Průmyslově zpracované potraviny způsobují předčasná úmrtí, uvádí dvě nové studie

Průmyslově zpracované potraviny způsobují předčasná úmrtí, uvádí dvě nové studie
zdroj: Adobe Stock

Kuřecí nugetky, zmrzlina, mražená pizza nebo různé snídaňové cereálie. To jsou jen zástupci potravin, které vědci označují za „vysoce technologicky zpracované“. Tvrdí, že jejich nadměrná konzumace vede nejen k rapidnímu zhoršení zdravotního stavu, ale také k předčasné smrti.

„Ultra“ zpracované nebo terciálně zpracované potraviny podle vědců vychází ze způsobu třídění potravin podle toho, kolika způsoby průmyslového zpracování prošly. Nejnižší kategorií jsou „nezpracované nebo minimálně zpracované“ potraviny, mezi něž patří ovoce, zelenina, mléko, maso, luštěniny, semena, zrna – rýže, obiloviny, vejce. „Zpracované“ jsou takové potraviny, které byly upraveny, aby déle vydržely nebo lépe chutnaly – k tomu se obvykle používán sůl, cukr, olej nebo fermentace. Jedná se o sýry, slaninu, chléb, konzervované ovoce a zeleninu nebo pivo. „Ultra zpracované“ potraviny jsou slupinou třetí a pro zdraví nejhorší. Prošly řadou průmyslových zpracování, což se odráží na množství přísad, které si můžete pročíst na jejich obalech. Objevují se zde přidané konzervační látky, sladidla nebo zvýrazňovače chuti a barvy. Produkt je považován za „ultra zpracovaný“, pokud obsahuje více než 5 složek. Takové jsou třeba uzeniny, párky, hamburgery, kuřecí nugety, snídaňové cereálie a cereální tyčinky, instantní pokrmy – polévky a další, sladké šumivé nápoje, dorty, nekvalitní cukrovinky a čokolády a zmrzlina.

Podle některých odborníků na výživu ale může být označení „ultra“ nekonzistentní, což vysvětlují na příkladu sýru a salámu. Proč je salám považován za ultra zpracovaný a sýr, který pravděpodobně prošel stejným množstvím procesů, ne? Klasifikace „ultra“ podle těchto hlasů kombinuje širokou škálu potravin s velmi rozdílnými potenciálními dopady na zdraví, což omezuje jeho užitečnost jako základ doporučení.

Vědci varují před problémy se srdcem
Problematice ultra zpracovaných potravin se v poslední době věnovaly dvě studie – první provedla Navarrská univerzita ve Španělsku, druhou Pařížská univerzita ve Francii. Byly publikovány v časopise British Medical Journal a obě se víceméně shodly na tom, že pravidelný přísun ultra zpracovaných potravin (více než 4 porce denně) zvyšuje riziko onemocnění srdce, které může skončit smrtí. A počet nezávislých studií potvrzujících toto stanovisko se neustále zvyšuje. Zvýšenou konzumaci ultra zpracovaných potravin spojují i s dalšími zlozvyky poškozujícími zdraví, jako je třeba kouření. Vědci se domnívají, že důvodem je skutečnost, že ultra zpracované potraviny zvyšují chuť k jídlu, jejímž vlivem konzument ztrácí zábrany a dává volný průchod svým chutím.

Méně je někdy více
Vyšší množství ale neznamená vyšší přísun živin. V případě ultra zpracovaných potravin je to přesně naopak. Jsou totiž sice energeticky vydatné, ale postrádají opravdovou výživost a vlákninu. Kilokalorie, které nabízejí, totiž většinou pocházejí z cukru a škodlivých trans tuků prodlužujících trvanlivost a dodávajících chuť. Jako jediná opravdu účinná obrana proti epidemii ultra zpracovaných potravin se dlouhodobě jeví přechod na středomořskou stavu plnou „skutečného“ jídla prezentovaného ovocem, zeleninou, rybami, ořechy, semeny, luštěninami a celozrnnými obilovinami. Společně s dostatkem pohybu a absencí kouření i popíjení alkoholu se takový způsob života ukazuje jako velmi prospěšný pro snížení rizika onemocnění srdce a krevního oběhu, které konzumace ultra zpracovaných potravin naopak zvyšuje. V tomto směru by podle odborníků neuškodilo ani omezení nebo zmírnění marketingu propagující tyto nezdravé pochutiny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Barvy jsou všude kolem nás a mají velký význam pro náš každodenní život, aniž si to mnohdy uvědomujeme. I malé změny barev na nás mohou...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Čistíte si dvakrát denně zuby, zavazujete si nejprve levou botu, do školy nebo do práce chodíte stále stejnou cestou, začátek dne si...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...