Jahodník: léčivka, ale i alergen. Co o jahodách říká lidové léčitelství?

Jahodník: léčivka, ale i alergen. Co o jahodách říká lidové léčitelství?
zdroj: Unsplash

Na otázku, zda jsou jahody ovoce nebo zelenina, by možná mnozí váhali odpovědět. Podobně si někteří lidé lámou hlavu s tím, zda lze jahody bezpečně podávat především dětem vzhledem k jejich alergennímu působení. Jaké jsou vlastně jejich účinky na náš organismus? A kdy si dát pozor?

Vděčná plodina na pěstování i zpracování
Jahodníky jsou velmi vděčnou plodinou. Můžeme je pěstovat na zahrádce, ale nemáme-li tu možnost, nemusíme se bát vysadit je ani na balkóně. Každý si nejspíš pamatujeme, jak to vypadá, když nastane tzv. „jahodový boom“. Všechny jahody naráz uzrají a z dlouho očekávaného okamžiku chuťového potěšení se náhle stane období jednoho až dvou týdnů, kdy máme jahody od rána do večera, aby se „stihly sníst“. Naštěstí je můžeme zpracovat hned několika způsoby. Mražení, sušení i zavařování do nejrůznějších marmelád jsou velmi oblíbené možnosti, jak si plody uchovat po celý rok. Pokud však patříte mezi ty, kdo preferují jahody čerstvé, vězte, že jsou dnes navíc běžně k dostání odrůdy jahodníků, které plodí postupně v průběhu několika měsíců.

Léčivé účinky jahodníků
Ano, i jahodníky patří mezi léčivky a najdeme je jak v osvědčených herbářích léčitelů, homeopatů, tak i v dnešním farmaceutickém průmyslu. Pro léčivé účinky se nejčastěji používají listy a oddenky. Možná jste si již někdy všimli, že se běžně přidávají do různých čajových směsí. Vzhledem k obsahu tříslovin mají protizánětlivé a mírně svíravé účinky, čehož se využívá při potížích s hemeroidy, při střevních katarech s průjmy nebo jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní. Působí močopudně a léčí nemoci močových cest. Příznivě působí například také na zanícené rány. Oblíbený je léčivý čaj na rekonvalescenci organismu, kdy se spaří listy jahodníku s listy maliníku a ostružiníku v poměru 2:1:1. Čaj není třeba vařit, a navíc sladce chutná.

Jahody pro zdraví
Blahodárnými vlastnostmi se mohou pochlubit i samotné plody. Ty se v lidovém léčitelství používají proti vysokému tlaku, skleróze, a dokonce i jako prevence proti ledvinovým kamenům, dně či revmatismu. Nelze opomenout, že kromě listů mají také samotné plody vysoký obsah vitaminů, minerálů a dalších léčivých látek, kterými naše tělo zásobují především v podobě čerstvých jahod. Jsou tedy silným antioxidantem. Avšak nemusíme zanevřít ani na již zmíněné zavařeniny. I v této formě si jahody určité své léčivé účinky ponechávají.

Na co si dát pozor
O jahodách je dobré vědět, že působí alergenně a někteří lidé je proto mohou hůře snášet. To je potřeba brát v úvahu především u malých dětí, kdy se postupně zavádí pevná strava. Pokud jahodu dítě ochutnává poprvé, je lepší ověřit jejich snášenlivost pouze s velmi malým množstvím. Podobně platí, že pokud jahody kupujete v obchodech, tedy v případě, že nepochází z vlastní nebo sousedovy zahrádky, je potřeba je pečlivě omýt. I tyto plody jsou totiž zatíženy pesticidy. Na závěr zmiňme, že jahody se řadí mezi ovoce. Pro ty, kteří si hlídají množství přijatých cukrů, stojí za zmínku, že i jahody mají jako jiné ovoce kromě zdraví prospěšných látek také vysoký obsah fruktózy a glukózy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Léto je obdobím, které k pohybu přímo vybízí. I přesto mnozí z nás podléhají lákadlům v podobě zmrzliny a jiných letních pochutin a...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...