Na otázku, zda jsou jahody ovoce nebo zelenina, by možná mnozí váhali odpovědět. Podobně si někteří lidé lámou hlavu s tím, zda lze jahody bezpečně podávat především dětem vzhledem k jejich alergennímu působení. Jaké jsou vlastně jejich účinky na náš organismus? A kdy si dát pozor?
Vděčná plodina na pěstování i zpracování
Jahodníky jsou velmi vděčnou plodinou. Můžeme je pěstovat na zahrádce, ale nemáme-li tu možnost, nemusíme se bát vysadit je ani na balkóně. Každý si nejspíš pamatujeme, jak to vypadá, když nastane tzv. „jahodový boom“. Všechny jahody naráz uzrají a z dlouho očekávaného okamžiku chuťového potěšení se náhle stane období jednoho až dvou týdnů, kdy máme jahody od rána do večera, aby se „stihly sníst“. Naštěstí je můžeme zpracovat hned několika způsoby. Mražení, sušení i zavařování do nejrůznějších marmelád jsou velmi oblíbené možnosti, jak si plody uchovat po celý rok. Pokud však patříte mezi ty, kdo preferují jahody čerstvé, vězte, že jsou dnes navíc běžně k dostání odrůdy jahodníků, které plodí postupně v průběhu několika měsíců.
Léčivé účinky jahodníků
Ano, i jahodníky patří mezi léčivky a najdeme je jak v osvědčených herbářích léčitelů, homeopatů, tak i v dnešním farmaceutickém průmyslu. Pro léčivé účinky se nejčastěji používají listy a oddenky. Možná jste si již někdy všimli, že se běžně přidávají do různých čajových směsí. Vzhledem k obsahu tříslovin mají protizánětlivé a mírně svíravé účinky, čehož se využívá při potížích s hemeroidy, při střevních katarech s průjmy nebo jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní. Působí močopudně a léčí nemoci močových cest. Příznivě působí například také na zanícené rány. Oblíbený je léčivý čaj na rekonvalescenci organismu, kdy se spaří listy jahodníku s listy maliníku a ostružiníku v poměru 2:1:1. Čaj není třeba vařit, a navíc sladce chutná.
Jahody pro zdraví
Blahodárnými vlastnostmi se mohou pochlubit i samotné plody. Ty se v lidovém léčitelství používají proti vysokému tlaku, skleróze, a dokonce i jako prevence proti ledvinovým kamenům, dně či revmatismu. Nelze opomenout, že kromě listů mají také samotné plody vysoký obsah vitaminů, minerálů a dalších léčivých látek, kterými naše tělo zásobují především v podobě čerstvých jahod. Jsou tedy silným antioxidantem. Avšak nemusíme zanevřít ani na již zmíněné zavařeniny. I v této formě si jahody určité své léčivé účinky ponechávají.
Na co si dát pozor
O jahodách je dobré vědět, že působí alergenně a někteří lidé je proto mohou hůře snášet. To je potřeba brát v úvahu především u malých dětí, kdy se postupně zavádí pevná strava. Pokud jahodu dítě ochutnává poprvé, je lepší ověřit jejich snášenlivost pouze s velmi malým množstvím. Podobně platí, že pokud jahody kupujete v obchodech, tedy v případě, že nepochází z vlastní nebo sousedovy zahrádky, je potřeba je pečlivě omýt. I tyto plody jsou totiž zatíženy pesticidy. Na závěr zmiňme, že jahody se řadí mezi ovoce. Pro ty, kteří si hlídají množství přijatých cukrů, stojí za zmínku, že i jahody mají jako jiné ovoce kromě zdraví prospěšných látek také vysoký obsah fruktózy a glukózy.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál