Negativní kalorie: Jíte a hubnete. V jakých potravinách se nachází?

Negativní kalorie: Jíte a hubnete. V jakých potravinách se nachází?
zdroj: Adobe Stock

Některé potraviny, ač to zní neuvěřitelně, obsahují tzv. „negativní“ kalorie – při jejich trávení vydáte více energie, než obsahují. Proto jsou mimořádně vhodné pro zrychlování metabolismu a tím pádem i pro redukci hmotnosti. Je to vůbec možné ? A které že potraviny tyto zázračné negativní kalorie obsahují?

Minimum příjmu, maximum výdeje. NErovnice vedoucí ke snadnému a trvalému zhubnutí tím, že zrychlí metabolismus. Může skutečně fungovat? Nahradit jinak obecně platný příměr tvrdící, že když chcete zhubnout, musíte snížit příjem a zvýšit výdej – výdejem se ale v tomto případě myslí zvýšení fyzické aktivity. Za to v případě potravin s negativními kaloriemi se předpokládá, že způsobí zrychlení metabolismu samy o sobě. Zní to jako pohádka pro hubnoucí dospělé. A co víc, podle výživových odborníků skutečnost, že negativní kalorie opravdu existují, nelze vyloučit. Tak v čem je háček?

Trávení také spotřebovává energii
Na zpracování a využití živin z potravin, které konzumujeme, tělo potřebuje v průměru 10 % energie. S potravinami, které jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny, má sice organismus více práce – důsledkem toho jsou vhodné při hubnutí, protože na delší dobu zasytí a jejich zpracováváním metabolismus také více energie vydá – nikdy ale ne tolik, aby se dalo hovořit o negativních kaloriích. To tvrdí vědci. I strávení třeba řapíkatého celeru tak tělo stojí asi 20 % energie, kterou z něj přijme.

Vláknina a bílkoviny v jídelníčku se zkrátka vyplatí
Obecně nejvíce energie se spotřebuje na trávení bílkovin, nejméně na trávení jednoduchých cukrů. Pokud chcete těchto příznivých a efetivních reakcí těla docílit, zaměřte se na bohaté zdroje vlákninu a hlídejte si, abyste jí denně přijali nějakých 30 g, což je přibližná doporučená denní dávka. Ideálními potravinami jsou v tomto směru třeba zmiňovaný řapíkatý celer, citrusy a brokolice. Kromě nich se jedná i o mrkev, listový salát, grapefruit, rajčata, okurky, kapustu, borůvky, maliny a špenát. Nezapomínejte ani na vhodné zdroje bílkovin jako je losos, kuřecí prsa, vejce, jogurt a vepřová svíčková.

Co na to odborníci?
Odborníci na výživu existenci konceptu negativních kalorií sice nevylučují, vědci jsou ale skeptiční – respektive se dosud neobjevil žádný počin, který by výhody poskytované domnělými negativními kaloriemi skutečně vědecky potvrdil. Shrnuto a podtrženo dosud nebylo potvrzeno, že skutečně existují potraviny, jejichž metabolické zpracování množstvím energie převáží nad energií, kterou tělu dodají. A je to hlavně z toho důvodu, že nejíme jen izolované potraviny, ale často různé kombinace různě kalorických pokrmů. Mýtus nebo pravda? I kdyby vás to mělo nalákat na vyšší konzumaci vlákniny, bude to mít kýžený efekt.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Melatonin, hormon spánku, vám pomůže překonat jet lag i nepříjemný tinnitus

Melatonin, hormon spánku, vám pomůže překonat jet lag i nepříjemný tinnitus

Melatonin je hormon, tzv. hormon spánku, který lidské tělo produkuje zcela přirozeně. Hlavní produkce probíhá večer a v noci, proto vám pomáhá usnout. Spánek ale není tím jediným, s čím může pomoci…

Čtěte dál
Jak bojovat se zalehlýma ušima? Základní metody zvládnete doma

Jak bojovat se zalehlýma ušima? Základní metody zvládnete doma

Změna tlaku, nadbytek ušního mazu, voda. To vše může zapříčinit nepříjemný pocit zalehlých uší, který bývá až bolestivý. Asi víte,...
10+1 otázek: Rozhovor s MUDr. Marií Skalskou na téma cukrovka 2. typu

10+1 otázek: Rozhovor s MUDr. Marií Skalskou na téma cukrovka 2. typu

Cukrovka druhého typu je velmi nebezpečné civilizační onemocnění, jehož příčinou je nejčastěji nadměrný stres, špatná strava a nedostatek...

Videorozhovor