Květen přeje bylinkám. Jaké stojí za to nyní nasbírat?

Květen přeje bylinkám. Jaké stojí za to nyní nasbírat?
zdroj: Pixabay

Květen je pro bylinkáře jako stvořený. Právě tento měsíc nám příroda nabízí to nejlepší. Spojme jarní procházku se sběrem známých bylin – pampelišky, jitrocele a kopřivy. Když je nasušíme na zimu, nemoci se nám budou vyhýbat.

Pečlivě vybíráme místo sběru
Bylinky jsou nedílnou součástí léčitelství. Pomůžou při běžné nemoci, každodenních neduhách, ale občas umí zazářit i tam, kde běžná medicína selhala. Pampelišku, jitrocel i kopřivu nalezneme prakticky kdekoliv a není problém jich nasbírat dostatek na celý rok. Jen pozor na místo sběru! Louka uprostřed lesa bude jistě vhodnější než městský park.

Kopřiva čistí krev a pomůže od ekzému
Listy kopřivy dvoudomé pomohou proti ekzému, bolesti hlavy, působí močopudně, čistí krev a při pravidelné konzumaci zaženou jarní únavu a dodají tělu energii, která stále dřímá zimním spánkem. Obsahují totiž mimo jiné velké množství chlorofylu, minerálních látek, vitamínu D a serotoninu.

Popíjíme čaj připravený z čerstvých nebo sušených listů. Pro jarní očistu organismu bychom měli pravidelně užívat dva šálky denně po dobu dvou týdnů. Čaj má silný močopudný účinek, proto je vhodný na ledvinové obtíže a zánět močového měchýře, ale v druhé polovině těhotenství už není příliš žádaný. Nemá žádný vliv na plod, ale může ještě zvýšit už tak častou potřebu močení. V průběhu kojení je kopřivový čaj vhodný pro zvýšení laktace.

Jitrocel zažene kašel
Jitrocel sice nacházíme až do konce léta, ale na jaře má největší sílu. Sbíráme celé listy jitrocele kopinatého, ze kterých připravujeme sirup, a to buď vařený, nebo za studena. Ten za studena „zraje“ až šest týdnů, v průběhu kterých dojde ke kvašení. Obsahuje proto malé množství alkoholu. V kombinaci s minimálním množstvím při užívání ho s klidným svědomím podáváme i dětem. Jitrocelový sirup mírní kašel a zahlenění, čistí průdušky, uleví od astmatu a bronchitidy. Čerstvě natrhané listy rozdrtíme mezi prsty a přiložíme na ránu nebo štípanec. Pokud tyto obklady pravidelně opakujeme, mohou vyléčit i několik let staré poranění.

Pampeliška posílí imunitu
Květy pampelišek už se změnily v dětmi oblíbené padáčky, ale listy a kořeny mají stále velké množství prospěšných látek. Nasbírejme jich dostatek, ať nám vydrží na celý rok. Listy smetanky lékařské, tedy pampelišky mají velké množství vitamínů A, B, C a minerálních látek, zejména draslíku. Díky tomu přirozeně posilují imunitní systém a jsou účinné jako podpůrná léčba onemocnění ledvin a jater. Stejně jako kopřiva působí močopudně, ovšem ne v tak velké míře.

Na zimu si připravíme zásobu sušených kořenů a listů. Čaj ze sušeného kořene je intenzivnější, ale neobsahuje tak vysoké množství vitamínu C, proto je vhodné části zkombinovat. Na jaře listy využíváme k přípravě jarní nádivky, salátu, nebo do smoothie, kde nebudou chuťově výrazné, ale získáme z nich cenné látky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Rakytník jako vitaminová bomba: účinky na zdraví a jeho rozmanité použití

Rakytník jako vitaminová bomba: účinky na zdraví a jeho rozmanité použití

Nejen vitamin C, ale i karoten, třísloviny a stopové prvky dodá rakytník řešetlákový. Keř, jemuž je kvůli vysokému obsahu krále vitaminu – „céčka“ – a kvůli drsným krajinám, kde roste, přezdíváno „citroník...

Čtěte dál
Zbavte se zácpy změnou jídelníčku a novými návyky krok po kroku

Zbavte se zácpy změnou jídelníčku a novými návyky krok po kroku

Nafouklé břicho, bolestivé vyprazdňování, tuhá stolice, krev na toaletním papíře a ohromná frustrace. Tyto a další symptomy zácpy znepříjemňují...
Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Sladkosti nejsou obecně doporučované v rámci zdravého stylu života. Nicméně i zde platí určité výjimky. Kvalitní hořká čokoláda je...
Pěstujte si doma aloe vera – léčí, omlazuje, čistí i zahání únavu

Pěstujte si doma aloe vera – léčí, omlazuje, čistí i zahání únavu

Možná i u vás doma mezi pokojovými rostlinami kraluje jedna dužnatá, pichlavá dáma – Aloe. Jde o sukulentní trvalku, hojně využívanou...
Trend neočkovat vznikl na základě mýtu. Proč mu lidé věří, i když byl dávno vyvrácen?

Trend neočkovat vznikl na základě mýtu. Proč mu lidé věří, i když byl dávno vyvrácen?

Ačkoliv je u nás k dispozici řada kvalitních vakcín, podle statistik je proočkovanost české populace stále poměrně nízká. A to nejen...
Potraviny, které mohou usnadnit otěhotnění

Potraviny, které mohou usnadnit otěhotnění

Snažíte se otěhotnět? Pak byste měly do jídelníčku zařadit určité potraviny. I když samozřejmě ani jedna z nich není samospásná, podpoří...
Návštěvu zubaře nezanedbávejte. Zubař může odhalit závažnější problémy než je zubní kaz

Návštěvu zubaře nezanedbávejte. Zubař může odhalit závažnější problémy než je zubní kaz

Na návštěvu zubaře, kterou byste měli absolvovat jednou za půl roku, se většina lidí netěší. Je ale jednou z nejdůležitějších prevencí,...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Lékořice: pozor na pendreky, čaje či bombony. Má široké nežádoucí účinky

Lékořice: pozor na pendreky, čaje či bombony. Má široké nežádoucí účinky

Lékořice je bylinkou, která je v lidové medicíně k léčbě různých onemocnění užívána již po tisíce let. I přes blahodárné účinky na...
Stop počítání oveček před spaním. Tipy pro lepší spánek, které vám dopřejí odpočinek

Stop počítání oveček před spaním. Tipy pro lepší spánek, které vám dopřejí odpočinek

Probdělá noc dokáže pořádně otrávit náladu, k přetažení a únavě ale postačí, když se vám nedaří pár minut nebo dokonce i hodin usnout....
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...