Není salát jako salát. Jaké jsou nejčastější chyby při přípravě?

Není salát jako salát. Jaké jsou nejčastější chyby při přípravě?
zdroj: Unsplash

Saláty jsou skvělé jako předkrm, příloha nebo hlavní chod. Jedná se o čerstvé, chutné a výživné jídlo, které umí dodat vše, co tělo potřebuje. I na tak jednoduchém jídle se toho ale dá spoustu zkazit.

„Dnes budu jíst zdravě, dám si k obědu salát.“ Ruku na srdce. Kolikrát takhle mluvíte i vy? A jste si opravdu jistí, že salát, který si připravíte, je skutečně zdravý? A pak je tu ještě další věc. Salát, který je zdravý, může být nutričně nedostatečný. Vytvoření vyváženého salátu totiž vyžaduje více dovedností, než si možná myslíte. Pojďte se podívat na nejčastější chyby, jichž se při přípravě salátu lidé dopouští a mrkněte i na řešení, která nabízíme.

1. Vynecháváte bílkoviny
Krůtí maso, sýr, tofu nebo vejce. Přidávání bílkovin do salátu je klíčové, protože zvyšuje sytivost a dělá ze salátu plnohodnotné jídlo. Neomezujte se pouze na živočišné zdroje – přidejte šálek čočky nebo fazolí. Zkoušejte nové potraviny – mořské plody, tuňáka, nebo třeba jogurt, zakysanou smetanu či tvaroh. Do salátu zkrátka patří jedna vydatná porce bílkoviny.

2. Zapomínáte na zeleninu
Možná se teď usmíváte. Jedná se přeci o salát. Jak v něm může být málo zeleniny? Ovšem, že může. Jedno rajče, kousek okurky, cibule, lahodná majonézová zálivka a k tomu rohlík nebo houska. I to je salát. Ale ne asi zrovna takový, který organismu prospěje. Přemýšlejte nejen nad tím, čím salát dochutíte a doplníte, ale začínejte právě od základu. A tím je zelenina. Experimentujte a vybírejte z široké škály dostupné zeleniny, kombinujte různé druhy a zkoušejte nové chutě. Základ sestavte ze zelených salátových listů, poté přidejte něco červeného, něco žlutého a případně zeleného nebo fialového. Ať salát hraje barvami.

3. Vyhýbáte se tuku
Nebojte se tuku! K salátu je ideální nějaký extra panenský olej, třeba olivový – pro lahodnou zálivku přidejte balzamikový ocet a oblíbené koření. Další způsob, jak přidat do salátu hodnotný tuk, je nakrájet do něj avokádo, nebo salát posypte hrstkou oblíbených ořechů.

4. Bojíte se sacharidů
Sacharidy nejsou jen v bílém pečivu a těstovinách. Do salátu přidejte ty komplexní – quinou, bulgur, pohanku, kuskus nebo freekeh. A nebo sáhněte po tradičnějším zdroji – škrobu, kterého se v rozumné míře také nemusíte bát. Dejte si pár na sucho pečených brambor, nebo přidejte sladkou a výživnou kukuřici.

5. Nedotahujete ochucení
Dobře – splnili jste všechny předchozí body. Salát je pestrý na zeleninu, je v něm dostatek bílkovin, tuků i sacharidů. Ale pořád vám nechutná. Co s tím? Pohrajte si s dochucením. Přistupujte k salátu jako ke každému jinému jídlu. Není to jen hromada na sebe naházených zdravých potravin, ale plnohodnotný pokrm, který si zaslouží závěrečnou péči v podobě odpovídajícího dochucení. Přidejte čerstvé bylinky, jako je třeba bazalka nebo koriandr, ozvláštněte jej mátou, dýňovým olejem, pikantní domácí salsou nebo guacamole.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...