Démonizace pečiva a lepku začala krátce po vydání amerického bestselleru Život bez pšenice autora Williama Davise. Od té doby se pečivo a otázka vhodnosti této potraviny v našem jídelníčku řeší neustále. Jako s každou potravinou, ani s pečivem to není jen černé a bílé. Pro koho je pečivo vhodné? Jaký typ pečiva je nejzdravější? A čím ho v případě vyřazení můžeme nahradit?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. O pečivu a jeho postavení v jídelníčku jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Pečivo
Obyčejný chléb skládající se z mouky, kvásku, vody a soli, byl základem jídelníčků lidí po stovky let. Až moderní potravinářský průmysl nabídl nevídané – pečivo na stovky způsobů, od sladkých plněných croissantů až po nekonečně dlouho trvanlivé balené chleby. Nemůžeme se divit, že dobrý energetický sluha, chléb, na kterém naše babičky doslova jely celé dopoledne na poli, se stal problematickou potravinou, když k němu mnoho z nás adekvátní výdej prostě nemá.
V čem tkví ta naše touha po měkkém, voňavém a čerstvém pečivu? Proč stejně nevyhledáváme třeba fazole či brokolici. Určitý podíl na tom má struktura, ale samozřejmě je to i nutriční složení – pečivo je primárně o sacharidech, které navíc ještě v ústní dutině zesládnou. Velmi dobře stravitelných, rychlých a poskytujících přímou energii. Pro sportovce žádaná kombinace. Pro ženu se sedavým zaměstnáním? Možná problém.
Jaký je rozdíl mezi pečivem čerstvým a baleným? Pokud se rozhodnu omezit pečivo, čím ho můžu nahradit? A proč je s pečivem takový problém až teď?
Moderátorka: Zuzana Košařová
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál