Průmyslově zpracované potraviny způsobují předčasná úmrtí, uvádí dvě nové studie

Průmyslově zpracované potraviny způsobují předčasná úmrtí, uvádí dvě nové studie
zdroj: Adobe Stock

Kuřecí nugetky, zmrzlina, mražená pizza nebo různé snídaňové cereálie. To jsou jen zástupci potravin, které vědci označují za „vysoce technologicky zpracované“. Tvrdí, že jejich nadměrná konzumace vede nejen k rapidnímu zhoršení zdravotního stavu, ale také k předčasné smrti.

„Ultra“ zpracované nebo terciálně zpracované potraviny podle vědců vychází ze způsobu třídění potravin podle toho, kolika způsoby průmyslového zpracování prošly. Nejnižší kategorií jsou „nezpracované nebo minimálně zpracované“ potraviny, mezi něž patří ovoce, zelenina, mléko, maso, luštěniny, semena, zrna – rýže, obiloviny, vejce. „Zpracované“ jsou takové potraviny, které byly upraveny, aby déle vydržely nebo lépe chutnaly – k tomu se obvykle používán sůl, cukr, olej nebo fermentace. Jedná se o sýry, slaninu, chléb, konzervované ovoce a zeleninu nebo pivo. „Ultra zpracované“ potraviny jsou slupinou třetí a pro zdraví nejhorší. Prošly řadou průmyslových zpracování, což se odráží na množství přísad, které si můžete pročíst na jejich obalech. Objevují se zde přidané konzervační látky, sladidla nebo zvýrazňovače chuti a barvy. Produkt je považován za „ultra zpracovaný“, pokud obsahuje více než 5 složek. Takové jsou třeba uzeniny, párky, hamburgery, kuřecí nugety, snídaňové cereálie a cereální tyčinky, instantní pokrmy – polévky a další, sladké šumivé nápoje, dorty, nekvalitní cukrovinky a čokolády a zmrzlina.

Podle některých odborníků na výživu ale může být označení „ultra“ nekonzistentní, což vysvětlují na příkladu sýru a salámu. Proč je salám považován za ultra zpracovaný a sýr, který pravděpodobně prošel stejným množstvím procesů, ne? Klasifikace „ultra“ podle těchto hlasů kombinuje širokou škálu potravin s velmi rozdílnými potenciálními dopady na zdraví, což omezuje jeho užitečnost jako základ doporučení.

Vědci varují před problémy se srdcem
Problematice ultra zpracovaných potravin se v poslední době věnovaly dvě studie – první provedla Navarrská univerzita ve Španělsku, druhou Pařížská univerzita ve Francii. Byly publikovány v časopise British Medical Journal a obě se víceméně shodly na tom, že pravidelný přísun ultra zpracovaných potravin (více než 4 porce denně) zvyšuje riziko onemocnění srdce, které může skončit smrtí. A počet nezávislých studií potvrzujících toto stanovisko se neustále zvyšuje. Zvýšenou konzumaci ultra zpracovaných potravin spojují i s dalšími zlozvyky poškozujícími zdraví, jako je třeba kouření. Vědci se domnívají, že důvodem je skutečnost, že ultra zpracované potraviny zvyšují chuť k jídlu, jejímž vlivem konzument ztrácí zábrany a dává volný průchod svým chutím.

Méně je někdy více
Vyšší množství ale neznamená vyšší přísun živin. V případě ultra zpracovaných potravin je to přesně naopak. Jsou totiž sice energeticky vydatné, ale postrádají opravdovou výživost a vlákninu. Kilokalorie, které nabízejí, totiž většinou pocházejí z cukru a škodlivých trans tuků prodlužujících trvanlivost a dodávajících chuť. Jako jediná opravdu účinná obrana proti epidemii ultra zpracovaných potravin se dlouhodobě jeví přechod na středomořskou stavu plnou „skutečného“ jídla prezentovaného ovocem, zeleninou, rybami, ořechy, semeny, luštěninami a celozrnnými obilovinami. Společně s dostatkem pohybu a absencí kouření i popíjení alkoholu se takový způsob života ukazuje jako velmi prospěšný pro snížení rizika onemocnění srdce a krevního oběhu, které konzumace ultra zpracovaných potravin naopak zvyšuje. V tomto směru by podle odborníků neuškodilo ani omezení nebo zmírnění marketingu propagující tyto nezdravé pochutiny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cirkulární móda – nový trend v udržitelnosti, který šetří naši planetu

Cirkulární móda – nový trend v udržitelnosti, který šetří naši planetu

Výroba většiny oděvů, které řada z nás uchovává ve skříních, není vůbec ekologická. Zahrnuje totiž těžbu a ukládání neobnovitelných zdrojů do výrobních okruhů, což vytváří oděvy, které vydrží jednu sezónu...

Čtěte dál
Strašák cholesterol: kdy můžete zachovat klid a kdy se začít bát?

Strašák cholesterol: kdy můžete zachovat klid a kdy se začít bát?

Abyste předešli problémům, které způsobují vysoké hladiny cholesterolu, je třeba vzít v úvahu některé faktory. Jak udržet hladinu cholesterolu...
Kouzlo strečinku – umíte se správně protahovat před a po cvičení?

Kouzlo strečinku – umíte se správně protahovat před a po cvičení?

V oblasti sportu a fyzioterapie je protahování neboli strečink velmi skloňované téma. Odborníci strečink doporučují nejen jako součást...
Workoholismus: Jak poznat, že vám práce začíná přerůstat přes hlavu?

Workoholismus: Jak poznat, že vám práce začíná přerůstat přes hlavu?

Dnešní doba přeje workoholikům. Její zrychlené tempo na nás klade vysoké nároky. Ty nutí k vytyčování extrémních cílů. Důležité je...
Vědci jasně odpovídají na dotaz, jestli zdraví ovlivňují více geny nebo zdravý životní styl

Vědci jasně odpovídají na dotaz, jestli zdraví ovlivňují více geny nebo zdravý životní styl

Máte v rodině dědičnou cukrovku, onemocnění srdce nebo mrtvici? Zdá se vám, že přízrak zděděného onemocnění nad vámi visí jako nějaký...
Fenylketonurie: metabolické onemocnění, které vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie: metabolické onemocnění, které vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie (ve zkratce PKU) je poměrně vzácná, vrozená porucha metabolismu. Jde o vážné dědičné onemocnění, které postihuje zhruba...
Žijeme v době dezinfekce – proč to ale nepřehánět a jak dezinfikovat bezpečně?

Žijeme v době dezinfekce – proč to ale nepřehánět a jak dezinfikovat bezpečně?

Koronavirová pandemie spustila masové používání dezinfekčních prostředků. Ty sice na jedné straně napomáhají zástavě šíření viru, na...
Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

V Česku je známá především jako koření a jako jedna z hlavních složek oblíbeného kari prášku užívaného zejména v indické kuchyni. Právě...
Mužská prostata – k čemu slouží a co způsobuje její zvětšení?

Mužská prostata – k čemu slouží a co způsobuje její zvětšení?

Potíže s prostatou nejsou bohužel ojedinělou záležitostí, právě naopak. Tyto problémy jsou docela přirozenou součástí mužského stárnutí,...
Modré zóny aneb místa, kde se lidé dožívají neobvykle vysokého věku. Co za tím vězí?

Modré zóny aneb místa, kde se lidé dožívají neobvykle vysokého věku. Co za tím vězí?

Jak vyplývá z názvu článku, dnes se určitě nebudeme zabývat modrými zónami určenými k parkování v naší metropoli. Chceme naopak poodhalit...
Jak si co nejlépe zorganizovat čas? Zjistěte, v čem chybujete

Jak si co nejlépe zorganizovat čas? Zjistěte, v čem chybujete

Stát se pánem vlastního času nemusí být složité, jedná se o dovednost, kterou se může naučit každý. Stačí vědět, jak na to. Přinášíme...
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Jak sport prospívá fungování mozku? Možná budete překvapeni

Jak sport prospívá fungování mozku? Možná budete překvapeni

Mnoho studií potvrdilo (a stále potvrzuje), že pravidelná fyzická aktivita udržuje mozek v dobré kondici stejně jako celý kardiovaskulární...