Hltáme rádi a dobře. Zkracujeme tak totiž čas nutný na obnovu energie, abychom jej později mohli účelně využít jinde. Ale kde? V práci? Doma? Při sportu? A může být čas uspořený takovým způsobem vůbec využit efektivně?
Britové obětují jídlu pouze 41 minut denně – během nich se v součtu stihnout nasnídat, naobědvat i navečeřet. Snídani podle toho průměrně připadne 8 minut, 13 minut a 45 sekund obědu a 19 minut a 27 sekund zbyde na večeři. Američané jsou na tom podle statistik o něco lépe – ale ne o moc. Na příjem 3 hlavních jídel denně průměrně potřebují přibližně hodinu a 14 minut.
Hltání zvyšuje riziko obezity i metabolického syndromu
Každý z nás si jistě sám pro sebe umí ospravedlnit, proč jí rychle – existuje přeci tolik věcí, které musíte ještě stihnout. Tak proč ztrácet čas pomalým jedením, když to do sebe můžete rychle naházet a upalovat za plněním povinností? A co třeba proto, že lidé, kteří jedí příliš rychle, mají vyšší šanci stát se obézními? Nebo proto, že mají velkou pravděpodobnost, že se u nich rozvine metabolický syndrom zvyšující riziko srdečních onemocnění, cukrovky a mrtvice?
Rychlé jedení = přejídání
Když při jídle spěcháte, nehledě na to, v jaké denní době, váš trávicí systém s takovým počínáním nemůže udržet krok. Mozek vás nestihne informovat o tom, že jste již plní, což nevyhnutelně vede k přejídání. Než žaludek začne zpracovávat pohlcené jídlo, trvá to přibližně 20 minut. S tím ale nezačne, dokud se nepřestane roztahovat. Pokud tedy při jídle zpomalíte a dopřejete si trochu více času, zjistíte, kdy už máte dost, nebudete se přejídat.
Zpomalte a dejte žaludku více času
Pamatujete, co se dělo, když jste měli naposledy hlad? Pravděpodobně jste se ho chtěli co možná nejdříve zbavit, proto jste v rychlosti zhltli, co se vám dostalo pod ruku a odměnou bylo nepříjemné pálení žáhy. Žaludek se totiž snažil dohnat tempo, jímž jste mu poslali všechno to jídlo. Pokud se budete držet pravidla 20 minut a budete jídlu věnovat alespoň tuto dobu, dopřejete žaludku srovnat se s jídelním tempem a takové potíže vás trápit nebudou.
Naučte se jídlo vychutnávat
Krkáte nebo trpíte plynatostí? Na vině může být opět příliš rychlé jedení. Při takovém počínání se do žaludku dostává vzduch, který jej přetěžuje. To může způsobit nejen pálení žáhy, ale také nepříjemnou plynatost nebo krkání společně s gastroezofageálním refluxním onemocněním (GERD). Kromě toho, že zpomalením při jídle značně snížíte riziko vzniku těchto nepříjemností, samotné jídlo si i více vychutnáte a budete si uvědomovat, co vlastně jíte. Což časem vede k tomu, že nad tím začnete více přemýšlet, stravovat se zdravě, hubnout a cítit se fajn. To všechno jde totiž ruku v ruce.
Začněte pomalu
Pokud jste od malička zvyklí hltat, je jasné, že to nezměníte přes noc. Jděte na to pomalu a inspirujte se těmito praktickými tipy, jak postupně prodloužit dobu, kterou jídlu věnujete:
1. Vybírejte potraviny s vysokým obsahem vlákniny
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny budete muset déle žvýkat, protože zkrátka mají takovou strukturu. Navíc dodají spoustu důležitých živin. Jedná se zejména o ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné obiloviny.
2. Mezi sousty pokládejte příbor
Možná se vám to na první pohled bude zdát nepohodlné, ale funguje to. Jednoduše mezi sousty pokládejte příbor. A pokud jíte rukama (třeba pizzu nebo sendvič), pokládejte místo příboru na talíř mezi sousty jídlo. Kromě toho, že vás takové počínání donutí zpomalit, získáte i čas na to si uvědomit, zda už jste sytí, nebo ne.
3. Povídejte si
Buďte společenští a když s někým stolujete, konverzujte. Před tím, než něco řeknete, ovšem pečlivě rozkousejte a spolkněte sousto, abyste partnerovi v hovoru neodhalili nelichotivý pohled na směsici jídla, které jste právě rozmělnili v ústech.
4. Srovnejte tempo
Máte kolem sebe lidi, kteří jedí pomalu? Pak se snažte přizpůsobit jejich tempu. Nebo naopak často sedáváte s rychlo-jedlíkem? Dejte si za cíl, že s jídlem skončíte až několik minut po něm.
5. Jídlo není ztráta času
Jídlo je palivem, které tělo potřebuje pro správné fungování. Věnujte mu dostatek času a užívejte si jej v klidu. Posaďte se a udělejte si pohodlí, než se pustíte do obědu, snídaně, nebo večeře či svačiny. Dejte si na čas a měňte návyky postupně. Dovolte tělu si nové zvyky zapamatovat a připomínejte mu je každý den. Třeba i s využitím níže nastíněných doporučení. Pro své zdraví a spokojenost tím uděláte mnoho.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál