Hltáte jídlo? A víte, že si tím zkracujete život?

Hltáte jídlo? A víte, že si tím zkracujete život?

Hltáme rádi a dobře. Zkracujeme tak totiž čas nutný na obnovu energie, abychom jej později mohli účelně využít jinde. Ale kde? V práci? Doma? Při sportu? A může být čas uspořený takovým způsobem vůbec využit efektivně?

Britové obětují jídlu pouze 41 minut denně – během nich se v součtu stihnout nasnídat, naobědvat i navečeřet. Snídani podle toho průměrně připadne 8 minut, 13 minut a 45 sekund obědu a 19 minut a 27 sekund zbyde na večeři. Američané jsou na tom podle statistik o něco lépe – ale ne o moc. Na příjem 3 hlavních jídel denně průměrně potřebují přibližně hodinu a 14 minut.

Hltání zvyšuje riziko obezity i metabolického syndromu
Každý z nás si jistě sám pro sebe umí ospravedlnit, proč jí rychle – existuje přeci tolik věcí, které musíte ještě stihnout. Tak proč ztrácet čas pomalým jedením, když to do sebe můžete rychle naházet a upalovat za plněním povinností? A co třeba proto, že lidé, kteří jedí příliš rychle, mají vyšší šanci stát se obézními? Nebo proto, že mají velkou pravděpodobnost, že se u nich rozvine metabolický syndrom zvyšující riziko srdečních onemocnění, cukrovky a mrtvice?

Rychlé jedení = přejídání
Když při jídle spěcháte, nehledě na to, v jaké denní době, váš trávicí systém s takovým počínáním nemůže udržet krok. Mozek vás nestihne informovat o tom, že jste již plní, což nevyhnutelně vede k přejídání. Než žaludek začne zpracovávat pohlcené jídlo, trvá to přibližně 20 minut. S tím ale nezačne, dokud se nepřestane roztahovat. Pokud tedy při jídle zpomalíte a dopřejete si trochu více času, zjistíte, kdy už máte dost, nebudete se přejídat.

Zpomalte a dejte žaludku více času
Pamatujete, co se dělo, když jste měli naposledy hlad? Pravděpodobně jste se ho chtěli co možná nejdříve zbavit, proto jste v rychlosti zhltli, co se vám dostalo pod ruku a odměnou bylo nepříjemné pálení žáhy. Žaludek se totiž snažil dohnat tempo, jímž jste mu poslali všechno to jídlo. Pokud se budete držet pravidla 20 minut a budete jídlu věnovat alespoň tuto dobu, dopřejete žaludku srovnat se s jídelním tempem a takové potíže vás trápit nebudou.

Naučte se jídlo vychutnávat
Krkáte nebo trpíte plynatostí? Na vině může být opět příliš rychlé jedení. Při takovém počínání se do žaludku dostává vzduch, který jej přetěžuje. To může způsobit nejen pálení žáhy, ale také nepříjemnou plynatost nebo krkání společně s gastroezofageálním refluxním onemocněním (GERD). Kromě toho, že zpomalením při jídle značně snížíte riziko vzniku těchto nepříjemností, samotné jídlo si i více vychutnáte a budete si uvědomovat, co vlastně jíte. Což časem vede k tomu, že nad tím začnete více přemýšlet, stravovat se zdravě, hubnout a cítit se fajn. To všechno jde totiž ruku v ruce.

Začněte pomalu
Pokud jste od malička zvyklí hltat, je jasné, že to nezměníte přes noc. Jděte na to pomalu a inspirujte se těmito praktickými tipy, jak postupně prodloužit dobu, kterou jídlu věnujete:

1. Vybírejte potraviny s vysokým obsahem vlákniny
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny budete muset déle žvýkat, protože zkrátka mají takovou strukturu. Navíc dodají spoustu důležitých živin. Jedná se zejména o ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné obiloviny.

2. Mezi sousty pokládejte příbor
Možná se vám to na první pohled bude zdát nepohodlné, ale funguje to. Jednoduše mezi sousty pokládejte příbor. A pokud jíte rukama (třeba pizzu nebo sendvič), pokládejte místo příboru na talíř mezi sousty jídlo. Kromě toho, že vás takové počínání donutí zpomalit, získáte i čas na to si uvědomit, zda už jste sytí, nebo ne.

3. Povídejte si
Buďte společenští a když s někým stolujete, konverzujte. Před tím, než něco řeknete, ovšem pečlivě rozkousejte a spolkněte sousto, abyste partnerovi v hovoru neodhalili nelichotivý pohled na směsici jídla, které jste právě rozmělnili v ústech.

4. Srovnejte tempo
Máte kolem sebe lidi, kteří jedí pomalu? Pak se snažte přizpůsobit jejich tempu. Nebo naopak často sedáváte s rychlo-jedlíkem? Dejte si za cíl, že s jídlem skončíte až několik minut po něm.

5. Jídlo není ztráta času
Jídlo je palivem, které tělo potřebuje pro správné fungování. Věnujte mu dostatek času a užívejte si jej v klidu. Posaďte se a udělejte si pohodlí, než se pustíte do obědu, snídaně, nebo večeře či svačiny. Dejte si na čas a měňte návyky postupně. Dovolte tělu si nové zvyky zapamatovat a připomínejte mu je každý den. Třeba i s využitím níže nastíněných doporučení. Pro své zdraví a spokojenost tím uděláte mnoho.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Všechna ta překombinovaná doporučení, kterými nás výživoví poradci zasypávají, je velmi těžké dodržet. Mnohdy je jednoduché začít, ale už složitější pokračovat. Někdy ale opravdu postačí začít něčím úplně...

Čtěte dál
Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Popularita kombuchy se dostala na vrchol, fermentace je zkrátka trendy. Prodává se nejen v obchodech, ale umíchají vám ji na přání...
Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo nebo Caveman dieta. Systém kopírující stravu našich prapředků. Je v tomto případě dobré předky následovat, nebo bychom jejich...
Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Býváte ráno příliš zaneprázdnění na to, abyste si udělali čas na snídani? Nebo prostě jen nemáte hlad, protože jste se minulou noc...
Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Letošní léto nám přineslo obzvlášť velkou úrodu. Na bohatství zeleniny a ovoce si tak přišli i majitelé menších zahrádek. Háček je...
Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky?...
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...