Některé potraviny, ač to zní neuvěřitelně, obsahují tzv. „negativní“ kalorie – při jejich trávení vydáte více energie, než obsahují. Proto jsou mimořádně vhodné pro zrychlování metabolismu a tím pádem i pro redukci hmotnosti. Je to vůbec možné ? A které že potraviny tyto zázračné negativní kalorie obsahují?
Minimum příjmu, maximum výdeje. NErovnice vedoucí ke snadnému a trvalému zhubnutí tím, že zrychlí metabolismus. Může skutečně fungovat? Nahradit jinak obecně platný příměr tvrdící, že když chcete zhubnout, musíte snížit příjem a zvýšit výdej – výdejem se ale v tomto případě myslí zvýšení fyzické aktivity. Za to v případě potravin s negativními kaloriemi se předpokládá, že způsobí zrychlení metabolismu samy o sobě. Zní to jako pohádka pro hubnoucí dospělé. A co víc, podle výživových odborníků skutečnost, že negativní kalorie opravdu existují, nelze vyloučit. Tak v čem je háček?
Trávení také spotřebovává energii
Na zpracování a využití živin z potravin, které konzumujeme, tělo potřebuje v průměru 10 % energie. S potravinami, které jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny, má sice organismus více práce – důsledkem toho jsou vhodné při hubnutí, protože na delší dobu zasytí a jejich zpracováváním metabolismus také více energie vydá – nikdy ale ne tolik, aby se dalo hovořit o negativních kaloriích. To tvrdí vědci. I strávení třeba řapíkatého celeru tak tělo stojí asi 20 % energie, kterou z něj přijme.
Vláknina a bílkoviny v jídelníčku se zkrátka vyplatí
Obecně nejvíce energie se spotřebuje na trávení bílkovin, nejméně na trávení jednoduchých cukrů. Pokud chcete těchto příznivých a efetivních reakcí těla docílit, zaměřte se na bohaté zdroje vlákninu a hlídejte si, abyste jí denně přijali nějakých 30 g, což je přibližná doporučená denní dávka. Ideálními potravinami jsou v tomto směru třeba zmiňovaný řapíkatý celer, citrusy a brokolice. Kromě nich se jedná i o mrkev, listový salát, grapefruit, rajčata, okurky, kapustu, borůvky, maliny a špenát. Nezapomínejte ani na vhodné zdroje bílkovin jako je losos, kuřecí prsa, vejce, jogurt a vepřová svíčková.
Co na to odborníci?
Odborníci na výživu existenci konceptu negativních kalorií sice nevylučují, vědci jsou ale skeptiční – respektive se dosud neobjevil žádný počin, který by výhody poskytované domnělými negativními kaloriemi skutečně vědecky potvrdil. Shrnuto a podtrženo dosud nebylo potvrzeno, že skutečně existují potraviny, jejichž metabolické zpracování množstvím energie převáží nad energií, kterou tělu dodají. A je to hlavně z toho důvodu, že nejíme jen izolované potraviny, ale často různé kombinace různě kalorických pokrmů. Mýtus nebo pravda? I kdyby vás to mělo nalákat na vyšší konzumaci vlákniny, bude to mít kýžený efekt.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál