Jak si užít oslavy či večírky a nenarušit dietní režim?

Jak si užít oslavy či večírky a nenarušit dietní režim?
zdroj: Adobe Stock

Alkohol, sladkosti, smažené, tučné a slané pokrmy. Velké množství lákavých pokrmů, které vy byste zrovna jíst neměli. To jsou oslavy. Jak to udělat, abyste si mohli dopřát a zároveň nebyl ohrožen váš redukční režim?

Zrovna jste se dali na cestu zdravého životního stylu. Zařadili jste dostatek kvalitních bílkovin z živočišných i rostlinných zdrojů, celozrnných obilovin, zdravých tuků a vlákniny. Dodržujete pitný režim – alespoň 8 sklenic vody denně, omezili jste spotřebu alkoholu, přestali jste sladit, nebo slazení omezujete a k tomu všemu jste se začali pravidelně hýbat. Kila jdou dolů, vy se cítíte skvěle a celý svět vám připadá úžasný. Až do chvíle, kdy přijde pozvánka na rodinnou oslavu. Nebo narozeninovou party kamarádů. Jak jen to udělat, aby vás všichni neměli za blázna, a zároveň neporušit nové hodnoty a nesklouznout zpět do starých návyků? Nevěšte hlavu. Oslavy se dají přežít i v redukčním období. A docela obstojně.

Zapamatujte si těchto pár triků a buďte si jistí, že přečkáte všechny oslavy bez viditelných následků, a ještě si je skvěle užijete:

1. Od každého trochu
Stůl je opravdu bohatý, nabízí, co hrdlo ráčí. Tak si ochutnejte. Ale postupně. Ne najednou. Zobejte po malých troškách. Má to své výhody. Jednak vás nebude honit mlsná, protože budete v podstatě mít pořád něco v puse. Jednak budete doplňovat energii, takže nedostanete vlčí hlad a nebudete mu vydáni napospas sami s celým širým bufetem. A potom vás lidé uvidí jíst. To jim ke spokojenosti postačí. Nebudete tak muset poslouchat protivné poznámky o tom, jak se ani pořádně nenajíte, k čemu vám takové hubnutí je a podobně.

2. Vybírejte si
Obejděte si bufet či stůl a neházejte na talíř bez rozmyslu, co vás napadne. Vybírejte si. Rozvrhněte si stravovací plán, podle toho, co na stole uvidíte. Pokud je oslava třeba od oběda na celé odpoledne a pravděpodobně se protáhne až do večerních hodin, rozmyslete si, co si dáte na oběd, co na svačinu, co na večeři a co popřípadě na druhou večeři. Na oběd vyberte nějaké přírodně připravené maso (bez omáčky), s mírným množstvím přílohy –hlavně ne hranolky nebo krokety, zato s pořádnou kupou zeleniny. Vegani maso nahradí alternativou, bude-li dostupná. Pokud ne, spokojí se s přílohou smíchanou případně s luštěninami či ořechy a zeleninou. K odpolední kávě určitě snesete malý zákusek a k večeři zvolte podobné schéma jako oběd jen bez přílohy, nebo v menším množství. Pozobávat do toho můžete zeleninu, oříšky, olivy, dopoledne případně ovoce.

Hlavní zásada je, pokud potřebujete mít něco stále v ruce, nebo vás honí mlsná, zobejte kusy zeleniny a nebo potraviny bohaté na bílkoviny jako je např. šunka.

3. Pijte, ale ne alkohol
Říká se, že hlad je převlečená žízeň. A je to pravda. K dispozici bude určitě voda, dost možná budou na stolech i džbány s vodou, mátou a citronem a k nim přiložené skleničky. Pijte. Budete se udržovat bdělí a svěží, nebudete mít hlad a nebude vás bolet hlava.

4. Alkohol prokládejte nealkem
Pokud máte rádi pivo, dejte si za každým klasickým pivním mokem jednu nealko verzi. Milovníci vína zase mohou ke každé sklence vína vypít minimálně sklenku vody a nebo si rovnou vyrobit střik. Doplňujte tekutiny a zamezíte dehydrataci, kterou alkohol může způsobit.

5. Korzujte
Konverzujte, přecházejte, tancujte, hlavně neseďte na místě. Hýbejte se! S pohybem jde všechno lépe a všechny snězené a vypité hříchy, malé i velké, se snadněji spálí. Kromě toho se vás nezmocní malátnost a budete se udržovat svěží a fit. Protáhnete tělo i mysl a celou oslavu si skvěle užijete!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování nejzrádnější? A co takový alkohol, který k němu často patří… Lze...

Čtěte dál
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...