Jaké potraviny jsou mimořádně vhodné pro diabetiky?

Jaké potraviny jsou mimořádně vhodné pro diabetiky?
zdroj: Pixabay

Pravidelná strava může diabetikům pomoci udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou. A nic neusnadňuje zdravé stravování více než dobře a správně zásobená kuchyně. Co by v jídelníčku diabetika rozhodně nemělo chybět? U některých potravin možná budete překvapeni.

Je poměrně jasné, které potraviny je třeba v případě diabetu a jeho prevence omezit. Jedná se zejména o různé sladkosti a cukrovinky stejně jako o tučná a smažená jídla nebo sladké nápoje. Na konzumaci čeho se ale zaměřit, když tyto pochutiny vyřadíte? Odpověď je také poměrně jasná – na chutné a „skutečné“ potraviny, které udrží hladinu cukru v krvi v normě. Máme pro vás 7 tipů na konkrétní potraviny, které by neměly ve vašem jídelníčku chybět.

1. Obiloviny a pseudoobiloviny s nízkým glykemickým indexem
Hnědá rýže, quinoa, oves nebo ječmen. Celá zrna jsou sice plná sacharidů, ale i vlákniny, která zpomaluje jejich trávení a činí je tak vhodnými i pro diabetiky.

2. Batáty
Ačkoliv se jim říká sladké brambory, jsou batáty pro cukrovkáře vhodné. Jsou totiž bohatým zdrojem vlákniny, vitaminu C a betakarotenu, který podle některých zjištění může zlepšovat funkci buněk produkujících inzulín. Je však třeba hlídat si množství – za optimální porci je považován jeden malý batát nebo půlka středního.

3. Luštěniny
Fazole, cizrna, čočka a další luštěniny jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, které udržují hladinu cukru v krvi stabilní. Nemyslete si ale, že stačí luštěninu povařit a budete si pochutnávat. Použijte koření, bylinky a dochuťte si luštěniny tak, aby vám chutnaly.

4. Listová zelenina
Špenát, kapusta, mangold a další „saláty“ jsou chudé na kalorie a sacharidy, ale za to jsou plné cenných živin. To z nich činí ideální základovou potravinu pro diabetiky. Získají z nich cenné množství polyfenolů a vitaminu C, kteří vynikají vysokou antioxidační aktivitou. Dodají i hořčík, což je minerál, který podle odborníků pomáhá v boji proti inzulínové rezistenci.

5. Avokádo
Toto smetanově chutnající zelené ovoce je cenným zdrojem zdravých tuků a vlákniny. Pro vysoký obsah kalorií ale nekonzumujte v rámci jedné porce více než polovinu avokáda.

6. Ořechy
Skvělou svačinku představují ořechy. Jsou plné bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Uspokojí chutě a stabilizují hladinu cukru v krvi stejně jako inzulínovou rezistenci. Vydatné jsou i kaloricky, proto jich denně jezte zhruba hrstku.

7. Skořice
Do ovesné kaše, jogurtu nebo kávy. Všude tam můžete sypat skořici, která dodá náznak přirozené sladkosti bez nutnosti doslazování. Kromě toho bylo dokázáno, že zpomaluje trávení sacharidů a usnadňuje buňkám vstřebávání inzulínu. Vlivem toho zlepšuje celkovou hladinu glukózy v krvi. A není třeba ji jíst ve velkém – bohatě postačí půl lžičky skořice denně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!