Není salát jako salát. Jaké jsou nejčastější chyby při přípravě?

Není salát jako salát. Jaké jsou nejčastější chyby při přípravě?
zdroj: Unsplash

Saláty jsou skvělé jako předkrm, příloha nebo hlavní chod. Jedná se o čerstvé, chutné a výživné jídlo, které umí dodat vše, co tělo potřebuje. I na tak jednoduchém jídle se toho ale dá spoustu zkazit.

„Dnes budu jíst zdravě, dám si k obědu salát.“ Ruku na srdce. Kolikrát takhle mluvíte i vy? A jste si opravdu jistí, že salát, který si připravíte, je skutečně zdravý? A pak je tu ještě další věc. Salát, který je zdravý, může být nutričně nedostatečný. Vytvoření vyváženého salátu totiž vyžaduje více dovedností, než si možná myslíte. Pojďte se podívat na nejčastější chyby, jichž se při přípravě salátu lidé dopouští a mrkněte i na řešení, která nabízíme.

1. Vynecháváte bílkoviny
Krůtí maso, sýr, tofu nebo vejce. Přidávání bílkovin do salátu je klíčové, protože zvyšuje sytivost a dělá ze salátu plnohodnotné jídlo. Neomezujte se pouze na živočišné zdroje – přidejte šálek čočky nebo fazolí. Zkoušejte nové potraviny – mořské plody, tuňáka, nebo třeba jogurt, zakysanou smetanu či tvaroh. Do salátu zkrátka patří jedna vydatná porce bílkoviny.

2. Zapomínáte na zeleninu
Možná se teď usmíváte. Jedná se přeci o salát. Jak v něm může být málo zeleniny? Ovšem, že může. Jedno rajče, kousek okurky, cibule, lahodná majonézová zálivka a k tomu rohlík nebo houska. I to je salát. Ale ne asi zrovna takový, který organismu prospěje. Přemýšlejte nejen nad tím, čím salát dochutíte a doplníte, ale začínejte právě od základu. A tím je zelenina. Experimentujte a vybírejte z široké škály dostupné zeleniny, kombinujte různé druhy a zkoušejte nové chutě. Základ sestavte ze zelených salátových listů, poté přidejte něco červeného, něco žlutého a případně zeleného nebo fialového. Ať salát hraje barvami.

3. Vyhýbáte se tuku
Nebojte se tuku! K salátu je ideální nějaký extra panenský olej, třeba olivový – pro lahodnou zálivku přidejte balzamikový ocet a oblíbené koření. Další způsob, jak přidat do salátu hodnotný tuk, je nakrájet do něj avokádo, nebo salát posypte hrstkou oblíbených ořechů.

4. Bojíte se sacharidů
Sacharidy nejsou jen v bílém pečivu a těstovinách. Do salátu přidejte ty komplexní – quinou, bulgur, pohanku, kuskus nebo freekeh. A nebo sáhněte po tradičnějším zdroji – škrobu, kterého se v rozumné míře také nemusíte bát. Dejte si pár na sucho pečených brambor, nebo přidejte sladkou a výživnou kukuřici.

5. Nedotahujete ochucení
Dobře – splnili jste všechny předchozí body. Salát je pestrý na zeleninu, je v něm dostatek bílkovin, tuků i sacharidů. Ale pořád vám nechutná. Co s tím? Pohrajte si s dochucením. Přistupujte k salátu jako ke každému jinému jídlu. Není to jen hromada na sebe naházených zdravých potravin, ale plnohodnotný pokrm, který si zaslouží závěrečnou péči v podobě odpovídajícího dochucení. Přidejte čerstvé bylinky, jako je třeba bazalka nebo koriandr, ozvláštněte jej mátou, dýňovým olejem, pikantní domácí salsou nebo guacamole.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....