Je čas nasbírat květy bezu – bezinkový sirup budete zbožňovat

Je čas nasbírat květy bezu – bezinkový sirup budete zbožňovat
zdroj: Adobe Stock

Černý bez je keř rostoucí v parcích, na okrajích lesa nebo na zahradě. Celá rostlina má silné léčebné účinky, které můžeme využívat po celý rok na nejrůznější zdravotní problémy. Z jara sbíráme květ, později listy, plody a k zahození nejsou ani slabé větvičky.

Květy k léčbě nachlazení
Na první sběr můžeme vyrazit koncem května, případně začátkem června, kdy černý bez začíná kvést. Sbíráme pouze části, u nichž není ještě rozkvetlý prostředek. Vyvarujeme se také nahnědlých kvítků, protože ztrácejí léčebné účinky a svoje negativní vlastnosti by mohly přenášet na zbylou část.

Květy obsahují především silice, organické kyseliny a vitamín C. Hodí se proto k léčbě nachlazení, ničí bakterie, vyvolávají pocení a čistí průdušky, takže uleví od intenzivního kašle. K tomuto účelu popíjíme vlažný čaj. Při bolestech v krku ho může kloktat pravidelně několikrát denně. Vývar z květů černého bezu využíváme také k inhalaci při rýmě nebo při bolestech hlavy. Vychlazený neslazený čaj z květů se výborně hodí k léčbě žaludečních nevolností, menstruačních bolestí a migrény. Dostatečné množství květů uchováváme na celý rok. Nejjednodušším způsobem je sušení. Květy nesušíme na přímém sluníčku, ale v polostínu, maximálně při teplotách okolo 40 °C, aby si zachovaly všechny účinné látky.

Domácí bezinkový sirup
Nejlahodnějším produktem z květů bezinek je ale bezinkový sirup. Nemusíte kupovat žádné sladké limonády plné glukózo-fruktozového sirupu. Připravený sirup vám v lahvích, v chladu vydrží několik měsíců. Bezinkové květy lehce opláchněte pod tekoucí vlažnou vodou a vložte do čistého hrnce. Zalijte litrem vlažné, převařené vody. Nechte přikryté papírovou utěrkou přes noc. Druhý den výluh přeceďte přes čistý látkový kapesník do jiného, čistého hrnce. Přisypte kys. citrónovou nebo přidejte šťávu z jednoho zralého citrónu a přidejte necelé kilo cukru. Hrnec můžete mírně zahřát na plotně. Sirup vlijte do připravených čistých a hlavně suchých lahví. Zátku je dobré vypláchnout trochou alkoholu.

Bezinky uchováme v podobě sirupu nebo marmelády
Plody černého bezu, takzvané bezinky sbíráme obvykle v druhé polovině srpna. Ve vyšších polohách i v září. Ale pozor, čerstvé bezinky jsou mírně jedovaté. Část nasbíraných plodů zpracujeme a vytvoříme z nich například sirup, zbylé množství uskladníme. Můžeme je zavařit a v kombinaci se sladkým ovocem připravit marmeládu, případně je usušit. Při sušení rozprostřeme bezinky na přímé sluníčko, a to do té doby, dokud z jednotlivých kuliček nezačnou odpadat stopky. Ty potom odstraníme a dosušíme v polostínu, případně v sušičce ovoce.

Plody obsahují velké množství vitamínu A a C, celou řadu vitamínů B a také pektin a kyselinu panthotenovou. Díky tomu působí antiskleroticky, dokáží regenerovat jaterní buňky a jsou prevencí rakoviny. Plody mají mnohem hlubší využití. Spíše než na léčbu nachlazení je využíváme jako doplněk v boji proti zánětlivým onemocněním nervového původu.

Větvičky z černého bezu uleví při bolestech zubů
Z keře černého bezu využíváme nejenom květy a plody, ale také čerstvé větvičky. Po odstranění kůry jsou účinnou metodou při bolestech zubů. Jejich žvýkáním se uvolňují látky, které tiší bolest a působí protizánětlivě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější k sobě i k nenarozenému miminku. Nabízí se obrátit pozornost při...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Náhlá a přechodná ztráta hlasu není jen výsadou zpěváků, moderátorů, učitelů a dalších profesí, u kterých se člověk hlasem živí a v...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Ibišek jistě znáte jako okrasnou rostlinu, ale máte povědomí i o jejích léčebných účincích? Po celém světe je totiž ibišek pěstován...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...