Negativní kalorie: Jíte a hubnete. V jakých potravinách se nachází?

Negativní kalorie: Jíte a hubnete. V jakých potravinách se nachází?
zdroj: Adobe Stock

Některé potraviny, ač to zní neuvěřitelně, obsahují tzv. „negativní“ kalorie – při jejich trávení vydáte více energie, než obsahují. Proto jsou mimořádně vhodné pro zrychlování metabolismu a tím pádem i pro redukci hmotnosti. Je to vůbec možné ? A které že potraviny tyto zázračné negativní kalorie obsahují?

Minimum příjmu, maximum výdeje. NErovnice vedoucí ke snadnému a trvalému zhubnutí tím, že zrychlí metabolismus. Může skutečně fungovat? Nahradit jinak obecně platný příměr tvrdící, že když chcete zhubnout, musíte snížit příjem a zvýšit výdej – výdejem se ale v tomto případě myslí zvýšení fyzické aktivity. Za to v případě potravin s negativními kaloriemi se předpokládá, že způsobí zrychlení metabolismu samy o sobě. Zní to jako pohádka pro hubnoucí dospělé. A co víc, podle výživových odborníků skutečnost, že negativní kalorie opravdu existují, nelze vyloučit. Tak v čem je háček?

Trávení také spotřebovává energii
Na zpracování a využití živin z potravin, které konzumujeme, tělo potřebuje v průměru 10 % energie. S potravinami, které jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny, má sice organismus více práce – důsledkem toho jsou vhodné při hubnutí, protože na delší dobu zasytí a jejich zpracováváním metabolismus také více energie vydá – nikdy ale ne tolik, aby se dalo hovořit o negativních kaloriích. To tvrdí vědci. I strávení třeba řapíkatého celeru tak tělo stojí asi 20 % energie, kterou z něj přijme.

Vláknina a bílkoviny v jídelníčku se zkrátka vyplatí
Obecně nejvíce energie se spotřebuje na trávení bílkovin, nejméně na trávení jednoduchých cukrů. Pokud chcete těchto příznivých a efetivních reakcí těla docílit, zaměřte se na bohaté zdroje vlákninu a hlídejte si, abyste jí denně přijali nějakých 30 g, což je přibližná doporučená denní dávka. Ideálními potravinami jsou v tomto směru třeba zmiňovaný řapíkatý celer, citrusy a brokolice. Kromě nich se jedná i o mrkev, listový salát, grapefruit, rajčata, okurky, kapustu, borůvky, maliny a špenát. Nezapomínejte ani na vhodné zdroje bílkovin jako je losos, kuřecí prsa, vejce, jogurt a vepřová svíčková.

Co na to odborníci?
Odborníci na výživu existenci konceptu negativních kalorií sice nevylučují, vědci jsou ale skeptiční – respektive se dosud neobjevil žádný počin, který by výhody poskytované domnělými negativními kaloriemi skutečně vědecky potvrdil. Shrnuto a podtrženo dosud nebylo potvrzeno, že skutečně existují potraviny, jejichž metabolické zpracování množstvím energie převáží nad energií, kterou tělu dodají. A je to hlavně z toho důvodu, že nejíme jen izolované potraviny, ale často různé kombinace různě kalorických pokrmů. Mýtus nebo pravda? I kdyby vás to mělo nalákat na vyšší konzumaci vlákniny, bude to mít kýžený efekt.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...