Hltáte jídlo? A víte, že si tím zkracujete život?

Hltáte jídlo? A víte, že si tím zkracujete život?

Hltáme rádi a dobře. Zkracujeme tak totiž čas nutný na obnovu energie, abychom jej později mohli účelně využít jinde. Ale kde? V práci? Doma? Při sportu? A může být čas uspořený takovým způsobem vůbec využit efektivně?

Britové obětují jídlu pouze 41 minut denně – během nich se v součtu stihnout nasnídat, naobědvat i navečeřet. Snídani podle toho průměrně připadne 8 minut, 13 minut a 45 sekund obědu a 19 minut a 27 sekund zbyde na večeři. Američané jsou na tom podle statistik o něco lépe – ale ne o moc. Na příjem 3 hlavních jídel denně průměrně potřebují přibližně hodinu a 14 minut.

Hltání zvyšuje riziko obezity i metabolického syndromu
Každý z nás si jistě sám pro sebe umí ospravedlnit, proč jí rychle – existuje přeci tolik věcí, které musíte ještě stihnout. Tak proč ztrácet čas pomalým jedením, když to do sebe můžete rychle naházet a upalovat za plněním povinností? A co třeba proto, že lidé, kteří jedí příliš rychle, mají vyšší šanci stát se obézními? Nebo proto, že mají velkou pravděpodobnost, že se u nich rozvine metabolický syndrom zvyšující riziko srdečních onemocnění, cukrovky a mrtvice?

Rychlé jedení = přejídání
Když při jídle spěcháte, nehledě na to, v jaké denní době, váš trávicí systém s takovým počínáním nemůže udržet krok. Mozek vás nestihne informovat o tom, že jste již plní, což nevyhnutelně vede k přejídání. Než žaludek začne zpracovávat pohlcené jídlo, trvá to přibližně 20 minut. S tím ale nezačne, dokud se nepřestane roztahovat. Pokud tedy při jídle zpomalíte a dopřejete si trochu více času, zjistíte, kdy už máte dost, nebudete se přejídat.

Zpomalte a dejte žaludku více času
Pamatujete, co se dělo, když jste měli naposledy hlad? Pravděpodobně jste se ho chtěli co možná nejdříve zbavit, proto jste v rychlosti zhltli, co se vám dostalo pod ruku a odměnou bylo nepříjemné pálení žáhy. Žaludek se totiž snažil dohnat tempo, jímž jste mu poslali všechno to jídlo. Pokud se budete držet pravidla 20 minut a budete jídlu věnovat alespoň tuto dobu, dopřejete žaludku srovnat se s jídelním tempem a takové potíže vás trápit nebudou.

Naučte se jídlo vychutnávat
Krkáte nebo trpíte plynatostí? Na vině může být opět příliš rychlé jedení. Při takovém počínání se do žaludku dostává vzduch, který jej přetěžuje. To může způsobit nejen pálení žáhy, ale také nepříjemnou plynatost nebo krkání společně s gastroezofageálním refluxním onemocněním (GERD). Kromě toho, že zpomalením při jídle značně snížíte riziko vzniku těchto nepříjemností, samotné jídlo si i více vychutnáte a budete si uvědomovat, co vlastně jíte. Což časem vede k tomu, že nad tím začnete více přemýšlet, stravovat se zdravě, hubnout a cítit se fajn. To všechno jde totiž ruku v ruce.

Začněte pomalu
Pokud jste od malička zvyklí hltat, je jasné, že to nezměníte přes noc. Jděte na to pomalu a inspirujte se těmito praktickými tipy, jak postupně prodloužit dobu, kterou jídlu věnujete:

1. Vybírejte potraviny s vysokým obsahem vlákniny
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny budete muset déle žvýkat, protože zkrátka mají takovou strukturu. Navíc dodají spoustu důležitých živin. Jedná se zejména o ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné obiloviny.

2. Mezi sousty pokládejte příbor
Možná se vám to na první pohled bude zdát nepohodlné, ale funguje to. Jednoduše mezi sousty pokládejte příbor. A pokud jíte rukama (třeba pizzu nebo sendvič), pokládejte místo příboru na talíř mezi sousty jídlo. Kromě toho, že vás takové počínání donutí zpomalit, získáte i čas na to si uvědomit, zda už jste sytí, nebo ne.

3. Povídejte si
Buďte společenští a když s někým stolujete, konverzujte. Před tím, než něco řeknete, ovšem pečlivě rozkousejte a spolkněte sousto, abyste partnerovi v hovoru neodhalili nelichotivý pohled na směsici jídla, které jste právě rozmělnili v ústech.

4. Srovnejte tempo
Máte kolem sebe lidi, kteří jedí pomalu? Pak se snažte přizpůsobit jejich tempu. Nebo naopak často sedáváte s rychlo-jedlíkem? Dejte si za cíl, že s jídlem skončíte až několik minut po něm.

5. Jídlo není ztráta času
Jídlo je palivem, které tělo potřebuje pro správné fungování. Věnujte mu dostatek času a užívejte si jej v klidu. Posaďte se a udělejte si pohodlí, než se pustíte do obědu, snídaně, nebo večeře či svačiny. Dejte si na čas a měňte návyky postupně. Dovolte tělu si nové zvyky zapamatovat a připomínejte mu je každý den. Třeba i s využitím níže nastíněných doporučení. Pro své zdraví a spokojenost tím uděláte mnoho.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...