Různé výživové styly či jednotlivci nás neustále přesvědčují o tom, že by se některé potraviny neměly kombinovat, protože to vede k nežádoucím procesům v těle. Velmi rozšířený je také mýtus o hnití masa ve střevech. Jak je to z fyziologického hlediska doopravdy?
Mýtus 1: Maso se tráví pomalu a hnije ve střevech
Maso je tvořeno převážně bílkovinami a případně tukem. Bílkoviny se začínají trávit v žaludku a jejich trávení pokračuje dále v tenkém střevě po smísení se s trávicí šťávami ze slinivky břišní. Zastánci rostlinné stravy nejčastěji tvrdí, že je maso těžce stravitelné, tráví se pomalu a maso tak začíná ve střevech podléhat rozkladu. Maso jako takové ale do tlustého střeva, kde se setkává s bakteriemi a začíná potenciální hnít – mikrobiálně se rozkládat – vůbec nedorazí, protože je už rozloženo na jednotlivé aminokyseliny ve střevě tenkém. Pravda je taková, že bílkoviny masa jsou vysoce stravitelné. Paradoxně, to, co se mikrobiálně rozkládá, není maso, ale rostlinná strava – konkrétně rostlinná vláknina. Za předpokladu, že člověk jí mimo masa také vlákninu, peristaltika střeva funguje plynule a maso ve střevech déle nezůstává.
Mýtus 2: Ovoce s ostatními potravinami v žaludku může kvasit
Cukry z ovoce v kombinaci s ostatními potravinami v žaludku začínají kvasit. Tím vzniká bolest žaludku, nadýmání, plynatost a překyselení. Další velmi časté tvrzení, které podporuje nekombinovat některé potraviny, hlavně ovoce. Pravdou je, že mnoha lidem nemusí dělat dobře, pokud jí ovoce v kombinaci se slaným jídlem. Proč ale stále mnoho lidí zapíjí své obědy či večeře džusy a limonádami? Kvašení neboli fermentace je proces, který se naprosto přirozeně děje v tlustém střevě. Pokud vám tedy v těle kvasí různé druhy polysacharidů, je to dobře! Díky tomu mají vaše probiotika ve střevě potravu a bohužel díky tomu lidé trpí na plynatost.
Plynatost je normální
Plynatost a nadýmání je v rozumné míře zcela normální. Nemusí znamenat, že je s trávicím systémem něco v nepořádku. Střevní plyn je produkován jako přirozený vedlejší produkt reakcí, které se dějí v tlustém střevě. Kolik plynu produkujete, je obecně spojeno s tím, kolik tohoto nestravitelného materiálu jíte. Vegani a vegetariáni budou tak plynatostí logicky trpět více než masožravci. Není to ale pravidlem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?
Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek? Nepříjemné zažívací potíže, jako je nadýmání, pálení žáhy, bolesti...
Čtěte dál
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
