Je zelený hrášek zelenina nebo luštěnina?

Je zelený hrášek zelenina nebo luštěnina?
zdroj: Adobe Stock

Hrášek patří podobně jako několik dalších plodů k lehce matoucím potravinám. Kam si tuto zelenou plodinu zařadit? Snad žádná jiná česká plodina není tak matoucí jako zelený hrášek. Je snad hrášek hrách? A nebo je podobnost čistě náhodná?

Jaké má kalorické a nutriční hodnoty? Zelený hrášek a jeho zařazení k dané skupině potravin rozhodně není záležitostí jednoznačnou. Ano, samozřejmě, jsou i jiné takové plodiny. Málokdo by třeba do tučného avokáda řekl, že se jedná o ovoce, nebo by málokdo u sladkého vodního melounu tipoval, že je zástupcem zeleniny. Přesto se ale jedná o ovoce a zeleninu – víceméně podobné skupiny potravin. Jsou plné vlákniny, vody a jednoduchých cukrů – na ty je bohaté především ovoce. Ale zelenina a luštěniny? Zde se již jedná o zcela odlišné skupiny potravin. Luštěniny jsou plné bílkovin, komplexních sacharidů a železa. Jedná se o energeticky vydatné plodiny, což se o většině ovoce a zeleniny rozhodně říci nedá. Jak je tedy možné, že nevíme, kam zařadit hrášek?

Zelenina nebo luštěnina?
Fazole, cizrna nebo čočka jsou jednoznačné luštěniny. U nich je jasné, kam je zařadit. Jak je to ale s hráškem? Hrachem? Máme přeci hrachovou polévku nebo polévku hráškovou. Jedná se o totéž? Na první pohled budou polévky určitě jiné, přesto se však jedná o stejnou plodinu. Hrášek je jeden a ten samý. Jeho charakter se ale mění společně s fázemi zrání, jimiž během života prochází. Jednoduše řečeno je zelený, mladý hrách hráškem a tedy zeleninou, a zralý hrách, přecházející z tmavě zelené do žluté barvy, luštěninou. Jedná se tedy o tutéž plodinu, u níž ale zrání mění její charakter a nutriční profil.

Rostlinný chameleon
Vitaminy, minerální látky, bílkoviny a sacharidy. Jejich složení je u zeleného hrášku a vyzrálého hrachu odlišné. Zelený hrášek je mladý, čerstvý a obsahuje tedy více vitamínů, např. K, C, B1 a kyselinu listovou. Hrách coby zralé semeno, tedy již luštěnina, je naopak bohatší na minerály, bílkoviny a sacharidy. Zráním klesá obsah vody a vitaminů v ní rozpustných, které ustupují hořčíku, železu, draslíku, manganu a fosforu. Díky vyššímu podílu sušiny má hrách jako luštěnina vyšší energetickou hodnotu, protože je bohatší na vlákninu, bílkoviny a sacharidy.

Oba jsou zdravé, jen každý jinak
Rozdílné složení jednotlivých forem hrachu neznamená, že byste se měli zaměřovat na tu či na to. Obě jsou zdravé, jen každá jinak. Proto by v jídelníčku měly mít rovnocenné zastoupení obě potraviny. Zelený hrášek jako významný zdroj vitaminů a antioxidantů, zralý hrách jako cenný prostředek pro doplnění rostlinných bílkovin, minerálů, vlákniny a komplexních sacharidů.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?

Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?

Částečně ztužené rostlinné tuky mohou ovlivnit zdraví srdce. Zvyšují totiž hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a snižují množství toho dobrého – HDL cholesterolu. Proto byste se jim měli ve stravě vyhýbat....

Čtěte dál
Jaké sójové potraviny vám prospějí a jakým podobám sóji je lepší se vyhnout?

Jaké sójové potraviny vám prospějí a jakým podobám sóji je lepší se vyhnout?

Sója ještě před lety zažívala v západních zemích doslova boom, začala se ve velkém pěstovat, používat a především i propagovat. Ačkoliv...
Plněné krémové taštičky

Plněné krémové taštičky

Tento recept na těsto je univerzální a lze jej využít jak na slané, tak na sladké verze krémových taštiček. Červená řepa je bohatá...

Videorozhovor