Je čas nasbírat květy bezu – bezinkový sirup budete zbožňovat

Je čas nasbírat květy bezu – bezinkový sirup budete zbožňovat
zdroj: Adobe Stock

Černý bez je keř rostoucí v parcích, na okrajích lesa nebo na zahradě. Celá rostlina má silné léčebné účinky, které můžeme využívat po celý rok na nejrůznější zdravotní problémy. Z jara sbíráme květ, později listy, plody a k zahození nejsou ani slabé větvičky.

Květy k léčbě nachlazení
Na první sběr můžeme vyrazit koncem května, případně začátkem června, kdy černý bez začíná kvést. Sbíráme pouze části, u nichž není ještě rozkvetlý prostředek. Vyvarujeme se také nahnědlých kvítků, protože ztrácejí léčebné účinky a svoje negativní vlastnosti by mohly přenášet na zbylou část.

Květy obsahují především silice, organické kyseliny a vitamín C. Hodí se proto k léčbě nachlazení, ničí bakterie, vyvolávají pocení a čistí průdušky, takže uleví od intenzivního kašle. K tomuto účelu popíjíme vlažný čaj. Při bolestech v krku ho může kloktat pravidelně několikrát denně. Vývar z květů černého bezu využíváme také k inhalaci při rýmě nebo při bolestech hlavy. Vychlazený neslazený čaj z květů se výborně hodí k léčbě žaludečních nevolností, menstruačních bolestí a migrény. Dostatečné množství květů uchováváme na celý rok. Nejjednodušším způsobem je sušení. Květy nesušíme na přímém sluníčku, ale v polostínu, maximálně při teplotách okolo 40 °C, aby si zachovaly všechny účinné látky.

Domácí bezinkový sirup
Nejlahodnějším produktem z květů bezinek je ale bezinkový sirup. Nemusíte kupovat žádné sladké limonády plné glukózo-fruktozového sirupu. Připravený sirup vám v lahvích, v chladu vydrží několik měsíců. Bezinkové květy lehce opláchněte pod tekoucí vlažnou vodou a vložte do čistého hrnce. Zalijte litrem vlažné, převařené vody. Nechte přikryté papírovou utěrkou přes noc. Druhý den výluh přeceďte přes čistý látkový kapesník do jiného, čistého hrnce. Přisypte kys. citrónovou nebo přidejte šťávu z jednoho zralého citrónu a přidejte necelé kilo cukru. Hrnec můžete mírně zahřát na plotně. Sirup vlijte do připravených čistých a hlavně suchých lahví. Zátku je dobré vypláchnout trochou alkoholu.

Bezinky uchováme v podobě sirupu nebo marmelády
Plody černého bezu, takzvané bezinky sbíráme obvykle v druhé polovině srpna. Ve vyšších polohách i v září. Ale pozor, čerstvé bezinky jsou mírně jedovaté. Část nasbíraných plodů zpracujeme a vytvoříme z nich například sirup, zbylé množství uskladníme. Můžeme je zavařit a v kombinaci se sladkým ovocem připravit marmeládu, případně je usušit. Při sušení rozprostřeme bezinky na přímé sluníčko, a to do té doby, dokud z jednotlivých kuliček nezačnou odpadat stopky. Ty potom odstraníme a dosušíme v polostínu, případně v sušičce ovoce.

Plody obsahují velké množství vitamínu A a C, celou řadu vitamínů B a také pektin a kyselinu panthotenovou. Díky tomu působí antiskleroticky, dokáží regenerovat jaterní buňky a jsou prevencí rakoviny. Plody mají mnohem hlubší využití. Spíše než na léčbu nachlazení je využíváme jako doplněk v boji proti zánětlivým onemocněním nervového původu.

Větvičky z černého bezu uleví při bolestech zubů
Z keře černého bezu využíváme nejenom květy a plody, ale také čerstvé větvičky. Po odstranění kůry jsou účinnou metodou při bolestech zubů. Jejich žvýkáním se uvolňují látky, které tiší bolest a působí protizánětlivě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich...

Čtěte dál
Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholická deprese je formou velké depresivní poruchy, která vykazuje melancholické rysy. Ačkoliv dříve bývala evidována jako zřetelná...
Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Sladká pochoutka s vůní mandlí se hodí nejen k potahování dortů, ale také k výrobě a zdobení cukroví. Milovníci marcipánu jistě dají...

Videorozhovor