Hltáte jídlo? A víte, že si tím zkracujete život?

Hltáte jídlo? A víte, že si tím zkracujete život?

Hltáme rádi a dobře. Zkracujeme tak totiž čas nutný na obnovu energie, abychom jej později mohli účelně využít jinde. Ale kde? V práci? Doma? Při sportu? A může být čas uspořený takovým způsobem vůbec využit efektivně?

Britové obětují jídlu pouze 41 minut denně – během nich se v součtu stihnout nasnídat, naobědvat i navečeřet. Snídani podle toho průměrně připadne 8 minut, 13 minut a 45 sekund obědu a 19 minut a 27 sekund zbyde na večeři. Američané jsou na tom podle statistik o něco lépe – ale ne o moc. Na příjem 3 hlavních jídel denně průměrně potřebují přibližně hodinu a 14 minut.

Hltání zvyšuje riziko obezity i metabolického syndromu
Každý z nás si jistě sám pro sebe umí ospravedlnit, proč jí rychle – existuje přeci tolik věcí, které musíte ještě stihnout. Tak proč ztrácet čas pomalým jedením, když to do sebe můžete rychle naházet a upalovat za plněním povinností? A co třeba proto, že lidé, kteří jedí příliš rychle, mají vyšší šanci stát se obézními? Nebo proto, že mají velkou pravděpodobnost, že se u nich rozvine metabolický syndrom zvyšující riziko srdečních onemocnění, cukrovky a mrtvice?

Rychlé jedení = přejídání
Když při jídle spěcháte, nehledě na to, v jaké denní době, váš trávicí systém s takovým počínáním nemůže udržet krok. Mozek vás nestihne informovat o tom, že jste již plní, což nevyhnutelně vede k přejídání. Než žaludek začne zpracovávat pohlcené jídlo, trvá to přibližně 20 minut. S tím ale nezačne, dokud se nepřestane roztahovat. Pokud tedy při jídle zpomalíte a dopřejete si trochu více času, zjistíte, kdy už máte dost, nebudete se přejídat.

Zpomalte a dejte žaludku více času
Pamatujete, co se dělo, když jste měli naposledy hlad? Pravděpodobně jste se ho chtěli co možná nejdříve zbavit, proto jste v rychlosti zhltli, co se vám dostalo pod ruku a odměnou bylo nepříjemné pálení žáhy. Žaludek se totiž snažil dohnat tempo, jímž jste mu poslali všechno to jídlo. Pokud se budete držet pravidla 20 minut a budete jídlu věnovat alespoň tuto dobu, dopřejete žaludku srovnat se s jídelním tempem a takové potíže vás trápit nebudou.

Naučte se jídlo vychutnávat
Krkáte nebo trpíte plynatostí? Na vině může být opět příliš rychlé jedení. Při takovém počínání se do žaludku dostává vzduch, který jej přetěžuje. To může způsobit nejen pálení žáhy, ale také nepříjemnou plynatost nebo krkání společně s gastroezofageálním refluxním onemocněním (GERD). Kromě toho, že zpomalením při jídle značně snížíte riziko vzniku těchto nepříjemností, samotné jídlo si i více vychutnáte a budete si uvědomovat, co vlastně jíte. Což časem vede k tomu, že nad tím začnete více přemýšlet, stravovat se zdravě, hubnout a cítit se fajn. To všechno jde totiž ruku v ruce.

Začněte pomalu
Pokud jste od malička zvyklí hltat, je jasné, že to nezměníte přes noc. Jděte na to pomalu a inspirujte se těmito praktickými tipy, jak postupně prodloužit dobu, kterou jídlu věnujete:

1. Vybírejte potraviny s vysokým obsahem vlákniny
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny budete muset déle žvýkat, protože zkrátka mají takovou strukturu. Navíc dodají spoustu důležitých živin. Jedná se zejména o ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné obiloviny.

2. Mezi sousty pokládejte příbor
Možná se vám to na první pohled bude zdát nepohodlné, ale funguje to. Jednoduše mezi sousty pokládejte příbor. A pokud jíte rukama (třeba pizzu nebo sendvič), pokládejte místo příboru na talíř mezi sousty jídlo. Kromě toho, že vás takové počínání donutí zpomalit, získáte i čas na to si uvědomit, zda už jste sytí, nebo ne.

3. Povídejte si
Buďte společenští a když s někým stolujete, konverzujte. Před tím, než něco řeknete, ovšem pečlivě rozkousejte a spolkněte sousto, abyste partnerovi v hovoru neodhalili nelichotivý pohled na směsici jídla, které jste právě rozmělnili v ústech.

4. Srovnejte tempo
Máte kolem sebe lidi, kteří jedí pomalu? Pak se snažte přizpůsobit jejich tempu. Nebo naopak často sedáváte s rychlo-jedlíkem? Dejte si za cíl, že s jídlem skončíte až několik minut po něm.

5. Jídlo není ztráta času
Jídlo je palivem, které tělo potřebuje pro správné fungování. Věnujte mu dostatek času a užívejte si jej v klidu. Posaďte se a udělejte si pohodlí, než se pustíte do obědu, snídaně, nebo večeře či svačiny. Dejte si na čas a měňte návyky postupně. Dovolte tělu si nové zvyky zapamatovat a připomínejte mu je každý den. Třeba i s využitím níže nastíněných doporučení. Pro své zdraví a spokojenost tím uděláte mnoho.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...