Výhody a nevýhody omezení sacharidů ve stravě

Výhody a nevýhody omezení sacharidů ve stravě
zdroj: Adobe Stock

Jíst či nejíst sacharidy? Ty jsou totiž snad nejkontroverznější makroživinou vůbec. Svět se dělí na dva tábory. Jedni je odmítají, druzí na ně nedají dopustit. Jak už to tak ale bývá, pravda leží někde na půl cesty.

Asi jako všechno na světě, má i nízkosacharidové stravování své výhody i nevýhody. Bezespornou výhodou je, že když budete držet ve stravě jen nízké množství sacharidů, bude se vám snáze  hubnout. Diet postavených na tomto principu je celá řada. Pohybují se od extrémních, jako je tradiční Atkinsonova dieta, až po benevolentnější, kde sacharidy jíte, ale třeba jen ty s nízkým glykemickým indexem.

Škroby i cukry jsou v jídelníčku minimálně
Většina nízkosacharidových diet se zaměřuje na vyřazení škrobových sacharidů, které jsou obsaženy v potravinách jako je bílý chléb, těstoviny, bílá rýže, koláče, pečivo a sušenky, sladké nápoje, cukrovinky a pudinky. Některé nízkosacharidové diety nahrazují tyto špatné sacharidy těmi dobrými, komplexními, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, snižovat krevní tlak a podporovat zdraví srdce i celého oběhového systému.

Zapomeňte na hlad – bílkoviny a tuky zasytí na dlouho
Některé studie ukázaly, že konzumace nízkého množství sacharidů může přispívat ke snižování hladiny špatného cholesterolu, u lidí s diabetem je snížení obsahu přidaných cukrů zásadním předpokladem pro stabilizaci krevního cukru. Velkou výhodou takového stravování je také skutečnost, že většinou nehladovíte – bílkoviny a tuky se totiž tráví daleko pomaleji než sacharidy, takže vás také zasytí na delší dobu. Nemusíte si také tolik hlídat množství a můžete tak jíst relativně více, než když se sacharidy na vašem jídelníčku objevují. Což je další výhoda nízkosacharidového stravování, pro kterou si ho lidé oblíbili.

Ketóza přinutí tělo spalovat tuky místo cukrů
Existují ale i nemilá rizika takového životního stylu. Většina nízkosacharidových diet funguje na principu ketózy, do níž je tělo nutné dostat. To způsobí, že tělo přestává jako palivo užívat cukry a zaměřuje pozornost na tuky, jejichž spalování je žádoucí. Tento stav, je-li dlouhodobě udržován, může mít řadu nežádoucích vedlejších zdravotních účinků. Mezi ty mírnější, a v podstatě nezávadné, patří letargie, zápach z úst, únava a bolesti hlavy, které během několika týdnů zpravidla odezní. To ale neznamená, že by měly být ignorovány. Mohou být příznakem příliš nízké hladiny cukru v krvi, kterou je nutné konzultovat s lékařem. Dalším důvodem návštěvy lékaře může být i přetrvávající pálení žáhy nebo vypadávání vlasů. Pokud nejste v ketóze, ale jen jíte mnohem méně sacharidů, problém také může být velká únava, zkrátka proto, že vám chybí energie.

Ledviny i srdce v ohrožení
Z těch závažnějších změn je nutné zmínit riziko zvýšení špatného cholesterolu, poškození ledvin, vzniku osteoporózy, či abnormálního srdečního tepu. Dalším nebezpečím je také nedostatek zdraví prospěšných živin, vitaminů a minerálů, které se nacházejí třeba v ovoci. Z toho důvodu je potřeba mít v jídelníčku hodně zeleniny.

Správná strava by měla být dlouhodobě udržitelná
Jako každý způsob stravování má i ten nízkosacharidový svá pro a proti. K řadě zde zmiňovaných potíží vůbec dojít nemusí. Ale může. A pravdou je, že jako ideální stravování se zpravidla ukazuje to, které je pro vás dlouhodobě udržitelné. A dokážete si představit, že byste dlouhodobě vydrželi s příjmem sacharidů třeba nižším, než je 50 g? Na tuto otázku si musíte odpovědět sami. Stejně jako je na vás zvážit, co vašemu tělu více vyhovuje a na jaký styl stravování lépe reaguje.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...