Je zelený hrášek zelenina nebo luštěnina?

Je zelený hrášek zelenina nebo luštěnina?
zdroj: Adobe Stock

Hrášek patří podobně jako několik dalších plodů k lehce matoucím potravinám. Kam si tuto zelenou plodinu zařadit? Snad žádná jiná česká plodina není tak matoucí jako zelený hrášek. Je snad hrášek hrách? A nebo je podobnost čistě náhodná?

Jaké má kalorické a nutriční hodnoty? Zelený hrášek a jeho zařazení k dané skupině potravin rozhodně není záležitostí jednoznačnou. Ano, samozřejmě, jsou i jiné takové plodiny. Málokdo by třeba do tučného avokáda řekl, že se jedná o ovoce, nebo by málokdo u sladkého vodního melounu tipoval, že je zástupcem zeleniny. Přesto se ale jedná o ovoce a zeleninu – víceméně podobné skupiny potravin. Jsou plné vlákniny, vody a jednoduchých cukrů – na ty je bohaté především ovoce. Ale zelenina a luštěniny? Zde se již jedná o zcela odlišné skupiny potravin. Luštěniny jsou plné bílkovin, komplexních sacharidů a železa. Jedná se o energeticky vydatné plodiny, což se o většině ovoce a zeleniny rozhodně říci nedá. Jak je tedy možné, že nevíme, kam zařadit hrášek?

Zelenina nebo luštěnina?
Fazole, cizrna nebo čočka jsou jednoznačné luštěniny. U nich je jasné, kam je zařadit. Jak je to ale s hráškem? Hrachem? Máme přeci hrachovou polévku nebo polévku hráškovou. Jedná se o totéž? Na první pohled budou polévky určitě jiné, přesto se však jedná o stejnou plodinu. Hrášek je jeden a ten samý. Jeho charakter se ale mění společně s fázemi zrání, jimiž během života prochází. Jednoduše řečeno je zelený, mladý hrách hráškem a tedy zeleninou, a zralý hrách, přecházející z tmavě zelené do žluté barvy, luštěninou. Jedná se tedy o tutéž plodinu, u níž ale zrání mění její charakter a nutriční profil.

Rostlinný chameleon
Vitaminy, minerální látky, bílkoviny a sacharidy. Jejich složení je u zeleného hrášku a vyzrálého hrachu odlišné. Zelený hrášek je mladý, čerstvý a obsahuje tedy více vitamínů, např. K, C, B1 a kyselinu listovou. Hrách coby zralé semeno, tedy již luštěnina, je naopak bohatší na minerály, bílkoviny a sacharidy. Zráním klesá obsah vody a vitaminů v ní rozpustných, které ustupují hořčíku, železu, draslíku, manganu a fosforu. Díky vyššímu podílu sušiny má hrách jako luštěnina vyšší energetickou hodnotu, protože je bohatší na vlákninu, bílkoviny a sacharidy.

Oba jsou zdravé, jen každý jinak
Rozdílné složení jednotlivých forem hrachu neznamená, že byste se měli zaměřovat na tu či na to. Obě jsou zdravé, jen každá jinak. Proto by v jídelníčku měly mít rovnocenné zastoupení obě potraviny. Zelený hrášek jako významný zdroj vitaminů a antioxidantů, zralý hrách jako cenný prostředek pro doplnění rostlinných bílkovin, minerálů, vlákniny a komplexních sacharidů.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...