Pro koho je pečivo nevhodné a kdo ho může jíst bez obav?

Pro koho je pečivo nevhodné a kdo ho může jíst bez obav?
zdroj: Adobe Stock

Démonizace pečiva a lepku začala krátce po vydání amerického bestselleru Život bez pšenice autora Williama Davise. Od té doby se pečivo a otázka vhodnosti této potraviny v našem jídelníčku řeší neustále. Jako s každou potravinou, ani s pečivem to není jen černé a bílé. Pro koho je pečivo vhodné? Jaký typ pečiva je nejzdravější? A čím ho v případě vyřazení můžeme nahradit?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. O pečivu a jeho postavení v jídelníčku jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Pečivo
Obyčejný chléb skládající se z mouky, kvásku, vody a soli, byl základem jídelníčků lidí po stovky let. Až moderní potravinářský průmysl nabídl nevídané – pečivo na stovky způsobů, od sladkých plněných croissantů až po nekonečně dlouho trvanlivé balené chleby. Nemůžeme se divit, že dobrý energetický sluha, chléb, na kterém naše babičky doslova jely celé dopoledne na poli, se stal problematickou potravinou, když k němu mnoho z nás adekvátní výdej prostě nemá.

V čem tkví ta naše touha po měkkém, voňavém a čerstvém pečivu? Proč stejně nevyhledáváme třeba fazole či brokolici. Určitý podíl na tom má struktura, ale samozřejmě je to i nutriční složení – pečivo je primárně o sacharidech, které navíc ještě v ústní dutině zesládnou. Velmi dobře stravitelných, rychlých a poskytujících přímou energii. Pro sportovce žádaná kombinace. Pro ženu se sedavým zaměstnáním? Možná problém.

Jaký je rozdíl mezi pečivem čerstvým a baleným? Pokud se rozhodnu omezit pečivo, čím ho můžu nahradit? A proč je s pečivem takový problém až teď?

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

První pomoc proti nežádoucím klíšťatům: mastit nebo vyndat pinzetou?

První pomoc proti nežádoucím klíšťatům: mastit nebo vyndat pinzetou?

V městském parku, v lese i na hřišti za domem. Klíšťat je každým rokem snad víc a víc a žádná ochrana nefunguje stoprocentně. Pomoct může vitamín B1, ale nejdůležitější je včasné vytažení parazita, které...

Čtěte dál
Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví

Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví

Podporuje trávení i chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, nahradí sůl a chutná podobně jako cibule. Kromě typického aroma, které dodá...
Chřest: český poklad a levné afrodiziakum!

Chřest: český poklad a levné afrodiziakum!

Chřest je sezónní záležitost, kterou by si nikdo neměl nechat ujít. Chuť chřestu je velmi specifická a nesedne každému. To nic nemění...

Videorozhovor