Kuřecí nugetky, zmrzlina, mražená pizza nebo různé snídaňové cereálie. To jsou jen zástupci potravin, které vědci označují za „vysoce technologicky zpracované“. Tvrdí, že jejich nadměrná konzumace vede nejen k rapidnímu zhoršení zdravotního stavu, ale také k předčasné smrti.
„Ultra“ zpracované nebo terciálně zpracované potraviny podle vědců vychází ze způsobu třídění potravin podle toho, kolika způsoby průmyslového zpracování prošly. Nejnižší kategorií jsou „nezpracované nebo minimálně zpracované“ potraviny, mezi něž patří ovoce, zelenina, mléko, maso, luštěniny, semena, zrna – rýže, obiloviny, vejce. „Zpracované“ jsou takové potraviny, které byly upraveny, aby déle vydržely nebo lépe chutnaly – k tomu se obvykle používán sůl, cukr, olej nebo fermentace. Jedná se o sýry, slaninu, chléb, konzervované ovoce a zeleninu nebo pivo. „Ultra zpracované“ potraviny jsou slupinou třetí a pro zdraví nejhorší. Prošly řadou průmyslových zpracování, což se odráží na množství přísad, které si můžete pročíst na jejich obalech. Objevují se zde přidané konzervační látky, sladidla nebo zvýrazňovače chuti a barvy. Produkt je považován za „ultra zpracovaný“, pokud obsahuje více než 5 složek. Takové jsou třeba uzeniny, párky, hamburgery, kuřecí nugety, snídaňové cereálie a cereální tyčinky, instantní pokrmy – polévky a další, sladké šumivé nápoje, dorty, nekvalitní cukrovinky a čokolády a zmrzlina.
Podle některých odborníků na výživu ale může být označení „ultra“ nekonzistentní, což vysvětlují na příkladu sýru a salámu. Proč je salám považován za ultra zpracovaný a sýr, který pravděpodobně prošel stejným množstvím procesů, ne? Klasifikace „ultra“ podle těchto hlasů kombinuje širokou škálu potravin s velmi rozdílnými potenciálními dopady na zdraví, což omezuje jeho užitečnost jako základ doporučení.
Vědci varují před problémy se srdcem
Problematice ultra zpracovaných potravin se v poslední době věnovaly dvě studie – první provedla Navarrská univerzita ve Španělsku, druhou Pařížská univerzita ve Francii. Byly publikovány v časopise British Medical Journal a obě se víceméně shodly na tom, že pravidelný přísun ultra zpracovaných potravin (více než 4 porce denně) zvyšuje riziko onemocnění srdce, které může skončit smrtí. A počet nezávislých studií potvrzujících toto stanovisko se neustále zvyšuje. Zvýšenou konzumaci ultra zpracovaných potravin spojují i s dalšími zlozvyky poškozujícími zdraví, jako je třeba kouření. Vědci se domnívají, že důvodem je skutečnost, že ultra zpracované potraviny zvyšují chuť k jídlu, jejímž vlivem konzument ztrácí zábrany a dává volný průchod svým chutím.
Méně je někdy více
Vyšší množství ale neznamená vyšší přísun živin. V případě ultra zpracovaných potravin je to přesně naopak. Jsou totiž sice energeticky vydatné, ale postrádají opravdovou výživost a vlákninu. Kilokalorie, které nabízejí, totiž většinou pocházejí z cukru a škodlivých trans tuků prodlužujících trvanlivost a dodávajících chuť. Jako jediná opravdu účinná obrana proti epidemii ultra zpracovaných potravin se dlouhodobě jeví přechod na středomořskou stavu plnou „skutečného“ jídla prezentovaného ovocem, zeleninou, rybami, ořechy, semeny, luštěninami a celozrnnými obilovinami. Společně s dostatkem pohybu a absencí kouření i popíjení alkoholu se takový způsob života ukazuje jako velmi prospěšný pro snížení rizika onemocnění srdce a krevního oběhu, které konzumace ultra zpracovaných potravin naopak zvyšuje. V tomto směru by podle odborníků neuškodilo ani omezení nebo zmírnění marketingu propagující tyto nezdravé pochutiny.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?
Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat, může být extrémně stresující a dost nepříjemně nám komplikovat každodenní...
Čtěte dál
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Co udělá digitální detox? Jak se změní vaše mysl i tělo, když odložíte telefon

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství
