní nevýhodu – na rozdíl od tuků a sacharidů se neskladují do zásoby, proto je nutný jejich rovnoměrný příjem v rámce dne i týdne.
Bílkoviny by měly tvořit zhruba 15–30 % denního energetického příjmu a jejich příjem by neměl klesnout pod 0,6 g/kg hmotnosti – u zdravého člověka ideálně alespoň 1 g/kg hmotnosti. Rozmezí je však široké a je závislé na věku, pohlaví, sportovní aktivitě, případně držení redukční diety apod. Zdroje bílkovin jsou jak rostlinné, tak živočišné a ideální je pro člověka, všežravce, jejich kombinace. Jak poznáme, že máme ve stravě málo bílkovin? Co se v těle děje, když jich je nadbytek? A jaké zdroje jsou pro nás vhodné?
Moderátorka: Zuzana Košařová
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
