Průmyslově zpracované potraviny způsobují předčasná úmrtí, uvádí dvě nové studie

Průmyslově zpracované potraviny způsobují předčasná úmrtí, uvádí dvě nové studie
zdroj: Adobe Stock

Kuřecí nugetky, zmrzlina, mražená pizza nebo různé snídaňové cereálie. To jsou jen zástupci potravin, které vědci označují za „vysoce technologicky zpracované“. Tvrdí, že jejich nadměrná konzumace vede nejen k rapidnímu zhoršení zdravotního stavu, ale také k předčasné smrti.

„Ultra“ zpracované nebo terciálně zpracované potraviny podle vědců vychází ze způsobu třídění potravin podle toho, kolika způsoby průmyslového zpracování prošly. Nejnižší kategorií jsou „nezpracované nebo minimálně zpracované“ potraviny, mezi něž patří ovoce, zelenina, mléko, maso, luštěniny, semena, zrna – rýže, obiloviny, vejce. „Zpracované“ jsou takové potraviny, které byly upraveny, aby déle vydržely nebo lépe chutnaly – k tomu se obvykle používán sůl, cukr, olej nebo fermentace. Jedná se o sýry, slaninu, chléb, konzervované ovoce a zeleninu nebo pivo. „Ultra zpracované“ potraviny jsou slupinou třetí a pro zdraví nejhorší. Prošly řadou průmyslových zpracování, což se odráží na množství přísad, které si můžete pročíst na jejich obalech. Objevují se zde přidané konzervační látky, sladidla nebo zvýrazňovače chuti a barvy. Produkt je považován za „ultra zpracovaný“, pokud obsahuje více než 5 složek. Takové jsou třeba uzeniny, párky, hamburgery, kuřecí nugety, snídaňové cereálie a cereální tyčinky, instantní pokrmy – polévky a další, sladké šumivé nápoje, dorty, nekvalitní cukrovinky a čokolády a zmrzlina.

Podle některých odborníků na výživu ale může být označení „ultra“ nekonzistentní, což vysvětlují na příkladu sýru a salámu. Proč je salám považován za ultra zpracovaný a sýr, který pravděpodobně prošel stejným množstvím procesů, ne? Klasifikace „ultra“ podle těchto hlasů kombinuje širokou škálu potravin s velmi rozdílnými potenciálními dopady na zdraví, což omezuje jeho užitečnost jako základ doporučení.

Vědci varují před problémy se srdcem
Problematice ultra zpracovaných potravin se v poslední době věnovaly dvě studie – první provedla Navarrská univerzita ve Španělsku, druhou Pařížská univerzita ve Francii. Byly publikovány v časopise British Medical Journal a obě se víceméně shodly na tom, že pravidelný přísun ultra zpracovaných potravin (více než 4 porce denně) zvyšuje riziko onemocnění srdce, které může skončit smrtí. A počet nezávislých studií potvrzujících toto stanovisko se neustále zvyšuje. Zvýšenou konzumaci ultra zpracovaných potravin spojují i s dalšími zlozvyky poškozujícími zdraví, jako je třeba kouření. Vědci se domnívají, že důvodem je skutečnost, že ultra zpracované potraviny zvyšují chuť k jídlu, jejímž vlivem konzument ztrácí zábrany a dává volný průchod svým chutím.

Méně je někdy více
Vyšší množství ale neznamená vyšší přísun živin. V případě ultra zpracovaných potravin je to přesně naopak. Jsou totiž sice energeticky vydatné, ale postrádají opravdovou výživost a vlákninu. Kilokalorie, které nabízejí, totiž většinou pocházejí z cukru a škodlivých trans tuků prodlužujících trvanlivost a dodávajících chuť. Jako jediná opravdu účinná obrana proti epidemii ultra zpracovaných potravin se dlouhodobě jeví přechod na středomořskou stavu plnou „skutečného“ jídla prezentovaného ovocem, zeleninou, rybami, ořechy, semeny, luštěninami a celozrnnými obilovinami. Společně s dostatkem pohybu a absencí kouření i popíjení alkoholu se takový způsob života ukazuje jako velmi prospěšný pro snížení rizika onemocnění srdce a krevního oběhu, které konzumace ultra zpracovaných potravin naopak zvyšuje. V tomto směru by podle odborníků neuškodilo ani omezení nebo zmírnění marketingu propagující tyto nezdravé pochutiny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom si na nic mohli stále pochutnávat, i když už ne tak často, jako...

Čtěte dál
Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Nejen hygiena rukou je v době koronavirové velkým tématem. Řeší se i hygiena potravin. Je bezpečné kupovat ovoce a zeleninu v obchodech?...
Nový výzkum: minerál zinek a jeho role v boji proti COVID-19

Nový výzkum: minerál zinek a jeho role v boji proti COVID-19

Již několikrát bylo mnoha odborníky potvrzeno, že strava má na celkové zdraví mnoho přímých vazeb, včetně funkce imunitního systému....
Sobectví: Kdy je v pořádku a jaké hranice by nemělo překračovat?

Sobectví: Kdy je v pořádku a jaké hranice by nemělo překračovat?

Péče o sebe vznikla jako způsob, jak se o sebe postarat fyzicky. Postupně se rozvinula i do péče o pohodu emoční. Proč je ale tak často...
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Demence je souhrnný název pro řadu poruch poškozujících poznávací funkce mozku. Ty se projevují zpomalováním myšlení, rozhodování i...
Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Čas trávený sluněním může být velmi unavující. Proč se vám chce spát a máte pocit, že celkově stagnujete, když vlastně jen ležíte na...
Jak účinně v těhotenství předejít tvorbě strií?

Jak účinně v těhotenství předejít tvorbě strií?

Strie jsou v období těhotenství častou a obvyklou potíží. Trpí na ně většina žen, a i když nevypadají pěkně, zdraví nadcházející maminky...
Drobné radosti, kterými si jednoduše zpříjemníte den

Drobné radosti, kterými si jednoduše zpříjemníte den

Často jsou to drobné radosti, které vám mohou převrátit den vzhůru nohama. Každého dokáže potěšit něco jiného. Umíte si najít něco,...
Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Letní období patří obecně mezi nejoblíbenější část roku. S létem máme spojenou zejména dovolenou, koupání, opalování a dlouhé slunečné...
Paradentóza: nenechte si kazit úsměv! Jak účinně předcházet krvácení dásní?

Paradentóza: nenechte si kazit úsměv! Jak účinně předcházet krvácení dásní?

Vážný zánět dásní způsobený bakteriemi, které se hromadí na zubech a v okolí dásní. To je paradentóza, onemocnění, které nenapadá jen...