Jak si užít oslavy či večírky a nenarušit dietní režim?

Jak si užít oslavy či večírky a nenarušit dietní režim?
zdroj: Adobe Stock

Alkohol, sladkosti, smažené, tučné a slané pokrmy. Velké množství lákavých pokrmů, které vy byste zrovna jíst neměli. To jsou oslavy. Jak to udělat, abyste si mohli dopřát a zároveň nebyl ohrožen váš redukční režim?

Zrovna jste se dali na cestu zdravého životního stylu. Zařadili jste dostatek kvalitních bílkovin z živočišných i rostlinných zdrojů, celozrnných obilovin, zdravých tuků a vlákniny. Dodržujete pitný režim – alespoň 8 sklenic vody denně, omezili jste spotřebu alkoholu, přestali jste sladit, nebo slazení omezujete a k tomu všemu jste se začali pravidelně hýbat. Kila jdou dolů, vy se cítíte skvěle a celý svět vám připadá úžasný. Až do chvíle, kdy přijde pozvánka na rodinnou oslavu. Nebo narozeninovou party kamarádů. Jak jen to udělat, aby vás všichni neměli za blázna, a zároveň neporušit nové hodnoty a nesklouznout zpět do starých návyků? Nevěšte hlavu. Oslavy se dají přežít i v redukčním období. A docela obstojně.

Zapamatujte si těchto pár triků a buďte si jistí, že přečkáte všechny oslavy bez viditelných následků, a ještě si je skvěle užijete:

1. Od každého trochu
Stůl je opravdu bohatý, nabízí, co hrdlo ráčí. Tak si ochutnejte. Ale postupně. Ne najednou. Zobejte po malých troškách. Má to své výhody. Jednak vás nebude honit mlsná, protože budete v podstatě mít pořád něco v puse. Jednak budete doplňovat energii, takže nedostanete vlčí hlad a nebudete mu vydáni napospas sami s celým širým bufetem. A potom vás lidé uvidí jíst. To jim ke spokojenosti postačí. Nebudete tak muset poslouchat protivné poznámky o tom, jak se ani pořádně nenajíte, k čemu vám takové hubnutí je a podobně.

2. Vybírejte si
Obejděte si bufet či stůl a neházejte na talíř bez rozmyslu, co vás napadne. Vybírejte si. Rozvrhněte si stravovací plán, podle toho, co na stole uvidíte. Pokud je oslava třeba od oběda na celé odpoledne a pravděpodobně se protáhne až do večerních hodin, rozmyslete si, co si dáte na oběd, co na svačinu, co na večeři a co popřípadě na druhou večeři. Na oběd vyberte nějaké přírodně připravené maso (bez omáčky), s mírným množstvím přílohy –hlavně ne hranolky nebo krokety, zato s pořádnou kupou zeleniny. Vegani maso nahradí alternativou, bude-li dostupná. Pokud ne, spokojí se s přílohou smíchanou případně s luštěninami či ořechy a zeleninou. K odpolední kávě určitě snesete malý zákusek a k večeři zvolte podobné schéma jako oběd jen bez přílohy, nebo v menším množství. Pozobávat do toho můžete zeleninu, oříšky, olivy, dopoledne případně ovoce.

Hlavní zásada je, pokud potřebujete mít něco stále v ruce, nebo vás honí mlsná, zobejte kusy zeleniny a nebo potraviny bohaté na bílkoviny jako je např. šunka.

3. Pijte, ale ne alkohol
Říká se, že hlad je převlečená žízeň. A je to pravda. K dispozici bude určitě voda, dost možná budou na stolech i džbány s vodou, mátou a citronem a k nim přiložené skleničky. Pijte. Budete se udržovat bdělí a svěží, nebudete mít hlad a nebude vás bolet hlava.

4. Alkohol prokládejte nealkem
Pokud máte rádi pivo, dejte si za každým klasickým pivním mokem jednu nealko verzi. Milovníci vína zase mohou ke každé sklence vína vypít minimálně sklenku vody a nebo si rovnou vyrobit střik. Doplňujte tekutiny a zamezíte dehydrataci, kterou alkohol může způsobit.

5. Korzujte
Konverzujte, přecházejte, tancujte, hlavně neseďte na místě. Hýbejte se! S pohybem jde všechno lépe a všechny snězené a vypité hříchy, malé i velké, se snadněji spálí. Kromě toho se vás nezmocní malátnost a budete se udržovat svěží a fit. Protáhnete tělo i mysl a celou oslavu si skvěle užijete!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené převážně z důvodu, že umí snížit zánět, riziko srdečních chorob a jsou...

Čtěte dál
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Půst jako vzpruha pro organismus i záležitost duchovní a ekologická

Půst jako vzpruha pro organismus i záležitost duchovní a ekologická

Když se řekne půst, mnozí z nás si vybaví populární přerušovaný půst, který je součástí různých diet. Má správně nastartovat tělo tak,...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením....
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...